SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN

Odlična Lana Kos u popularnim arijama

Koncertom sopranistice Lane Kos i Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Aluna Francisa, u subotu je svečano otvorena 37. samoborska glazbena jesen.

Privlačan program, sastavljen od arija iz opera W. A. Mozarta, G. Verdija i G. Bizeta, uz dodatak uvertire “Figarovu piru”, preludija trećem činu “Traviate” te kratkih orkestralnih djela J. Sibeliusa, F. Mendelssohna i G. Fauréa, ispunio je očekivanja publike okupljene u prepunoj franjevačkoj crkvi i na najbolji mogući način otvorio festival koji će u iduća dva tjedna zainteresiranima nuditi koncerte vrhunske glazbe, ali i brojne druge popratne sadržaje, poput radionica i predavanja.

Raskošan glas

Lana Kos, sopranistica iznimno uspješne i bogate inozemne karijere, bila je jednako uvjerljiva i kao Grofica iz Mozartova “Figarova pira”, Micaëla iz Bizetove “Carmen” ili Desdemona iz Verdijeva “Otella”, a punu raskoš svog snažnog glasa pokazala je u ariji Elvire iz Verdijeva “Ernanija”. Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, koji je samo tjedan dana ranije uz jednu drugu pjevačku divu, Elenu Mosuc, ostvario izniman nastup, u Samoboru je bio nešto manje siguran i uigran, a najboljima su se pokazali u izvedbi Sibeliusova “Valse triste”. Lana Kos oduševljenoj publici poklonila je i dva dodatka, ovaj put iz Puccinijevih opera: omiljenu Laurettinu ariju “O mio babbino caro” iz opere “Gianni Schicchi” te ariju Musette “Quando men vo” iz “La Boheme”.

Natjecanje mladih

Sinoć, dan nakon svečanog otvaranja, u okviru Samoborske glazbene jeseni počelo je i 9. međunarodno natjecanje mladih glazbenika “Ferdo Livadić” - u tri večeri devet kandidata održat će recitale nakon kojih će prosudbena komisija odlučiti o pobjedniku, čije će ime biti proglašeno 9. listopada, na koncertu Cantus ansambla i prošlogodišnjeg pobjednika natjecanja, harmonikaša Ivana Šverka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04