STREAM OTKRIĆE

Odlučna, snažna i pomalo opasna, Kelela svoj R&B gradi na grubim podlogama i izražajnim vokalima

Punim imenom Kelela Mizanekristos, ova 39-godišnja američka R&B pjevačica etiopskog podrijetla debitantski je mixtape ”Cut 4 Me” objavila 2013. godine

 Alice Chiche/AFP
"Take Me Apart" svakako bi morao biti prvi Kelelin album koji ćete poslušati jer je najzreliji. Nakon njega, zavrtite "Hallucinogen" pa "Cut 4 Me"

Suptilna i izražajna, Kelela kombinira izvanzemaljsku elektroniku koja djeluje kao da je nasilno rastavljena pa po sjećanju i osjećaju ponovno posložena, te vokalne dionice kakve je 1990-ih i 2000-ih pjevala tragično preminula genijalka Aaliyah. Kontrast između prilično grubih podloga u kojima se može čuti i grime i dubstep te Keleline poezije koja se dominantno bavi raznim aspektima ljubavnih odnosa njezinu glazbu čini iznimno interesantnom i nezaboravnom. Nije teško shvatiti zašto su kritičari njezin R&B proglasili futurističkim.

Punim imenom Kelela Mizanekristos, ova 39-godišnja američka R&B pjevačica etiopskog podrijetla debitantski je mixtape "Cut 4 Me" objavila 2013. godine. Kelela na njemu pjeva o seksualnoj napetosti i kasnim noćima punima strasti. Nikad vulgarna, ali svejedno konkretna, Kelela na tom albumu uspijeva ostaviti dojam odlučne, snažne i pomalo opasne djevojke. Kako ne bi bilo da joj u tim avanturama sve uvijek polazi za rukom, na posljednjih par numera pjevačica priznaje i da je nekoliko puta bila izigrana te da joj u ljubavi ne cvjetaju uvijek ruže. Propast jedne ljubavne veze Kelela je opjevala 2015. na kratkosvirajućem albumu "Hallucinogen", no obrnutim kronološkim slijedom - od odsutnosti partnera taman prije prekida do prve iskre. "Hallucinogen" je u glazbenom smislu osjetno nježniji od "Cut 4 Me", a u pjesničkom bitno zaigraniji. "Gomenasai" (jap. jako mi je žao) tako priča o seksualnom dominiranju snažnih muškaraca i muškarcima koji to priželjkuju, a "Rewind" o pogledima koje razmjenjuju osobe koje ne žele da na njima sve i ostane.

Konceptualnom pripovijedanju o vezama Kelela se ponovno vratila na svom prvom pravom dugosvirajućem albumu "Take Me Apart" koji je izašao 2017. godine. Umjesto o samo jednoj vezi, kao na "Hallucinogenu", Kelela ovaj put istovremeno pjeva o dvije veze te prelasku iz jedne u drugu. "Take Me Apart" predstavlja svojevrsni povratak na instrumentalno bogatstvo "Cut 4 Me" te značajan autorski napredak u odnosu na dosadašnja izdanja. Kelela na ovom albumu još bolje komunicira sa slušateljem, priče su joj detaljnije, živopisnije i taktilnije. Naslovna pjesma "Take Me Apart" pripovijeda o drugom susretu ljubavnika koji se otprije poznaju, a "Truth or Dare" o novoj ljubavi i pomicanju granica.

"Take Me Apart" svakako bi morao biti prvi Kelelin album koji ćete poslušati jer je najzreliji. Nakon njega, zavrtite "Hallucinogen" pa "Cut 4 Me". Pjevačica je izdala i brojne remixe pa možete poslušati i alternativne verzije pjesama koje vam se budu najviše svidjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:09