IL GIARDINO ARMONICO U LISINSKOM

Oduševljena publika tražila bis karizmatičnog ansambla

Unatoč vremenskim nepogodama, Il Giardino Armonico u subotu popodne ipak je na vrijeme sletio u Zagreb kako bi nastupio u ciklusu Lisinski subotom.

Karizmatični talijanski ansambl za koncert je pripremio “njemački” program. Koncert je otvoren Telemannovom Suitom za blokflautu, gudače i continuo u a-molu, a nastavljen trima Bachovim Brandenburškim koncertima, Trećim, Petim i na kraju Četvrtim. Telemannova je živopisna Suita zvučala elegantno, jednostavno i šarmantno. Ansambl je potencirao sve ugođaje što ih je skladatelj dočarao u svojoj partituri. Solističku dionicu izveo je sam umjetnički voditelj, suosnivač i dirigent ansambla G. Antonini.

Dojmljivi dueti

Upravo je njegova interpretacija pridonijela profinjenosti cjelokupne izvedbe, a posebno su dojmljivi bili kratki dueti unutar suite koje je Antonini izvodio s koncertnim majstorom ansambla Enricom Onofrijem.

Dvojica su se umjetnika savršeno stapala, a ansambl je prozračnim zvukom i poletom ispunjavao tu harmoničnu cjelinu. U Trećem brandenburškom koncertu, skladanom samo za gudače i continuo, Antonini je stupio na mjesto dirigenta, nadgledajući ansambl u suverenoj izvedbi ispunjenoj svježinom i zanosom, preglednih i dotjeranih fraza, koja je bila razvedena i dotjerana na više planova, jednako pažnje posvećujući onome što se zbiva u prednjem planu, kao i u pozadini. Posebice je dopadljiv bio posljednji stavak koji je Il Giardino Armonico izveo s plesnim poletom.

Drugi dio počeo je Petim brandenburškim koncertom, u kojem se Antonini ponovno “prihvatio” flaute, ovoga puta poprečne, što je propisuje Bachova partitura.

Profinjeni zvuk tog instrumenta u prvom su stavku na trenutke zamagljivali prejaki istupi ostatka ansambla, no taj je odnos snaga popravljen u posljednjem stavku, dok su u drugome flauta i karizmatični Antonini u potpunosti došli do izražaja, svirajući samo uz violinista Onofrija i sjajnog čembalista Sergia Ciomeia. Posljednja točka programa, Četvrti brandenburški koncert, zahtijevala je još jednu flautu, stoga se Antoniniju u izvedbi pridružio M. Scorticati, a upravo je concertino skupina ostvarila najbolji dojam na ovom koncertu.

Zahtjev publike

Na zahtjev oduševljene publike, ansambl je kao bis ponovio stavak “Rejouissance” iz Telemannove Suite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:23