ZLATNI STUDIO 2024.

Oni su u rapu, trap-popu, r’n’b-u i popu. I u Parnom valjku: Tek su zakoračili na domaću scenu, a već su ostavili traga!

Nova lica u glazbi

 Press/Cropix/
Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za favorite

Oni su tek zakoračili na domaću glazbenu scenu, ali su odmah ostavili upečatljiv trag. Za njih ćemo još itekako čuti, a bome ih i slušati. U moru novih imena u glazbi, njih petero su se posebno istaknuli i svojim glasom i radom zaslužili nominaciju za najveću medijsku nagradu Zlatni Studio u kategoriji najboljih novih lica. Tako će publika birati između Grše, Miach, Marka Bošnjaka, Igora Drvenkara i Z++.

Reper Grgo Šipek, poznatiji kao Grše, domaću scenu osvaja munjevitom brzinom, a osim za najbolje novo lice Grše je u nominaciji i za pjesmu godine za svoj hit "Mamma Mia". Svoju glazbenu karijeru 25-godišnji reper iz Trilja započeo je u svom rodnom mjestu, gdje je još u srednjoj školi s prijateljem Mateom Đonlićem poznatim kao Đona osnovao grupu III. čin. Kraći period je proveo i u grupi 6wild kad je 2016. išao raditi u Njemačku. U samostalnu karijeru kreće 2018., a nakon godinu dana osnovao je izdavačku kuću Blockstar Digital u Splitu. Prvi samostalni album "Tilurium" objavio je 2019. godine i odmah postigao uspjeh, a kada je 2021. godine izbacio album "Platinum", dokazao se kao jedan od vodećih glazbenika nove generacije. Glazba je mladom reperu, kako je otkrio, bila spas od ovisnosti, a sad je u sretnom braku s Rafaelom Šipek s kojom ima sina Frana.

Rijetka autorica

Miach, pravim imenom Mia Čičak, također je jedna od najuspješnijih novih glazbenica na domaćoj sceni. Svojom pjesmom "NLO", u kojoj je udružila snage s Hiljsonom Mandelom, u kratko je vrijeme osvojila glazbeni eter i našla se u konkurencijama za više nagrada za hit godine.

Koncertni debi imala je na festivalu Lil drito iz Tvornice pred prepunom zagrebačkom Tvornicom kulture, a uslijedio je i nastup prije regionalne zvijezde Senide. Njezin EP "Između nas" bilježi zavidne brojke slušanosti na streaming servisima, a "NLO" je svojevremeno zbog iznimne prisutnosti u radijskom eteru bio "najshazamanija" pjesma u Hrvatskoj. Miach je u svom r‘n‘b i pop žanru jedna od rijetkih autorica, a pjesme stvara u suradnji s talentiranim producentom Mihovilom Šoštarićem Lockroomom. Iako je u ranim dvadesetima, Miach smatra da ima puno toga nadoknaditi, što i punom parom čini s obzirom na to da se glazbom ozbiljno počela baviti objavom prve pjesme "23 32" prije godinu i pol dana.

Publiku je Marko Bošnjak osvojio izvedbom pjesme "Moli za nas" i njome službeno započeo svoju profesionalnu glazbenu karijeru u kojoj reda uspjehe. S emotivnom pjesmom "Spokojan" potvrdio je svoj status mlade glazbene zvijezde i osvojio Porin u kategoriji za novog izvođača godine, a jednako uspješnim singlom "Nema" jasno je pokazao svoj jedinstveni glazbeni smjer u kojem spaja elemente etno glazbe s modernom produkcijom. Autorski potpis pritom nosi Vlaho Arbulić uz produkciju Mihovila Šoštarića Lockrooma, a Marko ne skriva kako se u budućnosti i sam planira okušati kao autor. Publici se predstavio nedavno i na zagrebačkom LIFT festivalu.

Stopama legende

Mladi glazbenik Igor Drvenkar suočio se s velikim izazovom, odgovornošću, ali i časti da u kultnom Parnom valjku nastavi stopama pokojne pjevačke legende Akija Rahimovskog. Nije bilo ni najmanje lako prvi put se pojaviti na pozornici s bendom koji je na sceni impresivnih 48 godina, no 32-godišnji je roker iz Podravskih Sesveta već na prvoj postaji klupske turneje pod nazivom "Parni valjak feat Igor Drvenkar" u zadarskom Arsenalu pokazao da je itekako najbolji izbor. I sam Husein Hasanefendić Hus naglasio je da su u Igoru "pronašli čovjeka koji im je pomogao da nastave sanjati i putovati".

Svestrani osječki glazbenik, producent i autor Z++, pravog imena Zvonimir Husnjak, u samo nekoliko godina istaknuo se kao vodeće ime domaće trap-pop scene, a poznat je i kao koautor velikog hita "Trebaš li me". Iza njega je uspješan samostalni koncert u zagrebačkom Domu sportova, dva studijska albuma te niz autorskih singlova u kojima je zaslužan za glazbu, tekst i produkciju. Na digitalnim streaming platformama njegove pjesme ostvaruju milijunske brojke slušanosti. Svoj put prema vrhu domaće trap scene započeo je objavom prvog singla "crno + zlatno", ali i prvim nastupom uživo na Dritu iz Tvornice 2020. godine. Njegovi albumi "18++" iz 2019. i "zauvijek" iz 2020. oduševili su i publiku i kritiku, a singlovi "Ljeto već je gotovo", "kabriolet" i "dijamanti" vrlo su brzo postali hitovi i ukazali na njegovu žanrovsku svestranost.

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:00