ROJNIK I BOBIĆ

Oni vode najugledniji festival klasične glazbe: Naša formula za Barokne večeri u doba korone

Davor Bobić i Raymond Rojnik
 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Katedralu je zamijenio travnjak Starog grada, a iznimno neće biti stranih izvođača

Raymond Rojnik i Davor Bobić na prvu nemaju puno toga zajedničkog.

Osim što su tu negdje po godinama. Davor Bobić je umjetnički nastrojen tip, skladatelj, često sijedom glavom u oblacima dok kroči Varaždinom. Rojnik je (pre)umiveni informatičar štreber. Nije, ali tako izgleda.

Zapravo su obojica genijalci. Dvojac koji vodi kompletnu priču Varaždinskih baroknih večeri (VBV) zaslužuje biti tako zvan. Od festivala su klasične glazbe uspjeli napraviti brend. U Hrvatskoj, gdje na jedan internetski pregled skladbe klasične glazbe dolazi na tisuću pregleda laganog popa s elementima folka.

Varaždinske barokne večeri ove godine slave 50. rođendan. Bobić i Rojnik ponosan su dvojac. Žao im je što ovaj veliki rođendan ne slave kako su to godinama planirali - s najvećim europskim izvođačima barokne glazbe, ali 50. ostaje 50., ma kako ga slavili. Pola stoljeća je to.

Otkazivanje u veljači

- Zemlja partner trebala je biti Europska unija, bila bi to prava hit parada, presjek polustoljetnog baroknog muziciranja u Varaždinu. Pozvali smo mnoge izvođače iz svih europskih zemalja, koje su neke godine bili zemlja partner VBV-a, odradili mnoge inozemne promocije Festivala. U veljači smo sve otkazali. I posvetili se planiranju Festivala u vremenu pandemije - govori Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin. Davor Bobić, ravnatelj VBV-a, mudro kima sijedom glavom. Prije dvije godine prošao je vlastitih pola stoljeća, ali nitko ga se ne može sjetiti s drugačijim, osim snježnobijelim lasima.

Nisu gubili vrijeme na žalovanje. U minijaturnom uredu na drugom katu varaždinskog HNK, u sobi na južnoj strani zgrade, bez barem ventilatora dok je vani blizu 30 stupnjeva u hladu, osmislili su jubilarni program.

- Nastupit će samo domaći izvođači. Tijekom 10, umjesto 12 festivalska dana kao ranije, održat će se 16, a ne 30 koncerata kao dosad. Ni otvorenje u petak nije bilo tradicionalno, u varaždinskoj Katedrali, nego na travnjaku Starog grada - govori Rojnik.

Termin festivala oduvijek je ovaj, jesenski. Programi se održavaju u crkvama i palačama iz vremena baroka. Svake je godine programe VBV-a u Varaždinu i okolici pratilo oko 10.000 ljudi.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Stalni gosti

- Mnogi od njih su iz inozemstva, a u Hrvatsku su dolazili isključivo zbog Baroknih večeri. Varaždin je prvi, ako ne i jedini grad u Hrvatskoj koji je razvijao kulturni turizam. Tijekom godina smo dobili i stalne goste, redovne, bilo je to čudno, ali dolazit će i dalje, čim uzmognu, siguran sam - kaže Rojnik. Njegov je posao brinuti o svemu osim o programu, za koji je odgovoran Davor Bobić.

Raymond Rojnik je pola svog života, doslovno, s baroknim večerima. Sve o kulturi i baroknoj glazbi naučio je od legendarnog, lani preminulog, maestra Kranjčevića. Takva je legenda on bio, da Varaždinci još i danas pamte miris Diorovog Fahrenheita u čijem oblaku je hodao.

Maestro Kranjčević s prijateljima je i kolegama, sugrađanima, profesorom Marijanom Zuberom i Juricom Muraijem, negdašnje Hrvatske barokne svečanosti 1971. godine dignuo za stepenicu više - u Varaždinske barokne večeri. Iz godine u godinu Festival je rastao i danas je jedan od samo pet hrvatskih festivala od nacionalnog značaja.

- Maestro je bio veliki autoritet, osebujan čovjek, veliki znalac. Oštar, strog i discipliniran. Točnost i urednost su mu bile jako važne. Bio je besprijekoran organizator - sjeća se Rojnik bivšeg suradnika.

Kad je Davor Bobić, prije 13 godina, naslijedio maestra na mjestu ravnatelja VBV-a, zajedno je s Rojnikom osmislio koncept zemlje partnera Baroknih večeri. Između ostalih, partneri su dosad bili Japan, Izrael Rusija i Španjolska.

- Zemlja partner dovodi svoje izvođače baroknih djela, a predstavlja i svoju gastronomiju - kaže Davor Bobić. Ravnatelj je jedan od trojice najizvođenijih, živućih hrvatskih skladatelja. Bio je jedan od najboljih studenata Konzervatorija u Kijevu i kao takvog su ga nagradili. Uza sve što radi, puno se posvetio pedagoškom radu, redovni je profesor na osječkom Sveučilištu. Dobitnik je Porina za najbolju kompoziciju klasične glazbe. Skladateljski je izuzetno plodan.

image
Davor Bobić ravnatelj je Varaždinskih baroknih večeri, a Raymond Rojnik ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin čiji je posao brinuti se o svemu osim o programu, za koji je odgovoran Bobić
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Diplomati na koncertima

Varaždinske barokne večeri u međuvremenu su prerasle grad Varaždin i koncerti u sklopu Festivala održavaju se na cijelom hrvatskom sjeveru i u inozemstvu. U 25 je godina, na VBV-u održano 600-tinjak koncerata u pet županija na 40-ak lokacija i u 10 inozemnih država. Podaci su poznati zahvaljujući Rojnikovom pedantnom vođenju festivalskog dnevnika. Pretpostavka je da su brojke u prvih četvrt stoljeća tek malo manje. Kad se zbroje, impresivne su.

Članovi diplomatskog kora u Hrvatskoj redovni su gosti Baroknih večeri. Jedne ih je godine na otvaranju u Katedrali bilo dvadeset dvoje.

- Barok je bogata i široka literatura - veli Rojnik.

Puno su nagrada i titula njih dvojica dobila za VBV. Između ostaloga, službeno su Amigo de España, prijatelji Španjolske, a Francuska je Davora Bobića imenovala i Vitezom reda umjetnosti i književnosti.

Sve na račun Baroknih večeri, jednog od najvećih festivala baroka u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:07