Premijera ‘Traviate‘ u HNK

Opera s MeToo problemom: osuđuju se žene s više partnera, a slave serijski švaleri

Lana Kos, Traviata, HNK ZG

 Promo HNK
Nakon 150 svjetskih izvedbi Verdijeve opere, Lana Kos prvi put u Zagrebu 21. travnja pjeva ulogu Violette koja je zaštitni znak karijere naše sopranistice

Jedno od najpopularnijih opernih djela, "Traviata" Giuseppea Verdija, premijerno će biti izvedena 21. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pod ravnanjem Srboljuba Dinića i u režiji Huga de Ane. Uloga Violette Valery tumačit će Lana Kos (u alternaciji Martina Zadro). Upravo je nastup u ulozi Violette na festivalu Arena di Verona 2011. označio uzlet u svjetskoj karijeri hrvatske sopranistice Lane Kos. Talijanski tenor Raffaele Abete u ulozi je Alfreda Germonta (studijska alternacija mu je Filip Filipović), a prvaci Opere Ljubomir Puškarić i Davor Radić tumačit će Giorgia Germonta. U ulozi Gastona de Letorieresa su Tvrtko Stipić i Filip Filipović, a Barun Douphol Ozren Bilušić i Ivan Šimatović. Floru pjevaju Helena Lucić Šego, Margareta Matišić i Emilia Rukavina, a Anninu Josipa Gvozdanić, Maja Sremec i Patricia Žudetić.

Sopranistica Kos, kojoj je Violetta u "Traviati" uloga karijere - pjevala ju je u više od 30 produkcija i više od 150 izvedbi, od Koreje i Kine do Brazila, od Tel Aviva do Stockholma - prvi put u zagrebačkoj produkciji pjeva ulogu Violette te je tim povodom dala opširan intervju u Globusu. Kuriozitet je da novu "Traviatu" u Zagrebu priprema upravo redatelj koji je režirao prvu Laninu "Traviatu" prije 16 godina u Sloveniji, a riječ je o zagrebačkoj publici poznatom Hugu de Ani.

image

Traviata HNK Zagreb

Promo HNK

- "Traviata" je danas jedna od najpopularnijih svjetskih opera. Uz Bizetovu "Carmen", ona se, slobodno možemo reći, izvodi simultano u stotinjak kazališta diljem svijeta svaku večer. Zagreb se, međutim, nije saživio posljednjih godina s njom, sigurno i zato što nije imao vrhunsku produkciju "Traviate" kakvu će, vjerujem, dobiti s novom premijerom u režiji Huga de Ane. U zagrebačkoj režiji "Traviate", gotovo 170 godina nakon praizvedbe, mnogo se bruse detalji libreta, naravno ne u smislu cenzure. Di Ana u Zagrebu priprema jednu filmsku verziju "Traviate", s detaljnom razradom odnosa između kurtizane u glavnoj roli, njezina odabranika Alfreda i drugih likova. Libreto, nastao prema Dumasovoj "Dami s kamelijama", danas je vrlo aktualan, donosi kako patrijarhalno tako i staleško pitanje te neku vrstu MeToo problema, omalovažavanje žena koje su bile s mnogo partnera i istodobno slavljenje muškaraca u tipu Don Juana, Don Giovannija - rekla je za Globus Lana Kos koja je u jeku međunarodne karijere prije tri godine odlučila postati stalna solistica u Zagrebu.

image

Lana Kos

Ivana Nobilo/Cropix

Sopranistica rođena 1984. u Varaždinu govorila je i o svojoj 83-godišnjoj mentorici, Ukrajinki Ljudmili Ivanov, o tome koliko jezika govori te kako šutnjom čuva glas uoči premijere baš kao što je to radio veliki pjevač Mario del Monaco, otac njezina partnera, redatelja Giancarla del Monaca. Pričala je za aktualni broj Globusa i o tome zašto je htjela biti i zašto nije postala dramska umjetnica, glumica.

Kako pojašnjava HNK Zagreb uoči premijere, "Traviata" je nastala prema drami Alexandrea Dumasa "Dama s kamelijama" praizvedenoj u Parizu 1852. godine, a praizvedba Verdijeve "Traviate" dogodila se trinaest mjeseci poslije, 6. ožujka 1853. godine u Veneciji, u Teatru La Fenice. Iako je radnja smještena u 18. stoljeće, Verdi je inzistirao da priča bude smještena u suvremeno doba, no uprava kazališta tražila je da se priča smjesti u prošlost. Tada se, naime, smatralo kako sadržaji opere moraju pripadati prošlosti i kako je mjerilo neukusa opernu radnju smještati u suvremenost. Verdi je tada povukao djelo i poslije godinu dana ponovno ga izveo, ali u drugom venecijanskom kazalištu, Teatro San Benedetto. Venecijanska publika iskupila se za praizvedbu i ovaj put uspjeh je bio golem te je "Traviata" krenula u svijet kao jedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera. U središtu radnje je Violetta, pariška kurtizana čiji je lik nastao prema istinitoj osobi, Marie Duplessis, ekskluzivnoj kurtizani čiji su život i smrt inspirirali Verdija za njegovu najpoznatiju operu. Nakon premijerne izvedbe 21. travnja, "Traviata" je na repertoaru 23. i 25. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 09:53