ATRAKTIVAN PROSTOR

Opera u Varaždinskim Toplicama: ‘Izvode se i djela vezana uz ambijent, poput Titova milosrđa‘

Martina Tomčić, 2022.

 Zeljko Puhovski/Cropix
Festival će otvoriti Gianfranco Pappalardo Fiumara, talijanski pijanist sa pet samostalnih koncerata u Carnegie Hallu

Varaždinske Toplice i opera se vole. Rodni grad jedne od najvećih opernih diva koje je Hrvatska ikad imala, Ruže Pospiš Baldani, treću godinu zaredom ugostiti će opernu priredbu na specifičnoj lokaciji – rimskom arheološkom nalazištu. Festival NO(c)TE(s) Aquae Iasae tri će dana, od 8. do 10. rujna, ljubiteljima opere pružiti izniman glazbeni doživljaj, ali cilj idejne začetnice Jelene Štefanić je i približiti operu što širem krugu slušatelja.

Festival će otvoriti Gianfranco Pappalardo Fiumara, talijanski pijanist sa pet samostalnih koncerata u Carnegie Hallu. Francuska Sorbona dodijelila je pijanistu Grand Prix Excellente, za uspješnu karijeru i doprinos umjetnosti. Iz Varaždinskih Toplica odlazi pjevati belgijskoj kraljevskoj obitelji, na turneju Japanom i potom će šesti put samostalno nastupiti u Carnegy Hallu u New Yorku. Drugu će večer nastupiti mladi domaći pijanist, Stjepan Gerić (20), student prestižne bečke Akademije glazbe i scenske umjetnosti, a Festival će završiti poslasticom za štovatelje operne i klasične glazbe, koncertom Gianftanco&Friends. Na koncertu će nastupiti poznate hrvatske mezzosopranistice Martina Tomčić i Sofija Cingula, gosti iz Italije Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor) te mlada makedonska zvijezda u usponu Eva Zhivkovska. Samo dva dueta otpjevati će i sopranistica Jelena Štefanć. Organizacija događaja uzela joj je previše vremena i na pozornici će biti u drugom planu.

image

Eva Zhivkovska i Krassimira Stoyanova

/Press

Ovo nije prvi iskorak operne pjevačice s pozornice u glazbene projekte. U Covidu je osmislila, a održalo se do danas, "Hrvatske dragulje" i "Put oko svijeta u devet pjesama". Hrvatski dragulji humanitarni su koncert održan putem web platformi za klasičnu glazbu za pomoć Hrvatskom glazbenom zavodu čija je zgrada stradala u zagrebačkom potresu, dok je "Put oko svijeta u devet pjesama" koncert za pomoć ukrajinskim izbjeglicama. Američke su se platforme odrekle dobiti od ulaznica i na taj su način prikupljena značajna sredstva za oba cilja. O oba je projekta sa Štefanić razgovarao i na četiri stranice objavio tekst i L‘officiel, časopis pandan Voguea.

Opernim koncertima u Varaždinskim Toplicama, Štefanić želi popularizirati operu u svom gradu, ali i na cijelom sjeveru zemlje uopće.

- Ideja je da prostor arheološkog nalazišta, zaživi kao operna pozornica, i to prvenstveno opera koje bi se radnjom vezale uz ambijent, poput Mozartovog "Titovog milosrđa" – kaže sopranistica koja je pjevala na mnogim svjetskim pozornicama. U svojem je naumu vrelo ambiciozna. Nakon što se dvije godine zaredom program Opere pod zvijezdama održavao jednu večer, ovogodišnje su tri večeri veliki izazov. Zato si je Štefanić olakšala pa igra s provjerenim imenima, ali i mladim glazbenim nadama.

Mezzosopranistici Martini Tomčić ovo je drugi nastup u Varaždinskim Toplicama. Iako je širokim krugovima poznata kao najstroža sutkinja prvo u Pjevanju sa zvijezdama, potom u Supertalentu, Tomčić je kao operna pjevačica vrlo cijenjena u glazbenim krugovima, prvenstveno zbog pjevanja teškog "vagnerijanskog" programa na svjetskim pozornicama od Singapura do Meksika. Na svojoj je topličkoj premijeri prije dvije godine s Jelenom Štefanić izvodila duete najtežih arija iz operne literature, uz pratnju maestra Simona Dešpalja. Slušalo ih je 300 gledatelja. Iduće je godine izvedba komornog Verdijevog Requiema na otvorenu pozornicu dovela 700 gledatelja, a o broju posjetitelja na ovogodišnjem festivalu ne želi kalkulirati, rado bi ostala zatečena odazivom kao i prva dva puta. Organizatori festivala su TZ Varaždinske Toplice, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i Varaždinska županija.

image

Gianfranco Pappalardo Fiumara i Giovanna Casolla

/Press

Operne izvedbe su skupe, ali organizator ima sreću jer renomirana imena koja Štefanić dovodi podržavaju njezin motiv, približavanje opere široj publici, pa nastupaju za simboličan iznos svojeg uobičajenog honorara. Baš zato što je skupa, opera se nakon pandemije vrlo sporo vraćala na pozornicu. I u svijetu, a kamoli u Hrvatskoj.

– Hrvatska nikako da shvati da je kultura gospodarska grana, vani se percipira takvom. To dolazi od neznanja. Možda sam blesava i naivna ali radim to da svoj žar prema toj glazbi približim svijetu. Da shvate da to nije za visoko društvo, nego je za svakoga. Kultura u svijetu nije zadnja rupa na svirali. Iskrena sam i to me košta, ali ne mogu šutjeti. Mislim da će trebati vremena da umjetnička branša stane na noge. Dok su se u drugim zemljama davale financijske injekcije kulturi, u Hrvatskoj se svi vole pohvaliti kako doniraju kulturu ali se radi o beznačajnim iznosima. Sad će mi netko reći "zašto se uopće baviš ovim poslom kad ti ne odgovara? Sama si si kriva ".što jako često čujem. Zaista se teško izboriti za nešto, ali ja se borim, čisti sam pozitivac. Jasno da se nekad i požalim,.tko ne? Ali unatoč svemu, mene opera ispunjava i želim tu dobru energiju prenijeti drugima – zaključuje Jelena Štefanić.

image

Jelena Štefanić

Press

Pozornica festivala NO(c)TE(s) Aquae Iasae je atraktivan prostor uz veliki bazen termalne vode, što zbog kondenzacije pare i njezina udisanja, otežava pjevanje.

Prognoza predviđa da će za vikend biti sunčano preko dana i toplo navečer pa Jelena Štefanić poziva sve da dođu na koncerte u Varaždinske Toplice, od Zagreba udaljene samo 60-tak kilometra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:50