Umjetnici u sv. Blažu

Operni pjevači i glumci HNK te Zbor HRT-a na misi zbog pandemije

Stjepan Franetović
 Bruno Konjevic/Cropix
U misi sudjeluju Perica Martinović, Mirela Brekalo, Ljubomir Puškarić, Joško Ševo, Barbara Vicković, Valentina Fijačko Kobić..

Operni pjevači i glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, pjevači Zbora HRT-a, te dramski glumci iz gradskih zagrebačkih kazališta 17. listopada 2021. u 19.30 sati sudjelovat će na misi u crkvi sv. Blaža u Zagrebu, pjevanjem i čitanjem, obavijestio nas je operni pjevač HNK Ivo Gamulin Gianni.

Ovo je prvi put da su etablirani umjetnici u velikom broj u Zagrebu pokrenuli misu.

- Misu smo organizirali kako bi zahvalili Duhu Svetom na darovanim talentima, sve na početku nove sezone, koja je naročito izazovna za umjetnike zbog pandemije. Drugu poslanicu će čitati glumica Perica Martinović, dok će glumci Mirela Brekalo, Barbara Vicković, Siniša Ružić i Ivan Colarić čitati molitve vjernika. Predvoditelj mise bit će vlč. dr. sc. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Uvodni, pozdravni govor imat će glumac Joško Ševo – kaže Ivo Gamulin Gianni, inicijator posjeta umjetnika euharistijskom slavlju naslovljenog „Sursum corda” (Gore srca).

U liturgiji će pjevati operni solisti Ljubomir Puškarić, Martina Gojčeta, Valentina Fijačko Kobić, Domagoj Dorotić (član riječkog HNK), te članovi Zbora Opere u Zagrebu i članovi Zbora HRT-a. Dramski glumci iz Zagreba čitat će poslanice i molitve vjernika. Jednu poslanicu otpjevat će tenor Stjepan Franetović, solist Opere HNK. Drugu poslanicu će čitati glumica Perica Martinović, dok će glumci Mirela Brekalo, Barbara Vicković, Siniša Ružić i Ivan Colarić čitati molitve vjernika. Predvoditelj mise bit će vlč. dr. sc. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Uvodni, pozdravni govor imat će glumac Joško Ševo.

Ivo Gamulin Gianni objasnio je kako je misa „Zaziv duha svetoga za umjetnike” izašla iz njegove osobne potrebe osluškivanja umjetnosti u današnjim vremenima.

- Ideja je da se umjetnici jednom godišnje okupe kao bi molili za sebe, za druge, za svoj poziv, te zahvale na darovanim talentima, te istovremeno vjernicima priušte doista vrhunski umjetnički doživljaj u liturgiji, s nekim od najboljih opernih glasova u zemlji. Papa Franjo je, uostalom, u svojem obraćanju umjetnicima rekao da se bez lijepoga ne može razumjeti Evanđelje, a da upravo umjetnici pomažu shvatiti što je ljepota – rekao je Ivo Gamulin Gianni.

Umjetnici su, napomenuo je, na poseban način osjetili posljedice ograničenja uzrokovanih pandemijom.

- Zatvaranja, otkazivanja, smanjenja mogućnosti nastupanja nisu samo ugrozila umjetničku egzistenciju, već dovela mnoge izvođače u kušnju o smislu svojega života i poziva. Stoga je Zaziv Duha Svetoga za umjetnike „Sursum corda“ prilika za duhovnu obnovu za kojom mnogi umjetnici tragaju u ovim izazovnim vremenima – rekao je član Opere HNK Zagreb Ivo Gamulin Gianni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 22:38