GOTOVA JE KRIZA

Otkrivamo: INMusic je od Grada Zagreba dobio 120.000 eura. Evo koliko su dobili drugi

INMUSIC, The Flaming lips, publika

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
INmusic se vraća nakon jednogodišnje pauze, koju je uzrokovao nedostatak financija. Listu izvođača ove godine predvode The National i The Smashing Pumpkins

Grad Zagreb je objavio popis korisnika i programa kojima su odobrena financijska sredstva iz proračuna za 2024. godine, za glazbu. Najveća sredstva u kategoriji Festivali i manifestacije na području glazbene umjetnosti (120.000 eura) osigurana su za šesnaesto izdanje popularnog festivala INmusic. Za 33. Muzički biennale Zagreb - pripremnu godinu osigurano je 75.000 eura, 45.000 eura izvojit će se za 15. Zagreb jazz festival, a 35.000 eura za Jubilarne 25. Ljetne glazbene večeri na Sceni Amadeo. Gibanja 2024. osigurala su potporu u iznosu od 21.000 eura, a JazzHR 2024. od 20.000 eura.

U kategoriji koncertnih ciklusa i koncertnih sezona 140.000 eura namijenjeno je koncertnoj djelatnosti Zagrebačkih solista u 2024., 60.000 eura ide Hrvatskom baroknom ansamblu za 24. koncertnu sezonu, a 45.000 eura za koncertnu djelatnost 105. obljetnice Zagrebačkog kvarteta.

INmusic se vraća nakon jednogodišnje pauze. Prethodno izdanje festivala održano je 2022. godine, kada je organizator INmusica Zoran Marić, kako je prenio Jutarnji, najavio moguće gašenje najvećeg festivala u Hrvatskoj ustvrdivši da se 16. izdanje sigurno neće moći održati bez strateškog partnerstva s Gradom Zagrebom i povećanog sufinanciranja sukladno praksama drugih europskih gradova.

Nakon njegovih izjava za Hinu, oglasio se i Grad Zagreb, istaknuvši podršku Grada i gradskih ustanova u iznosu od gotovo 2,4 milijuna kuna.

Listu izvođača na ovogodišnjem INmusicu predvodi bend The National, koji se u Hrvatsku vraća nakon šest godina, i alternativni rock bend The Smashing Pumpkins. Potvrđen je i dolazak punk-rock sastava The Gaslight Anthem, švedskih post-punk glazbenika Viagra Boys te post-punk dua iz Nottinghama Sleaford Mods. Jedan od povratnika u Hrvatsku je i škotski glazbenik Paolo Nutini. Svoj hrvatski debi ostvarit će irski glazbenik Hozier, a u istoj je situaciji i rock-bend Dogstar. Najavljen je i dolazak londonskog afro-funk benda Ibibio Sound Machine te meksičkog kvarteta Descartes, a Kant koji spaja niz utjecaja, poput punka, metala, popa. Dolaze i američki indie trio Gossip te londonski post-punk bend Deadletter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:40