KUBRICK JE NIJE HTIO

Ovo je pjesma koja je trebala biti u čuvenoj Odiseji, otkrivena je nakon 52 godine: ‘Klasik!‘

Prizor iz filma '2001: Odiseja u svemiru'
 Rights Managed/Mary Evans Picture Librar/Profimedia
Pjesmu "2001: Vrt osobnih zrcala" napisao Mike Kaplan, dugogodišnji filmski djelatnik te bivši Kubrickov publicist

Omanja diskografska kuća iz engleskog grada Bristola Wave Theory Records oduševila je obožavatelje filma "2001: Odiseja u svemiru" američkog redatelja Stanleyja Kubricka kada je prije nekoliko tjedana objavila pjesmu koja je napisana posebno za potrebe filma, a koja se u filmu nikada nije čula, piše The Guardian.

Pjesmu "2001: Vrt osobnih zrcala" napisao Mike Kaplan, dugogodišnji filmski djelatnik te bivši Kubrickov publicist, no redatelj je nikada nije iskoristio.

Poznati filmski kritičar Mark Kermode vjeruje da ju je upravo on prvi pustio na radiju kada ju je zavrtio u svojoj emisiji na radijskoj postaji Scala Radio. "Publika je bila podijeljena, međutim slutim da će postati kultni klasik jer je jako zarazna", dodao je Kermode.

Kaplan je za The Guardian rekao da ga je šokirala činjenica da se pjesma koju je napisao prije toliko puno godina vrti na radiju te da je slušatelji vole. "Znam da ne zvuči kao druge stvari i nisam siguran kako sam je uopće napisao. Ne bih to mogao napraviti ponovno, ali super je čuti da se vrti", dodao je.

Zadatak da napiše pjesmu za film Kaplan je dobio tijekom sastanka s Kubrickom i filmskim studijem Metro-Goldwyn-Mayer na kojem su svi zajedno poslušali jednu drugu pjesmu kojom se "Odiseja" trebala promovirati.

Kubricku se ta druga pjesma, navodno sporijeg tempa, nije svidjela pa je Kaplana, za kojeg je znao da piše pjesme i smatra da je razumio "Odiseju", zamolio da napiše novu stvar. "Čujem da skladaš. Zašto ti ne bi napisao nešto", navodno je Kubrick rekao Kaplanu.

Kaplan je pjesmu napisao u svoje slobodno vrijeme, a otpjevala ju je folk pjevačica Naomi Gardner. "Htjeli smo pjesmom nekako zabilježiti različite reakcije na '2001.-u', različite slojeve i interpretacije, hipnotičke vizuale te metafizičke iluminacije. Htjeli smo u gledatelje unijeti osjećaj radoznalosti", pojasnio je Kaplan.

Kubricku se svidio naslov pjesme, ali nije mogao zamisliti da će pjesma postati hit. O pjesmi njih dvojica više nisu razgovarali, ali su zajedno radili na filmu "Paklena naranča". Glazbu za "Odiseju" napisao je i kompozitor Alex North, no Kubrick se na kraju odlučio u filmu koristiti klasičnu glazbu.

Kompozitor Dan Jones, osnivač diskografske kuće Wave Theory Records, rekao je da pisanje glazbe za Kubricka zasigurno bio težak zadatak. "To su na svojoj koži osjetili i (Alex) North i (Mike) Kaplan. Kaplanova me pjesma odmah zainteresirala. Sadržava duh vremena u kojem je nastala. Northova glazba i Kaplanova pjesma svakako se ističu svojom glazbenom inovativnošću, a obje nagovješćuju kakve je kreativne interakcije isprovocirao Kubrickov film", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:04