PIŠE A. DRAGAŠ

Pankrti ‘Bandieru rossu‘ u Zagrebu izvode povodom Dana antifašizma: ‘Posveta je to svima koji rade slabo plaćene poslove‘

Nastup Pankrta

 Msu, Promo/
U sklopu Ljeta u MSU, koji ulazi u desetu godinu postojanja, nastupaju i Rundek, čiji je koncert već rasprodan, M.O.R.T., Damir Avdić...

Proteklih gotovo četvrt stoljeća, koliko živim u Novom Zagrebu, imam osjećaj da se "ono bitno" uglavnom događa s druge strane Save. Kao da Novi Zagreb nije Zagreb, zbog čega mi se po glavi vrzmala i ideja da pokrenem peticiju ili referendum za otcjepljivanje Novog Zagreba od Zagreba pa da "onima preko Save" naplaćujemo skladištenje otpada na Jakuševcu i da steknemo pravo da imamo svoju bolnicu, a možda bismo u tom slučaju imali i više kulturnih događanja poput Ljeta u MSU. Znate da nisam fan Adventa u Zagrebu, ali čak nas i ta manifestacija zaobilazi kao da u Novom Zagrebu vlada kuga.

Već iz tog razloga Ljeto u MSU je hvalevrijedan (pop) kulturni program koji lipanj i dio srpnja u Novom Zagrebu čini podnošljivijim. Ne samo to, Ljeto u MSU je program koji kroz niz koncerata, predstava, izložbi i filmskih projekcija pretvara Muzej suvremene umjetnosti u prostor otvoren svima. U agoru koja se kroz tih nekoliko tjedana pretvara u zbiljski centar Novog Zagreba i zbog čijih programa Savu prelaze i naši susjedi iz "starog" Zagreba. Ako nešto već živi "kulturu u kvartovima", onda je to već desetu godinu za redom baš Ljeto u MSU. Raduje me da u tom aspektu vidim i "free open air" ZG Park Rock Festival (17.06. Park mladenaca, između Sigeta i Trnskog) na kojem su headlineri Psihomodo pop, a isti dan je i Brundanje u Gajnicama (krug pivovare Medvedgrad) na kojem nastupaju Kojoti, Letu štuke i Jonathan. Podsjetilo me to na 80-e kad se za dan ove ili one općine sve u šesnaest sviralo po kvartovima Zagreba.

"Statistika Ljeta u MSU tijekom proteklih devet godina uključuje 164 programa od čega 52 koncerta, 51 filmsku projekciju, 36 performansa, 15 velikih izložbi, 12 književnih tribina, inozemna kazališna gostovanja i više od 40 tisuća posjetitelja". Kako me najviše zanimaju koncerti, a to je i segment s kojim Novi Zagreb, unatoč obližnjem Velesajmu, jako kuburi ističem da su mi u lijepom sjećanju ostali koncerti Pankrta, The Bambi Molestersa, Rundek Cargo Trija, Laibacha, The Strangea, Vlade Kreslina i Malih bogova, J.R. Augusta, Sare Renar, Kojota i Chui, a na Ljetu u MSU nastupili su i Mayales, Pipsi, Detour, Jinx, Urban & 4, Hladno pivo, Rambo Amadeus, Grše, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Pussy Riot i drugi.

Već iz ovog popisa jasno je da je eklektičnost programa s koncertima mlađih i starijih izvođača nit vodilja Ljeta u MSU, a to vrijedi i za jubilarno deseto izdanje na kojem je urednik programa i izvršni producent Brako Kostelnik ponovo postigao zanimljiv balans u rasponu od popa do underground rocka. Logično je i da se neki izvođači vraćaju na Ljeto u MSU pa ćemo tako ponovo uživati u nastupu Rundeka, ali ovaj put s njegovom Ekipom (16.06.), Pankrta (20.06.) i Pavela (01.07.), a po prvi put će koncerte u sklopu Ljeta u MSU održati i M.O.R.T. (07.07.) i Damir Avdić (14.07.).

Darko Rundek čiji je koncert rasprodan, zaista je jedan od rijetkih aktera novog vala koji ne živi na staroj slavi nego iz godine u godinu održava interesantne koncerte u raznim formacijama i s raznolikim repertoarom pa bi i koncert s Ekipom trebao biti, baš smo o tome razgovarali nakon pressice za Ljeto u MSU, drugačiji od intimnijih nastupa održanih prije nekoliko mjeseci u KSET-u, ali i od onih koje je Rundek upriličio s Jazz orkestrom HRT-a iz kojih je priozašao odličan studijski album "Za vašu posljepodnevnu razonodu". Veliki umjetnik.

image

Darko Rundek

Lucija Ocko/Cropix

Panrkti, koji su također prije nekoliko mjeseci bili u KSET-u, ovog Ljeta u MSU kultnu "Bandieru rossu" izvode u svečanom ruhu - povodom Dana antifašizma 22.6. i, kako je na pressici istaknuo Peter Lovšin, "da se ukaže na sve one domaće i strane radnike koji po Hrvatskoj i Sloveniji rade slabo plaćene sezonske, prekarne, građevinske i ine poslove". Povod ovogodišnjem nastupu Pankrta na Ljetu u MSU je i recentni live album benda "Turneja pomirenja/Live in Zagreb 1985.", snimljen u RANS-u "Moša Pijade, danas Boogaloo, i nedavno objalvjen kad je Berislav Janković pronašao tu snimku u svojoj arhivi. Pankrti su bili avangardni bend koji je ovdje zapalio iskru detonacije punka i novog vala, a sjajno je i što njihove najvažnije pjesme, pisane kao kritika ondašnjeg socijalizma, jednako dobro funkcioniraju i kao kritika suvremene neuroze kapitalizma i demokracije. Postoji mogućnost da im je to jedan od posljednjih koncerata.

Pavel u MSU stižu kao jedan od najboljih hrvatskih pop bendova, ovjenčan s pet Porina. Kad bi Hrvatska bila Švedska, Norveška ili Danska, Pavel bi bio standard onoga što nazivamo hrvatskom pop glazbom. Osobno me najviše veseli kad Aljoša i Tonka uz pomoć svojih kolega i suradnika koketiraju s američkim baroque-popom iz kasnih 60-ih pa i country-popom ranih 70-ih, soulom i americanom te s britanskim i skandinavskim pop sastavima poput Prefab Sprouta, Beautiful Southa, Belle & Sebastiansa i Cardigansa.

image

Antonija Matković, Aljoša Šerić

Lucija Ocko/Cropix

Sinjski stoner, blues i punk-rock bend M.O.R.T. na Ljetu u MSU će predstaviti novi album "Samo hrabro i bezveze" koji je za sada glavni kandidat za najbolje domaće rock izdanje 2023. godine. Pandemija i lockdown su naveli M.O.R.T. da ispali brutalan, autodestruktivan, nabrijan, bučan i težak set pjesama u kojima se obračunavaju s vlastitim unutarnjim i osobnim, ali i onim vanjskim koji sustavno uništavaju ovu državu i njene građane.

Set koncerata jubilarnog desetog Ljeta u MSU zatvorit će Damir Avdić koji udara i lijevo i desno i centralno. Osobno ga smatram jednim od globalno najimpresivnijih (rock) pjesnika koji raskrinkava balkanske zločince, "bjelosvjetske" naciste, salonske ljevičare i pretenciozne filozofe na razvalinama krupnog kapitala i prekarijata, klimave demokracije i populista u jačanju, ratobornih religija i imigrantskih valova, EU i Rusije, Kine i Amerike, fašizma i političke korektnosti. Sam protiv svih, ali uvijek u pravu.

Osim koncerata, u sklopu Ljeta u MSU muzej donosi i mnoštvo drugih sadržaja - u suradnji s kinom Metropolis, tu su projekcije najboljih europskih art filmova sezone u dvorani MSU Gorgona, te nastup plesnih grupa u okviru plesnog ciklusa Antisezona. Na filmskom programu ove godine su naslovi: Mooanage Daydream, Tár, Ennio, Trokut tuge. Na plesnom program su predstave Sol, Nismo bile ovdje, Objekt plesa i Treptaj tišine.

Također, svake večeri programa, ulaznica omogućuje i besplatan ulaz na novu veliku izložbu Budućnosti, koja predstavlja vrhunske hrvatske i međunarodne suvremene umjetnike.

image

Branko Kostelnik.

Lucija Ocko/Cropix

Kroz spoj glazbe, izložbi, filma te plesa program Ljeto u MSU nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop kulture i njihovog približavanja široj publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:05