30 GODINA BLACKOUTA

Phat Phillie: Pripremam dokumentarac o Miltonu Maldenu, jugoslavenskom diplomatu koji je pokrenuo Sugar Hill Records

Lijevo: Phat Phillie; desno: Slavin Balen, Phat Phillie i Afrika Bambaata, 1996. godine na Radiju 101

 Cropix/privatna Arhiva/
Regionalna ikona o 30. obljetnici Blackout Projecta, gostovanjima legendi i ostavštini hip hopa u Hrvatskoj: ‘Milton je 1979. slučajno ušao u glazbeni biznis. Preko njega smo dobili prve hip hop ploče‘

Brojna slavlja hip hop kulture s mnoštvom gostiju iz cijelog svijeta, izgradnja jednog najpoznatijih glazbenih festivala u regiji i legendarna emisija u eteru Radija 101 koja je odgojila cijelu generaciju te na velika vrata uvela hip hop u Hrvatsku. Iza svih ovih postignuća stoji Filip Ivelja, poznatiji kao Phat Phillie, kultna figura hrvatskog hip hopa koja seže daleko van zidina Zagreba, granica Republike Hrvatske, ali i hip hopa kakvog prosječan čovjek poznaje.

image

Phat Phillie

Darko Tomas/Cropix

- Stari reper - u više je navrata 47-godišnji Phillie prokomentirao za sebe, popravljajući si šiltericu u jednom zagrebačkom dvorištu nalik na kulise uličnih "gangsta rap" spotova iz ranih devedesetih. U tom razdoblju, mnogi će obožavatelji hip hopa istaknuti 1993. godinu kao onu obilježenu društvenom kritikom Public Enemyja, agresivnošću debitantskog albuma Wu-Tang Clana ili pak ležernim zvucima nekim od klasika A Tribe Called Questa. Iste te godine, nakon suradnje na emisiji "Rap Attack" s legendarnim voditeljem i DJ-om Slavinom Balenom, u centru Zagreba se rađa "Blackout". Mladi entuzijasti, Ivelja i Kristijan Frković, znan i kao DJ Frx, su na tadašnjem Radiju 1 započeli s emitiranjem emisije "Blackout" te time napisali prvo poglavlje priče koja traje do danas, 30 godina kasnije. Rođendanska "fešta" koju Phillie sprema itekako priliči čuvenom statusu, značaju i kvaliteti spomenute emisije.

- Uoči globalne proslave 50 godina hip hopa i, naravno, 30 godina Blackouta, Aquarius će ponovo okupiti ljubitelje hip hop kulture, baš kao i nekad. Zagrebačku publiku očekuju koncert dvaju legendarnih američkih grupa, Souls of Mischief i Non Phixion - najavio je Phillie i podijelio anegdotu oko organiziranja koncerta.

- Imao sam neke kompletno drugačije planove, no oni su se izjalovili i ostao sam u "neobranom grožđu". Pošto već slavimo 30 godina emisije i 50 godina hip hopa, imao sam pritisak da moram napraviti nešto dostatno tim jubilejima. Napravio sam već adekvatno slavlje s nastupom Wu-Tang Clana na Exitu u Novom Sadu ranije ove godine, ali morao sam napraviti nešto kod sebe doma - podijelio je.

Kalifornijski Souls of Mischief je istaknuo kao jednu od "dražih grupa iz perioda odrastanja" i vraća ga u "bezbrižno vrijeme odrastanja te budi brojne emocije koje je osvjestio tek nedavno".

- Htio sam organizirati nešto veliko, uz pomoć jedne institucije, no taj je plan propao, pa sam igrom slučajeva nabasao na podatak da Souls of Mischief ima koncert u Dublinu dan ranije. Subota, 28. listopada im je na rasporedu bila prazna. Par dana nakon, primijetio sam da je i Non Phixion u Europi, odnosno, u Nizozemskoj. Javio sam se njihovom DJ-u Eclipseu, kojeg sam već ranije ove godine doveo u Hrvatsku i pitao ga je li zainteresiran za povratak. Oni su pristali na gažu, pa smo od jednog koncerta napravili pravu poslasticu za "die-hard" obožavatelje hip hopa. To je jedan "underground" koncert koji spaja dvije različite škole, ali iz istog vremenskog perioda. Bijeli dečki iz Brooklyna i kalifornijski "sound" - prepričao je Ivelja koji ističe da usprkos razlikama izvođača u podrijetlu, dijele isti senzibilitet i estetiku "pravog, originalnog hip hopa". Uz spomenute izvođače, publiku će zagrijati domaći Jantar i BARS. Također, 21. listopada će proslaviti svoj rođendan u Petom Kupeu uz kanadskog DJ velikana Skratch Bastida koji će svojim vrhunskim vještinama i pomno odabranom glazbenom selekcijom po drugi put zabavljati zagrebačku publiku.

Kada organizira određeni događaj, Phillie uvijek pokuša adekvatno smjestiti izvođača u prostor koji Zagreb (ili neki drugi grad u regiji) nudi. Ovog puta se priča vraća na početak, u jarunski Aquarius, gdje je vrtio ploče još 1996. godine kada je hip hopa gladnu zagrebačku publiku pripremio za nastup velikog Afrike Bambaate.

- Dejan Labor je inzistirao da se rođendan Blackouta i 50 godina hip hopa obilježi u prostoru gdje su se održali neki od prvih hip hop događaja u Hrvatskoj i gdje sam doveo neke od velikih izvođača. To je bio naš dom, a tamo smo dobili i svoju prvu večer 1997. godine, moju prvu internacionalnu suradnju koja je proizašla iz moje selidbe u London - objasnio je Phillie, kojem to nije bio prvi odlazak u inozemstvo.

Aquarius je godinama bio meka hrvatskog hip hopa i mjesto okupljanja poklonika tog zvuka, a tamo je u vlastite ruke dobio i prve "tejpove", odnosno, beatove Kooladea (Matko Šašek) čije je radove ubrzo poslao van i predstavio inozemnoj publici.

image

Slavin Balen, Afrika Bambaata i Phat Phillie

Privatna Arhiva/

Naime, otkrio je da je još u srednjoj školi otišao u New York, odnosno, Long Island, mitsko mjesto za hip hop, u sklopu učeničke razmjene. Njegove su tinejdžerske, formativne godine bile ispunjene hip hopom, godinama je slušao emisije Slavina Balena, proučavao brojne umjetnike poput De La Soul, Beastie Boys te RUN DMC, no naglašava da je prvotno bio "fan i nije se bavio time profesionalno". Doduše, prava je prekretnica nastupila 1996. godine kada je otišao sestri svog djeda, Tanji Ivelji, u London. Vrijedi istaknuti kako je i ona, koju od milja zove "teta Tanja", vodila itekako zanimljiv život: glumila je u nekoliko holivudskih filmova, družila se s brojnim poznatim imenima poput Gregoryja Pecka, bila Playboyjeva zečica te bila suradnica Hustlerovom Larryju Flyntu. Iako je prvo trebao ostati sedam dana, ostao je četiri mjeseca.

- Imao sam jedan jedini kontakt u Londonu, i to od menadžera Afrike Bambaate. On me uzeo pod svoje, obišli smo sva bitna mjesta u Londonu, od klubova do dućana ploča i radio stanica. Nedavno mi je DJ Dizzieja Rascala, DJ MK, rekao da su puno naučili od Hrvatskoj od mene i da sam itekako doprinio hip hop zajednici svojim odlaskom u London. Radio sam četiri posla u Londonu, upoznavao zajednicu i učio. Sve te kontakte, uključujući i DJ-eve s Choice FM stanice, sam skupio u Londonu i kasnije, kroz godine, doveo u Aquarius. U studenom 1997. sam doveo prvog američkog repera u Zagreb, OC-a, a s njim je došao i Big L, koji je došao nenajavljeno, već sam mu prepoznao rodno ime (Lamont Coleman) na putnim nalozima. Snimili smo cijeli nastup, intervju i cijelu emisiju s njim na radiju - prisjetio se Phat Phillie i samo "zagrebao" po površini zlata-vrijednog, snimljenog materijala od velike povijesne vrijednosti. Kao što on kaže, materijala još uvijek ima "na tone".

image

Big L i Phat Phillie, 1996.

Privatna Arhiva/

Otkriva kako je digitalizirao puno negativa pri povratku s ovogodišnjeg odmora, a oni uz prve fotografije domaćih repera poput grupe Diffo, sadrže i brojne fotografije legendarnih imena kao što su Ice T, Public Enemy i ostalih izvođača koje je njihova emisija dovela u Zagreb.

- U koroni sam digitalizirao hrpu starih kazeta emisija Slavina Balena koje su mi određeno ishodište karijere i ljubavi prema hip hopu jer je on bio nama jedini izvor informacija. Pripremam i izložbu hip hop memorabilije koju skupljam skoro 40 godina, a u planu je i otvaranje muzeja - otkrio je 47-godišnji Ivelja.

image

Phat Phillie i Jeru the Damaja, 1999.

Privatna Arhiva/

Naglašava da mu je cilj smjestiti sve što je skupljao kroz godine u muzej, odnosno, kulturni hip hop centar u Zagrebu, no tvrdi da ima određen problem u komunikaciji s gradom.

- Grad me lijepo prihvatio, no možda nisu razumjeli što predstavljamo. Nakon mojih 30 godina rada da Zagreb stavim na međunarodnu hip hop kartu, meni treba netko da mi pomogne u realizaciji. Ne želim vući ljude za rukav - tvrdi Phat Phillie i dodaje da malo po malo traži partnere i mjesto gdje može izložiti svoju kolekciju.

image

Phat Phillie

Darko Tomas/Cropix

Doduše, prije Zagreba, njegova će memorabilija ugledati svjetlo dana u Sjevernoj Karolini, točnije, u gradu Charlotte.

- Duboko sam u pregovorima, no nismo još do kraja realizirali planove. Otprilike smo odradili 50 posto posla. Tamo poznajem jednu gospođu koja se bavim međunarodnom kulturnom razmjenom koja razumije koliko je hip hop bitan i želi to realizirati - objasnio je i nastavio o povezanosti sa SAD-om. Također, u Sj. Karolini surađuje sa sveučilištem Chapel Hill i jednim profesorom glazbe koji je pokrenuo organizaciju promoviranjem hip hop kulture zvanu "Next Level".

- Ta organizacija vodi hip hopere edukatore iz SAD-a po cijelom svijetu, od Mongolije do Hrvatske, i povezuje se s lokalnim hip hop zajednicama. Bio sam prvi ne-amerikanac koji je pozvan da u Poljskoj napravi prezentaciju u sklopu te edukativne organizacije - pohvalio se ovim zavidnim podvigom. Prema Phillieju, prezentacija se oslanjala na njegov put i razvoj unutar kulture hip hopa i kako ju je pretvorio u zanimanje od kojeg živi i za koje živi: od izdavanja ploča do organizacije koncerata i širenja riječi o hip hop kulturi.

Ističe kako su ljudi s vremenom zaboravili učiti o novitetima i istraživati prošlost, a on trenutačno skuplja i čita stare Billboard magazine te pokušava istražiti što više o Sugar Hill Recordsu čiji je treći suosnivač bio Milton Malden, jugoslavenski diplomat pravog imena Mladen Mladenović.

- Pripremam dokumentarac o njegovom djelovanju, o Sugar Hillu i na kraju: doprinosu ovim krajevima. Služio je u 62 zemlje, borio se protiv nacista, a 1979. je sasvim slučajno ušao u glazbeni biznis. Preko Miltona smo u Jugoslaviji dobili prve hip hop ploče, odnosno, licencirani maxi singl "Eight Wonder" od Sugarhill Ganga na domaćem vinilu. Kroz osamdesete, imali smo 20-ak američkih hip hop izdanja na domaćem vinilu, a neka poznata američka izdanja su samo kod nas izlazila na kazeti. Vrlo zanimljivo - podučava Phillie kroz razgovor i dodaje kako bivša Jugoslavija s izdavaštvom ni u kojem pogledu nije kasnila. Od početka osamdesetih objavljivali smo neke licence stranih rap izdanja kao što su soundtrackovi za “’Breakin” i “‘Rappin”, pa izdanja velikana kao što su Run DMC, Beastie Boys, LL Cool J, Jazzy Jeff & Fresh Prince, što znači da je već tada postojao interes.

image

Phat Phillie

Darko Tomas/Cropix

U to vrijeme, budila se hrvatska scena, a naglašava da uskoro možemo očekivati i kompilaciju zagrebačkih pionira rapa koji su demo snimke napravili od 1985. do 1992. i realizirati ih na vinilu i kazeti u suradnji s Dallas etiketom.

image

Phat Phillie

Darko Tomas/Cropix

Napominje kako mu je Radio 101 omogućio više nego što je ikada zamišljao i smatra ga odličnom i ozbiljnom platformom koja je u to vrijeme raspolagala telefaxom i ostalim sredstvima komunikacije koja su mu pomogla formirati hrvatski hip hop kakvog danas poznajemo. Ističe da su bili vrlo ozbiljni i povezani sa svijetom i hip hop kulturom van države.

- Mi smo 1997. imali u eteru Wu-Tang Clan, tj. Cappadonnu koji je repao s Tram 11-om i Bolesnom Braćom. Stvorio sam mnoge veze i poznanstva, ploče i memorabilija, uključujući brojne majice i kape, su mi dolazili na tjednoj bazi, a sve to će bit premijerno prikazano u muzeju kojeg sam spomenuo. Nikad prije viđene snimke svjetskih legendi, ali i onih domaćih s kojima sam dijelio eter nebrojeno puta - zaključio je Ivelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:43