IN MEMORIAM

Phil Spector: Genijalni glazbeni producent koji je postao umno poremećeni ubojica

 Z03/Zuma Press/Profimedia
Od glazbenog zvučnog zida do zaglušnog praska pištolja u gluhoj noći Phil Spector je utjecao na zvuk pop i rock glazbe 60-ih

Phil Spector, rođen 26. prosinca 1939. godine u New Yorku, umro je od korone 16. siječnja 2021. kao zatvorenik California Health Care Facilityja, kalifornijskog zatvora za osuđenike teškog akutnog mentalnog stanja, a u koji je dospio 2009. godine zbog šest godina ranije počinjenog ubojstva glumice Lane Clarkson.

image
Lana Clarkson
Damian Dovarganes/POOL/AFP

Pitate li se zašto pisati o nekom američkom luđaku koji je u poznim godinama života preminuo od Covida-19, odgovor je zato što je taj isti čovjek bio genijalni glazbeni producent bez kojeg bi teško bilo zamisliti rock i pop glazbu 60-ih, albume "Let It Be" The Beatlesa i "Imagine" Johna Lennona, "River Deep – Mountain High" Ikea & Tine Turner, "End Of The Century " Ramonesa, ultimativni božićni album "A Christmas Gift For You" i nisku hitova ženskih grupa The Crystals i The Ronettes, kao i onih The Righteous Brothersa.

Harvey Phillip Spector rođen je 26.12.1939. u njujorškom Bronxu, no odrastao je u dominantno židovskom i manje opasnom radničkom predgrađu Soundview. Veseli kovač Ben svog je bucmastog sina rado vodio u Radio City Hall kojeg su zbog debljine i astme često zadirkivali u školi, a majka Bertha nije mu dozvoljavala da kući dovodi prijatelje. Utiskivala mu je osjećaj da je svijet opasno mjesto. A možda bi se Phil tog osjećaja i oslobodio da mu se otac nije ubio ispušnim plinovima iz auspuha svog auta. Philu je bilo samo devet godina. Sestra Shirley šest godina kasnije upoznat će ga s njegovim idolom, jazz-gitaristom Barneyem Kesselom koji mu je preporučio da zaboravi jazz i postane rock muzičar ili producent.

Stoga Phil Spector 1958. sa srednjoškolskom grupom Teddy Bears snima i producira vlastitu pjesmu "To Know Him Is To Love Him" za Era Records. Singl je došao do broja 1 i prodao se u preko milijun primjeraka. Teddy Bears nikada više nisu uboli niti jedan Billboard 100 hit, bend se raspao, ali je Spector postao "lovac na talente" za Atlantic Records.

image
Gabriel Bouys/AFP

Godine 1962. osniva diskografsku kuću Philles Records i započinje zlatnu eru s hitovima za The Crystals, Bena E. Kinga, Genea Pitneya, Darlene Love. 1963. objavljuje "Be My Baby", prvi u nizu mega-hitova ženske vokalne grupe The Ronettes, a "wagnerijanski pristup rock'n'rollu s malim simfonijama za tinejdžere" poprima sve jasnije obrise. Stvoren je Spectorov "zvučni zid" s multipliciranim instrumentalnim dionicama u kojima su bitnu ulogu imali gudači, puhači, udaraljkaši i strastveni vokali.

Između 1962. i 1965. godine mnogi su producenti počeli kopirati Spectorovu dramatiku i snimke s desecima snimljenih instrumenata. Sredinom 60-ih, nakon suradnje s Ike & Tinom Turner, njegov "zvučni zid" izašao je iz mode, a Spector se na scenu vratio krajem 60-ih i početkom 70-ih kao koproducent posljednjeg albuma Beatlesa, "Let It Be". Njegova ostavština nije obimna, ali je iznimno značajna. Da je bio ludi genij, zvuči eufemistički.

image
AFP PHOTO HANDOUT-California Department of Corrections and Rehabilitation

Lennon ga je otpustio sa snimanja albuma "Rock'N'Roll" jer je zapucao po studiju. Leonardu Cohenu je pritisnuo cijev pištolja na sljepoočicu. Dee Dee mnoge je bas dionice na albumu Ramonesa "End Of The Century" odsvirao pod prijetnjom Spectorova pištolja. Bio je ljubomoran kao pas, maltretirao supruge Ronnie Spector i Devru Robitaille, a u igri revolverom i pod utjecajem alkohola, 2003. godine upucao je glumicu Lanu Clarkson. Pucanj revolvera te noći bio je kobni zvučni zid Phila Spectora.

image
Phil Spector
Pool
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:47