TREĆI PUT U ZAGREBU

PIXIESI STIŽU NA JARUN Potvrđeni prvi headlineri devetog INmusic festivala

 Sasa Midzor Sucic / CROPIX

Legendarni bostonski sastav Pixies prvi je potvrđeni headliner devetog INmusic festivala koji će se održati na Jarunu na Otoku mladosti od 23. do 25. lipnja iduće godine, objavio je večeras taj festival.

Zagreb je dosad već dvaput bio domaćin ovoj grupi, prvi put na vrhuncu karijere 1989. na već kultnom koncertu u Kulušiću te 2006. na Šalati nakon ponovnog okupljanja.

Pixiesi su osnovani 1986. godine kada su Charles Thompson (alias Black Francis) i Joey Santiago, dvojica prijatelja studenata s fakulteta tražili basistu koji voli Hüsker Dü i Peter, Paul And Mary. Prema legendi, na oglas se tada javila Kim Deal. Sastav je zatim svojim članstvom zaokružio David Lovering i priča o Pixiesima je mogla krenuti.

Tih je godina, odmah u startu, nastala i bezvremenska pjesma "Here Comes Your Man", jedan od njihovih najvećih hitova. Nakon uspješnog albuma "Surfer Rosa", koji je producirao cijenjeni Steve Albini, Pixiesi su definitivno osvojili Veliku Britaniju, i tu su već postojale naznake da će sastav biti popularniji u Europi nego u domicilnoj državi.

Godine 1993. nastupila je duga stanka u djelovanju Pixiesa, koja će se nastaviti tek 2004., 11 godina kasnije. Tada Pixiesi kreću na turneju, sviraju mnogobrojne koncerte, velike europske festivale, a sve je popraćeno hvalospjevima kritike i beskrajnom srećom fanova. U međuvremenu je nastupila još jedna kraća stanka, a danas Pixies sviraju u punim dvoranama i zauzimaju glavne pozornice velikih open-air festivala.

Pixiesi su utjecali na mnogobrojne velike glazbenike koji su izrazili svoje divljenje i inspiraciju Pixiesima, poput Davida Bowiea, Radioheada, PJ Harvey, U2, Nirvane, The Strokesa, Weezera, Pavementa i drugih. Kurt Cobain je jednom prilikom izjavio da pjesma poput "Smells Like Teen Spirit" bez inspiracije Pixiesima ne bi nikada ni nastala. Pixiesi su, između ostalog, autori indie rock klasika poput "Debaser", "Monkey Gone To Heaven", "Gigantic" i "Where Is My Mind?.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:12