THE CLASH - 'WHITE RIOT'

PJESMA DANA ALEKSANDRA DRAGAŠA Borba za promjene mora započeti ili nas uskoro neće biti

The Clash
 

Raskinut je društveni ugovor koji je obećavao socijalnu stabilnost. Zbog toga živimo na prekretnici vremena u kojoj se demokratske vrijednosti dovode u pitanje. Ako preostale demokratske stranke i građanski srednji sloj ne počnu razmišljati o tome kako bi se taj ugovor mogao iznova koncipirati, onda ćemo se u Europi morati suočiti s novim desničarskim valom koji će idućih godina pokopati demokraciju.

Umjereno građanstvo i elite iz svih društvenih sfera sada moraju dokazati da su nešto naučile iz povijesti. Ovim rečenicama njemački politolog i sociolog Thore D. Hansen zaključio je knjigu “Njemački život” (Fraktura, 2018), jezovito svjedočanstvo Goebbelsove tajnice Brunhidle Pomsel o postanku i vladavini nacizma.

Čitajući u koronaškoj karanteni tu fascinantnu knjigu još sam se jednom uvjerio i u vlastita razmišljanja o tome koliko smo u Europi posljednjih godina došli blizu 1923. godini u kojoj Hitler izvodi puč, odnosno 1933. godini u kojoj dolazi na vlast u Njemačkoj, a nakon čega slijedi najmračnije razdoblje 20. stoljeća.

Doduše, Hansenovi zaključci i opomene, proizašli iz upečatljivih usporedbi svjedočanstava Brunhidle Pomsel i onoga što se u Europi događalo u godinama nakon krize iz 2008. godine, zbog pogubnih socijalnih efekata globalizacije, neoliberalnog kapitalizma fokusiranog samo na kratkoročnu maksimalizaciju profita i “trećeg puta” potpuno pogubljene ljevice od Blaira i Schroedera naovamo, izvedeni su prije korone.

Tek ćemo, dakle, vidjeti hoće li ova pandemija i ekonomska depresija, koja će nastupiti radi karantene ekonomije, građana i društva, proizvesti pozitivne ili još negativnije socijalne i političke efekte diljem Europe i svijeta. No već je desetak godina jasno da ne smijemo okretati glavu i samo raditi svoj posao, kao što su to činili Brunhilde Pomsel i milijuni njemačkih građana uoči i po dolasku nacista na vlast, nego buniti se i boriti da očuvamo i ojačamo demokraciju.

A u toj brizi za opće društveno dobro, barem ako mene pitate, iznimno je važan i nauk pokojnog Joea Strummera. Deseci njegovih stihova snažno rezoniraju i danas, barem za one koji žele misliti vlastitom glavom i ne miriti se s postojećim stanjem, pa tako i oni iz pjesme “White Riot”.

Strummer ju je napisao inspiriran odlaskom s Paulom Simononom, basistom The Clasha, na Notting Hill Carnival, 1976. godine. Taj karneval od kasnih 50-ih pa do danas bio je poprište rasnih i socijalnih nemira, a Strummera je zadivilo što se “obojeno”, zapadnokaripsko stanovništvo Londona ne želi miriti s nepravdom.

Eksplozivna, nervozna, brza i oštra “White Riot” stoga nije, kako su neki u početku mislili, rasistička pjesma nego poziv kojim je Strummer želio, a i poslije njegove smrti može se jednako tumačiti, motivirati bjelačku većinu da pruži otpor onoj vlasti čije su namjere opasne i pogubne.

Urlajući stihove “Crnci imaju mnogo problema/Ali se ne libe cigle bacati/Bijelci idu u školu/Gdje ih uče gluposti”, a malo zatim i “Sva je moć/U rukama bogatih koji je mogu kupiti/Dok mi hodamo ulicom/Previše ustrašeni da je pokušamo osvojiti”, Strummer je ukazao kako je pobuna ponekad jedino sredstvo za osvajanje onoga što bi običnim ljudima “po defaultu” trebalo pripadati, poput slobode i blagostanja, građanskih i ljudskih prava, jednakosti i pravednosti. “Power To The People”, kako bi to rekao John Lennon.

No, do toga se ne dolazi šutnjom i okretanjem glave od ugnjetavanja nego nemirenjem i pobunom. Ključno Strummerovo pitanje izvor je i pitanja koje postavlja i Hansen u “Njemačkom životu”: “Preuzimaš li stvar u svoje ruke/Ili primaš naredbe/Ideš li unatrag/Ili želiš naprijed?”.

Zato, uključite “bullshit detector”, detektirajte prodavače magle i trgove jednostavnim i “konačnim rješenjima” i borite se za građanska prava i ljudsko dostojanstvo, a protiv fašizma, ekonomske i socijalne nepravde. Unatoč ili baš zahvaljujući pandemiji jer, ako budete šutjeli, mogli biste nastradati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:19