PIŠE A. DRAGAŠ

Plan kritičara Jutarnjeg za tri dana INmusic festivala: Kako čuti i vidjeti 19 najboljih grupa

T-mobile IN music festival sve bolje kotira na ljestvici europskih open air festivala

ZAGREB - Kriza i recesija, nažalost, prizemljili su signal Radara i otkotrljali Rokaj Fest pa se priča o nadmetanju tri ljetna hrvatska open-air rock festivala koji su kumulativno prošle i pretprošle godine nadmašili program Exita, pa čak i Szigeta, svela na opstojnost T-Mobile INmusic festivala .

Razlike u pristupu

Zagreb, za razliku od Zadra, slabije je povezan jeftinim aviolinijama s Londonom, no nije isključeno kako ćemo ove godine među publikom čuti i neke druge jezike jer T-Mobile INmusic sve bolje kotira. Jarun, doduše, nema auru Petrovaradinske tvrđave, a ni Zagreb “ne diše” sa svojim open-air festivalom kao što to čini Novi Sad s Exitom.

Ovdje je INmusic izrastao usprkos kulturnoj politici Zagreba i Hrvatske. Exit je pokrenut i godinama subvencioniran kao državni i gradski projekt. U toj konstelaciji malo je lakše dovesti Faith No More, no The Chemical Brothers ionako će zasvirati ako već ne na Jarunu onda na Pagu.

Ipak, u ovim recesijsko-kriznim okolnostima program T-Mobile INmusica ne da nije loš, nego doista nudi nekoliko prvorazrednih poslastica zbog kojih oni koji su prvi kupili ulaznice - na povjerenje - doista mogu reći kako su profitirali. Nastup The Flaming Lipsa kulturološki, a i glazbeno, smatram daleko bitnijim od repriziranja Faith No Morea ili nastupa The Chemical Brothersa.

Dolaze nakon ne baš lako prohodnog, ali doista jakog albuma “Embryonic” i drske prerade albuma “Dark Side Of The Moon” Pink Floyda, a valja podsjetiti da je društvo Waynea Coynea objavilo niz respektablnih i značajnih alter-rock albuma u posljednjih 20 godina te inspiriralo desetke bendova, a nalazi se i na listi 50 izvođača koje morate vidjeti prije smrti magazina Q. Da, to će biti nastup koji ćemo vjerojatno pamtiti cijeloga života.

Stanke između koncerata

Doduše, malo jest čudno da The Flaming Lips nastupaju prije Massive Attacka koji se relativno brzo vraćaju u Zagreb. Prošle jeseni najrazvikanije ime trip-hopa rasprodalo je Dom sportova pa nije za očekivati kako se njihovi poklonici žale što Massive Attack ovog ljeta nastupaju na Jarunu. Istima će zacijelo po volji biti i nastup Morcheebe u čije se redove vratila pjevačica Skye, što je rezultiralo vrlo dobrim novim albumom “Blood Like Lemonade”. LCD Soundsystem špica su bruklinske indie-rock scene, ali i jedan od najzanimjlivijih “proizvođača” elektronske i plesne glazbe.

Najveća nepoznanica

Frenetični kalifornijski alter-rock sastav čudnog imena !!! već je jednom oduševio publiku INmusica pa im se iznova veselimo, a radovati se treba i kanadskom indie-rock kolektivu Broken Social Scene.

Comeback grunge-rock legendi Alice In Chains s novim pjevačem umjesto pokojnog Laynea Staleyja urodio je suvislim albumom pa ni njih, kao ni The Flogging Molly nije uputno propustiti. Najveća nepoznanica ovogodišnjeg INmusica jedan je od njegovih headlinera - Billy Idol.

Što očekivati od nastupa nekoć velike pop-zvijezde 80-ih teško je prognozirati. No, zato je posve jasno da nas Kawasaki 3p, TBF, Gustafi, The Bambi Molesters, Dubioza kolektiv, Deafness By Noise i Heroina neće razočarati.

Pravu satnicu potražite na internetskim stranicama festivala, a mi vam nudimo “kombinacijski slalom” po Jarunu s kojim biste mogli uhvatiti najbolje momente ovogodišnjeg T-Mobile INmusic Festivala. Naravno, posve je legitimno da umjesto “proširavanja vidika” svoj fokus usredotočite na vama najzanimljivija imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:29