28. VELJAČE

PLAVI CIKLUS ZAGREBAČKE FILHARMONIJE Dirigent i virtuoz na violini Massimo Quarta predstavit će se zagrebačkoj publici u Lisinskom

 Zagrebačka filharmonija
 

Zagrebačkoj publici u Dvorani Lisinski predstavit će se veliki Massimo Quarta. Koncert će se održati 28. veljače u Plavom ciklusu, priopćeno je iz Zagrebačke filharmonije.

Zagrebačka filharmonija

Izuzetnost ovog koncerta krije se u nesvakidašnjem glazbenom izvedbenom spoju dirigenta i solista.

Osim što je izuzetan dirigent, Quarta je i vrsni violinist. Pobjednik je najznačajnijih talijanskih violinskih natjecanja, osvojio je prvu nagradu na prestižnome Mađunarodnome violinskom natjecanju “Nicoló Paganini“ u Genovi, nastupio je skoro u svim europskim gradovima te je postao jednim od najbriljantnijih violinista svoje generacije.

Na programu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije posjetitelji će uživati u Šeherezadi, najpoznatijem i najpopularnijem djelu ruskog skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova.

Bilo zbog glazbe koja zvuči neodoljivo egzotično, bilo zbog poznate priče o Šeherezadi, to je djelo koje uvijek iznova fascinira slušatelje.

Još jedna skladba koja će uistinu fascinirati posjetitelje bit će Paganinijev 1. koncert za violinu i orkestar u ES-duru.

Ova skladba koja predstavlja mješavinu virtuoznosti najvišeg ranga danas u svijetu se svira u D-duru, ali ga je Paganini izvodio u ES-duru, pošto je svoj instrument podešavao za pola tona više. Danas se Paganinijeva djela ne izvode često upravo jer je potrebna velika virtuoznost i izvanredna tehnika.

Massimo Quarta je prihvatio je „opasan“ umjetnički izazov specijalizirajući se upravo za virtuoznost Paganinijevih djela. Kažu da su njegovi koncerti istinski glazbeni show koji diže publiku na noge i ostavlja ih u ekstazi, dodaje se u priopćenju Zagrebačke filharmonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34