JAPAN OTKAZAO GERGIJEVU

Pobunio se ruski kulturtreger: ‘Ako volite Putina, ne znači da ste i muzički anitalent‘

Valerij Gergijev i Vladimir Putin

 Sergey Guneev/Sputnik Via Afp
‘Otkazivanje Gergijevu nije bila mudra odluka‘, rekao je Švidkoj, Putinov izaslanik

Koncerti jednog od najvećih svjetskih dirigenata Valerija Gergijeva u Japanu su otkazani, kako piše Operawire.

Ruski je dirigent trebao ići na turneju s ruskim pijanistom Denisom Matsuevim u studenom i prosincu. Međutim, koncerti su otkazani zbog veza dirigenta Gergijeva i pijanista Matsueva s Vladimirom Putinom.

Što se tiče otkazivanja, oglasio se Mihail Švidkoj, posebni izaslanik ruskog predsjednika za međunarodnu kulturnu suradnju.

"To nije bila mudra odluka. Podržavanje Putinove politike ne znači manji glazbeni talent. Ruska kultura sastavni je dio globalne kulture", rekao je Švidkoj, zanemarajući činjenicu da je, civilizacijski standard, između svega ostaloga, da vrhunska umjetnost ide pod ruku s ljudskim i etičkim integritetom pojedinca.

Švidkoj je ruskim medijima također rekao da ne bi ipak apostrofirao Japance kao anti-Ruse čak ni u slučaju ozbiljnih političkih kriza, očito misleći na rusku invaziju na Ukrajinu i međunarodne sankcije Moskvi.

U razgovoru s ruskom državnom novinskom agencijom Tass i drugima, Shvydkoy, koji je posjetio Japan kako bi u utorak prisustvovao državnom sprovodu bivšeg japanskog premijera Shinza Abea, također je visoko pohvalio napredak japansko-ruske kulturne razmjene pod Abeovom administracijom.

Gergijevu su prije japanskog "ne" otkazani zapadni angažmani te je otpušten sa svojih pozicija u Rotterdamskoj filharmoniji, Münchenskoj filharmoniji i Festivalu u Verbieru. Rusija je trenutno njegovo tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:31