KULTURNI CENTAR MESNIČKA

POČINJE FESTIVAL NOVOG HRVATSKOG JAZZA Od istraživanja tradicije do potpuno slobodne improvizacije

Space Tigers
 

ZAGREB - Festival novog hrvatskog jazza kreće u četvrtak 4.4. u Kulturnom centru Mesnička (KCM) koncertom trija Zvjezdana Ružića (Zvjezdan Ružić - klavir, Ivar Roban Križić - kontrabas, Borko Rupena - bubnjevi). Bit će to izvrsna prilika u intimnom ambijentu poslušati uživo skladbe nagrađivanog hrvatskog glazbenika čiji prošlogodišnji album "Pandaland", inspiriran kineskim turnejama sa "Zvjezdan Ružić Sextetom", spaja kineske tradicionalne skladbe s autorskim skladateljskim stilom te predstavlja kinesku glazbu u jednom posve novom i drugačijem izričaju.

U petak 5.4. nastupa Abstract Construction Collective, skup hrvatskih muzičara koji dijele strast prema slobodnoj improvizaciji unutar zadanih okvira ili potpuno slobodnoj improvizaciji. Projekt je nastao 2016. godine na inicijativu Pavla Jovanovića sa idejom da se ponovo oživi takav pristup muzici u Hrvatskoj. Kroz potragu za istomišljenicima nastao je kolektiv sačinjen od jazz muzičara svih generacija, nekih godinama prisutnih na sceni i mlađih koji tek dolaze: Saša Nestorović - sax, Pavle Jovanović - gitara i efekti, Zoran Ščekić - preparirana slide gitara, Ivar Roban Križić - kontrabas, Bojan Krhlanko - bubnjevi i perkusije.

Band ima izričaj u potpuno slobodnoj improvizaciji koja ima temelje u američkom i europskom free jazzu od sedamdesetih godina na ovamo, ali isto tako i u novoj klasičnoj glazbi dvadesetog stoljeća gdje je šum jednako vrijedno sredstvo izražaja kao i ton.

U subotu 6.4., zadnji dan u sklopu 'Festivala novog hrvatskog jazza' direktno iz Berlina u KCM stižu surovi Space Tigers. Ovaj orginalni trio osnovali su u Berlinu jazz saksofonist Grgur Savić i jazz gitarist Vanja Kevrešan, uz Manuela Podhostnika Skyeda na bubnjevima. Njihovu glazbu karakterizira orginalan koncept - transformaciju postojećih melodija u više pojedinačnih motiva, linija ili baš dionica, a potom rearanžiranje tih fragmenata u novi poredak ili poliritam, čime se početne kompozicije predstavljaju u drugačijem svjetlu.

Prošle godine Space Tigers izdali su svoj prvi album za poznatu švicarsku diskografsku kuću Unit records, kojeg će predstaviti u subotu, kao i originalne kompozicije sa nadolazećeg novog albuma, uz svoj, kako kažu, ''follow the white rabbit crossover mix''.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a nakon njih će biti open jam sessioni. Ulaz je slobodan, uz ograničen broj mjesta, pa su rezervacije preporučene (inbox jazzart).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:28