Redatelj Krešimir Dolenčić

Počinje Splitsko ljeto. Otvara ga ‘Simon Boccanegra‘, jedna od najmračnijih Verdijevih opera

Krešimir Dolenčić

 Sasa Buric/Cropix/Cropix
Prva produkcija opere bila je na Splitskom ljetu 1978. godine, a nova je premijera posveta maestru Nikši Barezi koji je realizirao tu glasovitu predstavu

Premijerom Verdijeve opere "Simon Boccanegra" 14. srpnja na Peristilu otvara se 68. Splitsko ljeto. U režiji Krešimira Dolenčića jedna od najmračnijih Verdijevih opera i zbog svog morskog ozračja jedna od dvije omiljene svjetske opere maestra Ive Lipanovića koji je rodom s Korčule, a operom će dirigirati, vraća se na splitsku opernu pozornicu.

Naslovnu ulogu tumači talijanski bariton Elia Fabbian, a ostali solisti su Daniela Schillaci, Ivica Čikeš, Max Jota, Ozren Bilušić, Božo Župić, Špiro Boban te Barbara Sumić uz Zbor i Orkestar Opere HNK Split.

Nakon premijerne izvedbe koja započinje u 21 sat, po završetku kraće svečanosti otvorenja 68. Splitskog ljeta predviđena je još jedna izvedba 16. srpnja, također s početkom u 21 h.

"Simon Boccanegra" je priča o ocu i njegovoj izgubljenoj i ponovno pronađenoj kćeri u razjedinjenoj Italiji 14. stoljeća, koju Verdi koristi kao metaforu risorgimenta čiji je vatreni pristaša. Prva produkcija opere "Simon Boccanegra" bila je na Splitskom ljetu 1978. godine, a nova je premijera posveta maestru Nikši Barezi koji je realizirao tu glasovitu predstavu, najavio je maestro Lipanović. Krešimir Dolenčić hvali glazbu kasnijeg Verdija kao nevjerojatnu, maestralnu i sasvim čudesnu, glazbu kojom se plovi morem od početka do kraja.

Prvak HNK Zagreb, bariton Ozren Bilušić nastupa u ulozi Paola Albianija koju je tumačio i u prethodnoj produkciji istog naslova u HNK Splitu 2006. godine i to mu je jedna od najdražih uloga.

Ostatak autorskog tima, pored dirigenta Ive Lipanovića, redatelja Krešimira Dolenčića i scenografa Andreja Stražišara, čine kostimografkinja Tea Bašić, zborovođa Veton Marevci, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, oblikovatelj zvuka Petar Ivanišević, te Ankica Matijaš koja potpisuje izradu poglavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:58