JEDINSTVENI FESTIVAL

Pocket Palma, Nika Turković i Ida Prester zatvorile zagrebački festival Femme nouvelle

Atmosfera na Femme nouvelle festivalu u Zagrebu
Temeljna ideja festivala bila je osigurati što veću medijsku prisutnost kantautoricama te približiti njihovu glazbu kritici i publici

Zagrebački synth pop band Pocket Palma uz Niku Turković i Idu Prester u subotu je u dvorištu zagrebačke Laube priveo kraju drugo izdanje Femme nouvelle festivala.

- Generalna publika već dulje vrijeme percipira glazbenice na pozornici samo kao pjevačice. Treba osvijestiti ljude da velik broj glazbenica, itekako kvalitetnih, piše vlastitu glazbu, sjedi doma za laptopom i producira je - zajednički su rekle članice benda koji je uz Niku Turković i Idu Prester ove subote u dvorištu Laube priveo kraju drugo izdanje Femme nouvelle festivala.

Ubrzo nakon što je Laubino dvorište otvorilo vrata, drugu festivalsku večer započela je Nika Turković s četveročlanim pratećim bendom, koja je uz svoje autorske pjesme koje dosežu visoke brojke na streaming platformama i društvenim mrežama, izvela i nekoliko obrada hitova trenutačno popularnih glazbenica poput Due Lipe.

image
Atmosfera na Femme nouvelle festivalu u Zagrebu

Nakon Nike Turković, već tada puno dvorište Laube dočekalo je Idu Prester, veteranku scene, i njezin bend s kojim surađuje već dug niz godina. Energično su, pojavom i zvukom, Ida i njezin bend u 40-ak minuta izveli pjesme iz različitih razdoblja njezine karijere, od prvih regionalnih hitova Lollobrigide ili electro-pop projekta Frau Casio do opuštenijih naslova, poput "Sutra", iz prethodnih nekoliko godina njena stvaralaštva.

Večer je zatvorila Pocket Palma, kojima je ovo već četvrti koncert ovog ljeta, odnosno, nakon popuštanja mjera uzrokovanih pandemijom. Usprkos kraćoj minutaži na pozornici, Pocket Palma je na set listu vješto smjestila nedavno objavljen singl "Zauvijek" te pjesme s debitantskog albuma, čija je popularnost već provjerena kod zagrebačke publike.

- Ostale umjetnice, Niku i Idu, koje su nastupile danas smo upoznali zahvaljujući ovom projektu. Do tad smo za njih znali samo iz medija, no ovdje su se rodile suradnje s obje kantautorice i vrlo smo bliski od tada. Niki smo radili aranžman za jednu pjesmu, a Idi smo remiksirali "Minutu"- rekla je Pocket Palmina vokalistica, Anja Papa, koja obećava još nadolazećih suradnji sa srodnim autoricama.

image
Atmosfera na Femme nouvelle festivalu u Zagrebu

- Povratak nastupa doživljavam kao neku vrstu izlaska. Dođemo na pozornicu, sviramo, plešemo...Svašta se može dogoditi na stageu, od pokvarene opreme poput monitora, žurbe i rješavanja svega u zadnji čas, no to je sve čar nastupa uživo za koje smo jedva čekali da se vrate - zaključuju Bruno Žabek i Luka Vidović iz Pocket Palme.

Temeljna ideja festivala bila je osigurati što veću medijsku prisutnost kantautoricama, približiti njihovu glazbu kritici i publici te ih potaknuti na suradnju. Projekt je u dvije večeri okupio sedam kantautorica domaće glazbene scene i za razliku od prvog izdanja iz 2019. godine kada su prvo izabrana glazbena imena, ovog su se puta glazbenice prijavljivale konkretnim djelima koja su se smjestile na kompilaciju Femme nouvelle vol. 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:00