RADE PUNOM PAROM

Pod sloganom ‘ostanimo odgovorni‘ nastavlja se bogato kulturno ljeto u čarobnom Šibeniku

 Valerio Baranović
Uskoro se završava i preuređenje dvorane bivšeg kina Odeon. Zvat će se ‘Kuća umjetnosti Arsen‘, u čast legendarnom Arsenu Dediću

Već nekoliko godina unazad, Tvrđava kulture Šibenik, javna ustanova u kulturi koja upravlja revitaliziranim šibenskim tvrđavama sv. Mihovila i Barone, radi genijalan posao koji je grad Šibenik stavio visoko na ljestvicu hrvatskog kulturnog programa, osobito u ljetnoj sezoni. Nakon što su krajem lipnja, u jeku pandemije koronavirusa, uspješno organizirali Let's Rock! festival, ne posustaju s daljnjim planovima, bez obzira na izvanrednu sitauciju koja je zahvatila Lijepu našu, ali i ostatak svijeta.

- Često se 'zakopamo', posla je uvijek bilo puno, pa se nerijetko dogodi da ni sami odmah ne shvatimo koliko je nešto uspješno i koliko je nešto važno - ali svakako, slika i imidž Šibenika stubokom su se promijenili nabolje u posljednjih nekoliko godina - program na šibenskim tvrđavama svakako je dio te slagalice, ali nije i jedini vidljivi aspekt našeg rada - tu su brojni drugi projekti, povlačenja sredstava iz EU fondova, obnova i valorizacija povijesne baštine…

Nema tu tajne, samo puno timskog rada, promišljanja i ljubavi, jer ništa što je dobro ne nastaje preko noći, a svaki naš korak, još od onih prvih napravljenih na programskoj sezoni Tvrđave sv. Mihovila 2014. godine ide prema cilju, odnosno ciljevima, ili bolje rečeno jednoj slici koju svi imamo u glavi - svake godine sve smo joj bliže, a nije ni važno hoćemo li ikad do nje doći, sve dok je svima zorna i sve dok do nje grabimo istim smjerom i entuzijazmom - kaže Morana Periša iz Tvrđave kulture Šibenik.

- Marljivo radimo na događanjima za ovo ljeto! Nažalost, strane izvođače, a radi se o Marcu Almondu, Asafu Avidanu i Jacku Savorettiju na Tvrđavi sv. Mihovila, datumski smo morali prebaciti na sezonu 2021., no imamo još jedno ime za 2021. godinu koje nas veoma veseli, a objavit ćemo ga u narednim danima.

image
Valerio Baranović

Na Tvrđavi sv. Mihovila 20. srpnja očekuje nas Šibenski plesni festival i riječki HNK Ivana pl. Zajca s baletom 'Čipka' za koji je koncept i koreografiju radila Maša Kolar. Kolovoz donosi niz odličnih domaćih koncerata - Josipu Lisac, Darka Rundeka i Ekipu te Gorana Bareta & Majke.

Osim Mihovila, veoma smo ponosni i na programe koji se održavaju na Tvrđavi Barone. Manja i intimnija pozornica na vrhu grada poseban je ljetni doživljaj. Već petu godinu zaredom ondje se održava naš filmski program pod zvjezdanim nebom - 'Srijedom po svijetu'. I ove godine program je nastao u suradnji s festivalima koji su u Hrvatskoj među najznačajnijim promotorima nezavisnog i umjetničkog filma. Selektori Zagreb, Motovun, Subversive, Liburnia i KinoKino Film Festival, Festival mediteranskog filma Split te zagrebačko Dokukino za šibensku publiku biraju recentne nezavisne filmske naslove koji su obilježili ili će tek obilježiti aktualne programe kako domaćih, tako i prestižnih stranih filmskih festivala poput onih u Cannesu, Veneciji ili Sundancea. Uz odlične filmove ide i odličan glazbeni program u srpnju - od Lada Electra i inovativnog pijanista Zvjezdana Ružića do plesne predstave 'Four Creations' u sklopu Šibenskog plesnog festivala. Programa će biti i u kolovozu, a sve će biti ili je već najavljeno na našim Facebook stranicama (Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone).

image
Valerio Baranović

U narednom razdoblju očekuje nas i završetak preuređenja dvorane bivšeg kina Odeon u središtu Šibenika koje naša ustanova, Tvrđava kulture Šibenik, dobiva na upravljanje. Radi se o preobrazbi starog kina u novi gradski javni prostor namijenjen održavanju glazbeno-scenskih događanja, kino-projekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija, a sve to pod novim imenom - Kuća umjetnosti Arsen. Nazivom se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti: akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju Arsenu Dediću - otkriva Periša.

Zadovoljstvo odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime ne krije ni obitelj Dedić.

- Presretna sam i ganuta, ovo je odgovor na sve što je Arsen dao našem gradu i zbog čega mu mi, Šibenčani, uzvraćamo ljubav i privrženost koju nam je on cijelim svojim bićem davao, zbog čega vam svima neizmjerno hvala - izjavila je Gabi Novak i prisjetila se anegdote vezane uz Arsena i kino Odeon.

image
Arsen Dedić i Gabi Novak u Šibeniku
Niksa Stipanicev/CROPIX

- Sjećam se davnih dana, bila je to sedamdeseta, moja prva zima kad sam s Arsenom otišla dolje, kod babe i dide u posjet; ulice puste, zimske, diskretno osvjetljene, šetali smo obalom kad je Arsen rekao: 'Danas igra jedan jako dobar francuski film'. Ne sjećam se više koji je bio, ali znam da su glumili Brigitte Bardot i Alain Delon. Otišli smo, naravno, u kino Odeon, a tamo svi sjede u kaputima, toliko je hladno bilo (smijeh)… Divno je što će to sad biti jedan od rijetkih prostora u gradu u kojemu će biti zastupljene sve umjetnosti... Uvijek govorim mi i govorim naše, jer ja Šibenik nosim u srcu kao da je moj; svu svoju ljubav utkala sam u tu malu kućicu u Varoši u kojoj sam uvijek ostala šibenska nevista i koju ostavljam našoj djeci, da je čuvaju barem upola koliko sam je čuvala ja. Strašno sam sretna i nema boljeg načina da mu se odužimo - rekla je nedavno Gabi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:04