‘DOBRI DUH‘

Podizanje gitara i đavoljih rogova visoko u zrak, urnebesni završeci pojedinih pjesama... sve vas to očekuje u Zagrebu

Supersuckers, Oslo, 2023.

 Gonzales Photo/ketil Martinsen/Imago Stock&people/Profimedia/Gonzales Photo/ketil Martinsen/imago Stock&people/profimedia
Četiri blues i rock poslastice u ‘najvećem malom rock klubu u gradu‘; nastupaju El Perro, Supersuckers, Artur Menezes i Norman Beaker Trio

Dobri duh zagrebačkog rock‘n‘rolla Goran Penava Pišta svojski se trudi u svom Hard Placeu, "najvećem malom rock klubu u gradu", organizirati kvalitetne inozemne rock i stilski srodne koncertepoput ova četiri koja nam slijede od prvog tjedna ožujka do drugog tjedna travnja.

EL PERRO (07.03.)

Prvi na redu je El Perro (07.03.) koji se u Hard Place vraća nakon što je prošle godine oduševio publiku u istom klubu. To je noviji bend koji predvodi gitarist, pjevač, kantautor i producent Parker Griggs iz kultnog psihodeličnog i blues-rocksastava Radio Moscow. El Perro ima sličnosti s Radio Moscow, ali je i drugačiji. Nastupni album "Hair Of El Perro" kao polaznu točku ima teški psihodelični rock, ali donosi i latino ritmove i funk groove ustilu Funkadelica. U bendu je i Dorian Sorriauxs, bivši gitarist grupe Blues Pills. Album "Hair Of El Perro" Parker je kompletno snimio sâm, odsviravši svaki ton na svakom instrumentu, baš kao što je napravio i s prvim Radio Moscow albumom iz 2007. godine, a izdavač je AliveRecords, poznat po dobrom ukusu kad je posrijedi garažni blues-rock, zahvaljujući izdanjima izvođača poput Black Diamond Heaviesa, Jamesa Lega, Left Lane Cruisera i Radio Moscowa, crnih legendi delta bluesa (T-Model Ford) i soula (Swamp Dogg) te blues-rock zvijezdapoput Black Keysa.

SUPERSUCKERS (19.03.)

U Hard Place se vraćaju i dobro nam poznati The Supersuckers (19.03.) iz Arizone, kultni sastava garage-punka i country-rocka koji je publiku i kritiku oduševljavao pankerskim albumima poput "The Smoke Of Hell" i "La Mano Cornuda", kantrijaškim poput "Must‘ve Been High" kao i onima na kojima su slijedili trag sastava poput ZZ Topa i AC/DC, a valja spomenuti i suradnju s Williejem Nelsonom. Eddie Spaghetti je jedini iz izvorne postave jer umro je Ron Heathman čiji je sin, kako mi je jednom zgodom rekao, začet u noći nakon prvog zagrebačkog koncerta Supersuckersa koji sam organizirao u KSET-u. Štošta se od tada promijenilo i dogodilo, ali malo koji klupski rock bend na svijetu ima tako moćan, mesnat i sočan zvuk ili kombinira grmljavinske hard rock rifove, pankerski brz ritam i žestinu, country prizvuk i pop melodije. Usto, vokal Eddieja Spaghettija koliko je južnjački ležeran i ugodan, toliko je opor i snažan, stihovi pjesama često su vrlo duhoviti, a bend zna što je trashy poetika i kako se s njome poigravati, baš kao i s najcrnjim klišejima rock‘n‘rolla, hard rocka, countryja i punka. Podizanje gitara i đavoljih rogova visoko u zrak, urnebesni završeci i naslovi pojedinih pjesama daju do znanja da se Supersuckers poigravaju i samoparodijom, premda se to na prvu loptu nikada ne bi reklo jer izgledaju poput najmačističkijeg «sex, drugs & rock‘n‘roll» benda.

image

Supersuckers, Oslo, 2023.

Gonzales Photo/ketil Martinsen/Imago Stock&people/Profimedia/Gonzales Photo/ketil Martinsen/imago Stock&people/profimedia

ARTUR MENEZES (22.03.)

Petnaesti po redu Zagreb International Blues Festival održat će se od 19. do 22. ožujka 2024. na tri zagrebačke lokacije s ukupno osam blues izvođača, a na finalnoj večeri festivala u zagrebačkom klubu Hard Place nastupit će ovogodišnji headliner Artur Menezes (22.03.). Ovaj Brazilac koji odnedavno živi i radi u Americi je "nova njuška" među blueserima. Njegov blues, zavidno sviranje gitare i sjajni nastupi doveli su ga u vrh današnje blues scene. Brazilski korijeni osjete se u njegovoj glazbi, ali Artur svira široku lepezu stilova – od klasičnog bluesa, preko funky melodija do hard rockin‘ svirke. To je prepoznao i legendarni, bolje nam poznati Joe Bonamassa koji mu gostuje na zadnjem albumu. Arturu je ta suradnja donijela i "zelenu kartu" za rad i boravak u SAD-u, a Guitar Player Magazin uvrstio je Menezesa među 25 najboljih novih blues gitarista 2023. godine. Nedavno je bio i jedan od headlinera na Best Of Blues and Rock Festivalu u Brazilu, rame uz rame s legendama poput Buddyja Guya i Stevea Vaia, a 2019. godine nastupio je i nacijenjenom Crossroads Guitar Festivalu u "režiji" Erica Claptona.

NORMAN BEAKER TRIO (11.04.)

Nakon dvije godine ugledni britanski blues glazbenik Norman Beaker ponovo dolazi u Hard Place (11.04.).Kum "najvećeg malog rock kluba u gradu" dovodi novu ekipu glazbenikapa će uz Normana (gitara, glavni vokal) nastupiti Slavica Tucakov (bass, prateći vokal) i Marco Mattietti (bubnjevi), a za ovaj koncert, jer u Zagrebu je Norman već kao kod kuće, spremaju i goste iznenađenja! Norman Beaker, zaista živa blues legenda britanske scene, posljednji studijski album snimio je baš u Zagrebu, a imati priliku čuti ga i vidjeti - jer jedan je od samo osam britanskih glazbenika koji je "ušao" Blues kuću slavnih, uz imena kao što su Jack Bruce, Peter Green, John Mayall, Jeff Beck, Keith Richards, Mick Jagger i Eric Clapton -zaista je privilegija. Norman je uz Alexisa Kornera i Graham Bonda kreirao jedinstveni britanski blues, R&B i rock zvuk koji i danas efektno izvodi. Njegove mnogobrojne suradnje i nastupi uključuju i imena poput Chuck Berryja, Jacka Brucea, Erica Burdona, Jona Lorda, Vana Morrisona, Petera Greena, Buddyja Guya i B.B. Kinga. Pa ako je legendarni B.B. King rekao da je Norman "poput bijelog Freddyja Kinga" onda možete biti sigurni da vas u Hard Placeu očekuje fenomenalna svirka što onima koji su već bili na njegovim koncertima ne treba napominjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 11:24