UZ ZVUKE TOSCE

Pogledajte kako je bilo na Peristilu na otvaranju 69. Splitskog ljeta

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te intendant splitskoga HNK Vicko Bilandžić

 Paun Paunovic/Cropix
Festival bogate tradicije ove će godine ponuditi 46 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih izvedbi, likovnih izložbi i književnih programa

Započelo je 69 Splitsko ljeto. Otvorenim ga je, na svečanosti na Peristilu, proglasio gradonačelnik Splita Ivica Puljak, a nakon što je, uz zvuke fanfara podignuta festivalska zastava, započela je i prva festivalska premijera, opera Tosca Giacoma Puccinija u izvedbi ansambla Opere HNK Split, organizatora Festivala, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u režiji Gorana Golovka.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas s jedinstvene monumentalne pozornice antičkog Peristila uoči ove najveće kulturne manifestacije. Split je grad kulture i multikulturalnosti. Postići da obje dimenzije žive paralelno i u harmoniji zadatak je i izazov svakog grada sa zaštićenom kulturnom baštinom", kazao je, između ostalog gradonačelnik Puljak i zaželio novom intendantu HNK Split i ravnatelju Splitskog ljeta Vicku Bilandžiću i njegovim suradnicama i suradnicima zaželio da uzbuđenje koje svi osjećamo pred početak Festivala pretoče u umjetničku energiju i vrhunske izvedbe.

image

Ivica Puljak

Paun Paunovic/Cropix
image

Peristil.
69. Splitsko ljeto otvara se uvodom u opernu premijeru Tosce

Paun Paunovic/Cropix

Festival bogate tradicije ove će godine ponuditi 46 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih izvedbi, likovnih izložbi i književnih programa i pretvoriti Split u grad umjetnosti. Festival traje do 14. kolovoza a tijekom 32 festivalska dana umjetnički programi održavat će se na 14 gradskih lokacija, od carskog Peristila, Meštrovićeva Kaštilca, Sustipana, Galerije Meštrović, prostora stare splitske Plinare, Vile Dalmacija i drugih, sve do novog scenskog prostora u marjanskoj uvali Bene. Kazališni umjetnici, glazbenici, pjevači, glumci, plesači, likovni umjetnici i književnici pretvorit će Split u scenu na otvorenom na kojima će Splićanima i gostima grada predstaviti svoju umjetnost. Osim u Splitu, festival će se događati i na otvorenim pozornicama Vrlike i Šolte, a gostovat će i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

image

Ivica Puljak i Nina Obuljen Koržinek

Paun Paunovic/Cropix
image

Andro Krstulović Opara sa suprugom, župan Blaženko Boban sa suprugom, Nina Obuljen Koržinek i Tomislav Suto sa suprugom

Paun Paunovic/Cropix

Otvorenju je, pored drugih brojnih uglednih gostiju, prisustvovao izaslanik visokog pokrovitelja Festivala, Predsjednika Republike Hrvatske, Orsat Miljanić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Andro Krstulović Opara i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH.

image

Splitsko ljeto

Paun Paunovic/Cropix

Po završetku svečanosti otvaranja uslijedila je premijerna izvedba Tosce Giacoma Puccinija u produkciji HNK Split. Kanonsko djelo operne literature izvodi se pod ravnanjem maestra Lipanovića, u režiji Gorana Golovka, s protagonistima prvacima hrvatske operne scene Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi, Domagojem Dorotićem kao Cavaradossijem i Lucianom Batinićem u ulozi Scarpije, ostalim solistima, zborom, orkestrom i članovima Baleta HNK Split, Dječjim zborom splitske Glazbene škole Josipa Hatzea. Svjetski jedinstvena operna pozornica drevnog Peristila postala je prizorište još jednog u sedam desetljeća dugom nizu velikih opernih uprizorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:57