AUTOBIOGRAFIJA

Pogledajte kako je Bono Vox nacrtao Zelenskog. A u Hrvatskoj uskoro izlazi knjiga u kojoj je i njegov art

Bono, U2 eXPERIENCE & iNNOCENCE, Italija, 2018. 

 Fabrizio Di Bitonto/Zuma Press/Profimedia/Fabrizio Di Bitonto/zuma Press/profimedia
Bono je u knjizi na više od 600 stranica (Profil) detaljno opisao svoj život; od odrastanja u Dublinu, preko iznenadnog gubitka majke kad mu je bilo samo 14 godina

Iako mu je profesija glazba, a ne ilustracija, nakon dva kratka izleta u vizualno stvaralaštvo ("Peter and the Wolf", izdanje iz 2003., koje je ilustrirao s kćerima te crtarije unutar prošlogodišnjeg memoara "Surrender"), uslijedio je i recentni, treći.

Riječ je, naime, piše Vulture, o naslovnici nadolazećeg lipanjskog broja.

Bono Vox je, otkrio je sam glazbenik Washington Postu, pretplaćen na Atlantic. "Fan je njihovih dugačkih novinskih tekstova", kaže.

Poštovanje je, ispostavilo se, obostrano jer je glavni urednik Jeffrey Goldberg glazbenikove skice okarakterizirao kao "jako dobre", a od njega je potom, eto, naručio i portret ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je, prema njegovu mišljenju, ispao "dojmljiv".

"Samo par škrabotina i gotov sam. Ne brinite", rekao je Bono Postu.

Ljubitelji Bonova lika i djela mogli bi pozdraviti, pak, hrvatski prijevod gore navedene glazbenikove autobiografije "Surrender - 40 pjesama, jedna priča", koja 12. svibnja izlazi u izdanju Profila.

Prijevod potpisuju Lada Furlan Zaborac i Mihaela Velina, a hrvatsko je izdanje objavljeno u suradnji s Bonovim američkim izdavačem Knopfom, dijelom grupe Penguin Random House. "Surrender" sadrži prijevode pjesama benda U2, 24 stranice fotobloka, 40 Bonovih crteža, naslovnicu koju je Bono dizajnirao... Prijevod knjige, prijevode pjesama te hrvatsku prilagodbu naslovnice pregledao je strogi Bonov tim. Po želji autora, na svim je stranim tržištima naslov knjige ostao u izvorniku, a u izvorniku su i svi naslovi 40 poglavlja knjige koji nose naslove 40 pjesama U2.

Bono je, saznajemo, u ovoj knjizi na više od 600 stranica detaljno opisao svoj život; od odrastanja u Dublinu, preko iznenadnog gubitka majke kad mu je bilo samo 14 godina pa do humanitarnog rada i senzacionalnih turneja jednog od najistaknutijih rock bendova na svijetu s više od 170 milijuna prodanih albuma.

"Surrender" je priča o izuzetnom životu koji je Bono proživio, izazovima s kojima se suočavao te prijateljima i obitelji koji su ga oblikovali.

Iznad svega, "Surrender" je ljubavna priča napisana supruzi Ali, u koju se zaljubio još kao srednjoškolac i koju je na prvi spoj pozvao istog tjedna kad je bend održao prvu probu. Alison Stewart okosnica je i nit vodilja svakog važnog prizora u ovoj drami, uključujući treći čin u koji sad ulaze, s više pitanja nego odgovora o tome za što se boriti i kad se predati.

image

Bonova autobiografija

/Profil

Bono Vox, rođen je kao Paul David Hewson, odrastao je u sjevernom Dublinu s ocem katolikom i majkom protestanticom u vrijeme jačanja sektaškog nasilja u Irskoj. Praznina koja je ostala nakon što je s 14 godina izgubio majku oblikovat će njegovu potragu za obitelji.

Tijekom četiri desetljeća U2 se iz skupine nadobudnih tinejdžera preobražava u najveći bend na svijetu koji već četiri desetljeća puni stadione, a Bono se od povremenog aktivista razvija u čovjeka koja se bori za otpis dugova siromašnih zemalja i nagovara vlade, pogotovo vladu SAD-a, da reagiraju na globalnu zdravstvenu krizu izazvanu AIDS-om. S njim smo u trenutku rođenja PEPFAR-a, Predsjednikova hitnog plana za pomoć u borbi protiv AIDS-a. U to vrijeme to je bila najveća zdravstvena intervencija u povijesti medicine u borbi protiv jedne bolesti.

Obožavatelji grupe U2 saznat će što je, prema njegovu mišljenju, razlog tome da je bend ostao zajedno unatoč desetljećima osobnih previranja i vatrenih kreativnih nesuglasica, a uz to će pronaći ključ za otključavanje značenja njihovih najpopularnijih i najutjecajnijih pjesama.

Jedna je od stalnih tema traćenje ljudskog potencijala, kao i njegova vjera, koju opisuje kao razlikovanje signala od buke, "tih glasić" koji najglasnije čuje u svojem braku, glazbi i u borbi protiv ekstremnog siromaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 20:22