GDJE I KADA SE RASPLESATI?

Pogledajte najdetaljniji veliki vodič ljetnih plesnih događanja u Hrvatskoj

Novalja, Zrce, 010711.Prvi dan Hideout Festivala na plazi Zrce u Novalji. Festival je privukao veliki broj engleza, a odrzava se u klubovima Aquarius i Papaya.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX
Hrvatska se u ljetnim mjesecima pretvara u pravu turističku destinaciju široke ponude, barem kad su u pitanju festivalska događanja, poglavito ona plesne glazbe. Život se seli na jug, a koje ćete odredište odabrati ostaje vama na slobodnu volju obzirom da brojna mjesta nude razna događanja.

U partijanerskom smislu kao i svake godine prednjači novaljsko Zrće, ali to ne znači da se na nekim drugim mjestima na Jadranu neće odvijati jednako zanimljivi festivalski sadržaji. Vip.hr donosi pregled važnijih zbivanja plesne scene u naredna dva mjeseca na uzavreloj domaćoj obali.

Od 01. do 03. srpnja ove godine bogatu festivalsku sezonu već je otvorio engleski konzorcij "evenata, koncerata i festivala" koji je ekskluzivno za ovu priliku okupio veliki broj DJ zvijezda, producenata i glazbenika. U sklopu Hideout festivala tako su nastupila brojna zvučna imena poput Svena Vatha, 2 Many Djs (Live), Crookersa, Marca Carole i Erica Prydza…

Hideout je projekt festival koji se odvija na najpopularnijim lokacijama svijeta, a trenutno je ova na Zrću u top 10 svjetskih destinacija te može stati bok uz bok s Ibizom, Miamiem, Mykonosom, Australijom i drugim party obitavalištima pa je ovakav početak na najbolji mogući način najavio sve ono što nas očekuje.

Big Beach

Prvi po redu 24-satni party spektakl u Hrvatskoj, na plaži Zrće u Novalji započinje 9. srpnja i predstavlja nastup Fatboy Slima kao glavnog izvođača.

Novalja je odabrana kao lokacija prvog hrvatskog Big Beacha iz očitih razloga – riječ je o mjestu koje je širom svijeta prepoznato kao vodeće hrvatsko party odredište. Vjeruje se da će događanje zainteresirati publiku iz regije i iz cijele Europe, jer obožavatelji Fatboy Slima znaju kakav događaj mogu očekivati kada se spomene Big Beach.

Garden Festival

Ovogodišnji, šesti po redu, The Garden Festival ove se godine od 6. do 13. srpnja na poznatoj lokaciji u Petrčanima pored Zadra, pod motom "Back To Our Roots" vraća svojim korijenima i kroz osam dana trajanja (samo jedan vikend), nudi pravu glazbenu poslasticu uz Jadransko more.

Jedan od vodećih boutique festivala, što godinama unazad potvrđuju mišljenja i komentari domaćih i međunarodnih medija i ljudi iz glazbe, The Garden će i ove godine pretvorit nekad ribarsko, a danas turističko mjesto Petrčane nadomak Zadra i sam grad Zadar, u mediteranski centar klupske glazbene scene uz dolazak izvođača i glazbenih gostiju iz cijelog svijeta.

Nema mnogo festivala gdje možete plivati u blještavom Jadranskom moru, opuštati se u borovoj šumi i plesati pod predivnim zvjezdanim nebom. Postoje tri glavne festivalske zone, a to su terasa sa glavnim stageom, Tiki bar koji također ima svoj plesni podij s pogledom na more i tu je još Barbarella's Discotheque koja je uglavnom za noćni provod.

SunBreeze Festival

Listi glazbenih festivala koji se održavaju uzduž jadranske obale treba nadodati i SunBreeze festival u Vodicama koji je na rasporedu od 7. do 10. srpnja. SunBreeze je četverodnevni događaj koji se danju odvija u beach baru Jamaica, a noću u klubu Opium u Vodicama. Glazbeno se opredjeljuje k mekšim zvukovima; soulful, underground i uplifting houseu.

Od gostovanja organizator je odabrao legendarne DJ-e, producente i glazbene inovatore: Bert Bevans, Victor Simonelli, Groove Assasin, Keith Thompson, DJ Romain, Stereo Mutants, Pete Simpson, Nermin, Patrick Bo, Giorgio Bassetti, Steve Paradise.

Hartera

Kada je 2005. skupina entuzijasta pokrenula Hartera Festival s ciljem senzibiliziranja javnosti za ideju da se prostor propale Tvornice papira namijeni kulturnim i javnim sadržajima, rijetki su mogli prognozirati da će Hartera postati jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenih događanja.

Hartera je danas respektabilan trodnevni festival, sa četiri pozornice, više od 50 stilski nevjerojatno raznovrsnih izvođača i performera, te brojnim popratnim događanjima koja svaki pravi festival čini drugačijim i posebnim.

Od četvrtka 14. srpnja do subote 16. srpnja na Harteri će se izredati brojni izvođači među kojima i Hladno Pivo, Pasi, Diskurz, Hercules & Love Affair, James Holden, Fairmont, Petar Dundov, Elemental, Električni Orgazam, Trentemoller, Brodinski, Nipplepeople, Photek i brojni drugi.

Adria Music Management

U sklopu festivala koji će se 20. i 21. srpnja održati u prostorima kluba Papaya na Zrću nastupit će jedan od ponajboljih DJ-a današnjice Paul van Dyk. A drugi dan eventa pripast će trenutno najpoznatijem nizozemskom DJ dvojcu; Sunneryju Jamesu & Ryanu Marcianu kojima će to biti prvi nastup u klubu Papaya.





Revelin Festival

Prvi headlineri Re-Vel-In Festivala koji će se od 28. do 31. srpnja održati u dubrovačkom Culture Clubu Revelin smještenom u istoimenoj tvrđavi, bit će Sharam i Tom Novy, kultna imena svjetske house scene.

After Beach Festival

Britanske ikone house glazbene scene - The Shapeshifters otvorit će 28. srpnja drugo izdanje After Beach Festivala u klubu Papaya.

After Beach Festival će se održati od 28. srpnja do 30. srpnja u spomenutoj Papayi, na novaljskoj plaži Zrće. Uz Shapeshifterse nastupit će Norman Doray (29. srpnja) te Tom Novy (30. srpnja).

Fab Festival

Ovogodišnji, prvi po redu, glazbeni FAB Festival (28.-30. srpanj) u Ridimutak Beach Baru na Malom Lošinju svojim DJ setom otvara Ali Mirza Mulabegović. Drugog dana Festivala nastupa mladi i talentirani Manjane iz Srbije, a festival zatvara nastup trenutno jednog od najzanimljivih talijanskih producenata i DJ-a dua Fare Soldi.

Smješten na plaži u malom mjestu Nerezine, Ridimutak Beach Bar će festivalima poput srpanjskog FAB Festivala, a na kojima će nastupati međunarodni i domaći DJ-i, pokušati proširiti turističku ponudu otoka koji je poznat kao otok vitalnosti.

Enter Festival

Od 04. do 06. kolovoza, splitske Bačvice postat će plesni podij na kojem će posjetitelje Enter Festivala zabavljati jaka imena svjetske house scene.

Uz "švedskog mafijaša" Axwella tu su još Laidback Luke i Sander Van Doorn, te Joe2Shine, Schoolboy, Marc Bucca, RealNess, SoundLab, Homeaffairs i Voi'sa.

Sirup Nation Festival

U isto to vrijeme (04.-06. kolovoz) u pulskoj tvrđavi Punta Christo održat će se Sirup Nation Festival.

Na prvo izdanje festivala stižu izvođači plesne elektroničke glazbe, uz specifični začin undergrounda "a la Sirup" pa će tako ulogu headlinera preuzeti bend Hot Chip koji će se nakon svog live nastupa iz 2008., ovaj put hrvatskoj publici predstaviti DJ setom. Među nositeljima festivala pojavit će se i Ewan Pearson, britanski house producent i DJ te Levon Vincent, Tevo Howard i Jus Ed, nove zvijezde njujorške klupske underground scene.

Balance Festival

U srcu ljetne sezone kanadski glazbenik Richie Hawtin poznat i kao Plastikman nastupit će u Istri i to u organizaciji Balancea, festivala elektronske glazbe koji će se od 29. do 31. srpnja odvijati u amfiteatru rovinjskog Monvi centra.

Beat The Heat Festival

U sklopu kluba Aquarius na popularnom Zrću od 01. do 03. kolovoza održat će se Beat The Heat festival, a njega će otvoriti jedno od najvećih imema na svjetskoj trance sceni, Dash Berlin.

Nakon Berlina, zasvirati će velikan elektronske glazbe, talijanski elektro house producent i DJ Benny Benassi, koji treće ljeto zaredom nastupa u morskoj rezidenciji kluba Aquarius, a posljednjeg dana festivala goste će zabavljati Sander Van Doorn.

Moon & Rocks Festival

I ovogodišnji Moon & Rocks Festival održat će se na stadionu Novalja i to u subotu 06. kolovoza. Timo Maas potvrdio je svoje gostovanje, a osim njega po prvi put u Hrvatskoj gostuju i Infected Mushroom.

DJ Mag Festival

Trio Axwell, Steve Angelo i Sebastian Ingrosso koji čine Swedish House Mafiju prvo su ime DJ Mag festivala koji će sredinom kolovoza održati u Clubu Papaya na Zrću.

Kako su se dečki iz SHM u 2011. odlučili vezati isključivo za najveće svjetske festivale i pozornice, tako će ovaj nastup na otoku Pagu biti jedan ekskluzivnijih, a i njime će biti otvoren festival 10. kolovoza.

Dan iza toga nastupit će SOS, a u petak 12. kolovoza na scenu se vraća Steve Angelo, ovaj put sa svojim mlađim bratom AN21 i kolegom Max Vangeli u sastavu i konceptu kojeg nazvanom Size Matters. Posljednjeg dana, 12. kolovoza, festival zatvara Glenn Morrison.

Moonsplash Festival

Treći Aquariusov festival Moonsplash na Zrću (14. - 16. kolovoza) otvorit će talijanski elektro house producent i deejay Benny Benassi, koji treće ljeto zaredom nastupa u morskoj rezidenciji kluba Aquarius. Dan nakon iskusnog Bennasija, plesnim podijem Aquariusa zavladati će zarazni ritmovi mladih, i istodobno potpuno razarajućih DJ snaga - Afrojacka i Bobby Burnsa.

Trećeg dana festivala u goste dolazi Fedde Le Grand, posebno obožavan od domaće publike, koja se na njegove nastupe masovno odaziva.

Desperados Festival

Klub Papaya bit će i mjesto odvijanja četverodnevnog festivala Desperados, koji će se održati od 17. do 20. kolovoza.

Kao glavni headliner najavljen je miljenik hrvatske publike - DJ Tiesto, koji će četvrtu godinu zaredom nastupiti u navedenom klubu. Njegov nastup zakazan je za samo otvorenje festivala - 17. kolovoza. Osim njega, nastupit će i svjetski poznati DJ-i: Arno Cost (18. 08.), Andy Moore (19. 08.) i Sebastian Ingrosso (20. 08.).

Papaya Summer Closing

Na oproštajnom ovogodišnjem festivalu u Papayi, koji će trajati od 26. do 30. kolovoza, nastupit će Jerome Isma Ae (26. kolovoz), The Shapeshifters (27. kolovoz), 28. kolovoza na After Beach Partyju Loose Cannons, a navečer Tomcraft uz Petea Duxa te Fritz Kalkbrenner na zatvaranju 29. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:46