ISTRAŽIVANJE

Pop i heavy metal glazba 80-ih najbolji su za smanjenje stresa i snižavanje krvnog tlaka

Pet Shop Boys
 Jesse Alexander/Alamy/Profimedia
S druge strane, techno glazba povećava broj otkucaja srca u prosjeku za sedam posto i uzrokuje porast tlaka kod 78 posto ispitanika

Ako ste pod stresom, poslušajte neku pjesmu Pet Shop Boysa ili Megadetha. Naime, prema novoj studiji, pop i heavy metal glazba 80-ih su dva najbolja žanra glazbe za smanjenje krvnog tlaka, otkucaja srca i tjeskobe, piše Consequence of Sound.

Turska tvrtka za obnovu kose Vera Clinic, u pokušaju da sagleda povezanost glazbe, stresa i gubitka kose, provela je istraživanje na 1.540 ljudi. Volonteri, u dobi od 18 do 65 godina, slušali su razne pjesme sa Spotifyja dok su ispunjavali neverbalne testove dizajnirane za analizu stresa.

Rezultati su pokazali da su hitovi iz 80-ih najbolji u smanjenju stresa, budući da su ispitanici u prosjeku smanjili otkucaje srca za 36 posto, dok je kod 96 posto njih zabilježen snižen krvnog tlaka. Popis za reprodukciju nazvan 'Heavy Metal Classics' rezultirao je prosječnim smanjenjem otkucaja srca za 18 posto, dok je 89 posto ispitanika iskusilo i sniženje krvnog tlaka.

Suprotno tome, techno je bio najgori u smanjenju stresa. Zapravo je slušanje techno glazbe povećalo broj otkucaja srca u prosjeku za sedam posto, a 78 posto ispitanika pokazalo je porast krvnog tlaka.

Liječnik Ömer Avlanmış, koji je proveo studiju za kliniku Vera, objasnio je: 'Rezultati se mogu na prvi pogled činiti iznenađujućima, ali medicinski imaju puno smisla. Pop hitovi iz 80-ih kod mnogih ljudi izazivaju pozitivnu nostalgiju, a njihovi optimistični, brži ritmovi mogu potaknuti oslobađanje endorfina i serotonina u mozgu, što povećava osjećaje sreće i smirenosti.'

'Što se tiče heavy metala, primijetio bih da bijesna glazba može pomoći slušateljima da obrade svoje osjećaje i kao rezultat toga, osjećaju se bolje', kaže doktor Avlanmış.

No, iako heavy metal može smanjiti razinu stresa, nije najsigurnija glazba za slušanje tijekom upravljanja vozilom. Studija iz 2019. godine pokazala je da sluašanje teškog metala u automobilu dovodi do povećanja nervoze u vožnji u usporedbi s nekim mekšim i lakšim melodijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:31