MORCHEEBA

POSLASTICA NA DUBROVAČKOM FESTIVALU 'Dolazimo vam treći put ove godine jer ste vi najljubaznija publika na svijetu'

 Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
Duet smo, ali ne mislimo da smo kao Sonny i Cher. Uživamo u nastupima više nego na početku kad smo bili prenervozni

Ljeto u Valamaru prvi put u Dubrovnik dovodi Morcheebu, veliko ime svjetske glazbene scene koje će sutra, 10. kolovoza, nastupiti u kampu Solitudo.

Taj dubrovački glazbeni festival, koji tijekom 90 dana građanima i turistima donosi dodatnu zabavu i nezaboravno ljeto uz pregršt dobre glazbe, koncerata, gastronomskih delicija, kina na otvorenom, stand up komedije i još puno toga, ovog je vikenda osigurao pravu glazbenu poslasticu i prvo veliko strano ime. Posljednji album “Blaze Away” grupa Morcheeba objavila je prošle godine nakon gotovo pet godina te svojim pjesmama oduševila i kritičare i vjernu publiku.

Britanskim prvacima unikatnog trip hopa s karijerom dužom od 20 godina hrvatska je publika posebno prirasla srcu, a sada imaju prilike osvojiti i srca posjetitelja u Dubrovniku.

Ondje će ovaj poznati glazbeni duo čija su zaštitna lica karizmatična Skye Edwards i legendarni Ross Godfrey na pozornicu donijeti pravu glazbenu magiju. Skyein vanzemaljski glas posebne topline i Rossova podrška nešto su što Dubrovčani zasigurno ne žele propustiti, a za Moskar su otkrili da jedva čekaju nastupiti, a kao i kod pisanja pjesama, i za ovo je zaslužan uglavnom Ross.

U Hrvatskoj imate mnogo fanova, često nastupate, uskoro i u Dubrovniku. Kakav je line-up za večer koncerta, što publika može očekivati?

Jako smo uzbuđeni što ćemo ponovno nastupati u Hrvatskoj. Čini se kako smo ovih dana često kod vas. Mislim da će to biti treći put ove godine! U Dubrovniku ćemo svirati izbor starih i novih Morcheebinih pjesama te nastojati potaknuti publiku da se digne na noge i uživi. S nama će biti i nevjerojatno talentirana Irena Žilić, čiji smo veliki obožavatelji otkako smo vidjeli njezin nastup u Zagrebu.

Jeste li još uvijek Morcheeba, ili ste duo, ili nešto treće, jesu li se u međuvremenu dogodile neke promjene po tom pitanju?

Da, Morcheeba jest duo, no mislim da na nas jako utječe povijest našeg benda, pa se ne osjećamo kao klasični duet poput Sonnyja i Cher i sličnih. Skye i ja smo prije nekoliko godina snimili album kao Skye and Ross. Bio je to više organski album, dok se u našem najnovijem albumu pod nazivom “Blaze Away” lakše prepoznaje Morcheeba.

Dolazite u Dubrovnik, grad bogate povijesti, kulture i velike ljepote, ali i poznat po seriji “Igra prijestolja”. Što dosad znate o gradu, jeste li i vi fanovi serije?

Naravno, obožavatelji smo serije i čuli smo za grad. Bio sam ondje nekoliko puta na svojim putovanjima i odlično poznajem cijelu obalu. Moja je supruga jako ljubomorna jer još uvijek nije bila kod vas.

Kad ste prije nekoliko godina nastupili u Šibeniku, odlučili ste lokaciju tvrđave iskoristiti i za snimanje spota. Bi li vam se isto moglo dogoditi u Dubrovniku?

Istina je, bilo je predivno! Kakvo nevjerojatno iskustvo. Ne planiramo snimati naš sljedeći nastup, ali - nikad se ne zna!

Obiteljski život i turneje, nastupi, svirke, snimanja... Što od toga dvoga pati, jeste li nakon toliko godina u ovom poslu uspjeli pomiriti obiteljski život i život na sceni?

Zna biti teško, posebice kada smo na putu dulje vrijeme. No kada smo kod kuće, onda smo uvijek dostupni za bilo kakva obiteljska događanja i aktivnosti. Zato je posao koji radimo puno bolji od uobičajenog posla od devet do pet. Ponekad sa sobom na turneju povedemo i svoje obitelji. Ja ću svoju djecu i suprugu voditi sa sobom na koncert na Korzici, gdje ćemo se zadržati neko vrijeme da bismo se kupali u moru i jeli ribu.

Koji su vam planovi - turneja, koncerti, nove pjesme, promocija posljednjeg albuma...?

Cijelu proteklu godinu dana proveli smo na turneji s kraćim prekidima, a trenutno se događaju brojni ljetni festivali. Nakon ljeta ostaju nam Sjeverna i Južna Amerika; svi se radujemo turneji po Meksiku jer obožavamo tekilu (smijeh). Osim toga, pišemo pjesme i nadamo se da ćemo ih snimiti sljedeće godine za album koji će izaći 2021. godine.

Veselite li se još uvijek nastupima kao i prije puno godina kad ste počeli svirati? Što se baš radikalno promijenilo u vašem shvaćanju (ili življenju) glazbe, života, svega skupa?

Dapače, mislim da uživamo u nastupima više nego na samom početku, kada smo bili nervozni i nesigurni u same sebe. Iznimno smo sretni jer imamo najbolje poslove na svijetu, ali i zbog činjenice da ljudi i dalje žele doći na naše koncerte i vidjeti nas i nakon 25 godina.

Koju ste pjesmu najdulje pisali i možete li nam objasniti donekle vaš proces pisanja pjesama?

Za “Blindfold” mi je trebalo godinu dana dok je nisam napisao. Imao sam rif za refren mjesecima prije nego što sam iznjedrio riječi i prijelaze u pjesmi. Pjesma je inicijalno nastala za film, naime Nick Cassavetes​ nas je zamolio da mu napišemo pjesmu za njegov film “She’s So Lovely” o tipu koji poludi i izgubi ženu.

Osim toga, nema nikakav osjećaj za vrijeme, tako da kada je ponovno pronađe, ne shvaća zašto je udana za drugoga. Trebalo nam je dosta dugo da napišemo pjesmu pa smo je na kraju predali kada je film već bio završen. Umjesto toga smo je stavili na svoj album “Big Calm”. Stvar je sjajna.

Možete li usporediti svoje europske obožavatelje s onima u SAD-u? Koji su energičniji? Kakvi su vaši hrvatski obožavatelji?

Hrvatski su obožavatelji svakako najljubazniji na svijetu. Amerikanci puno viču i navijaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:53