KONCERT U MUO

POSLASTICA ZA LJUBITELJE BAROKA Američki New Trinity Baroque u gostima kod Ansambla Antiphonus

 promo foto
Ansamblom iz Atlante koji čine 'par excellence' glazbenici iz cijelog svijeta dirigira glazbeni pionir u istraživanju rane glazbe Predrag Gosta

Nakon radnog ljeta s brojnim nastupima i gostovanjima po Lijepoj našoj, sve zapaženiji Ansambl Antiphonus i njihov maestro Tomislav Fačini, kao uvertiru u svoju novu koncertnu sezonu svojoj su publici pripremili jedinstven koncert koji će se održati u srijedu 23. rujna u ambijentalnom atriju Muzeja za umjetnost i obrt s početkom u 19.30 sati.

Naime, u goste im stiže čuveni američki ansambl New Trinity Baroque, prozvan najperspektivnijim ansamblom rane glazbe i jednim od vodećih ansambala specijaliziranih za povijesno vjernu interpretaciju rane glazbe na području SAD-a. Ansamblom iz Atlante koji čine 'par excellence' glazbenici iz cijelog svijeta dirigira orguljaš, utemeljitelj ansambla i glazbeni pionir u istraživanju rane glazbe Predrag Gosta, a njihova je posebnost što svi sviraju na povijesnim instrumentima, odnosno originalima ili kopijama iz doba glazbe koja se izvodi i pritom prate najsuvremenije trendove izvođenja barokne glazbe.

Ansambl Antiphonus

Povlasticu da prvi put u Hrvatskoj uživaju u uvjerljivoj i životnoj, stilski besprijekornoj izvedbi ansambla New Trinity Baroque, imali su ljubitelji glazbe ovo ljeto na otoku Korčuli, a za zajedničku 'simfoniju' s ansamblom Antiphonus koja im predstoji u metropoli, počastit će nas sa sedam kantata na temu Kristove muke ciklusa „Membra Jesu Nostri“, s potpisom Dietricha Buxtehudea.

Predrag Gosta - vodeći američki stručnjak za ranu glazbu pohađao je isusovačko sjemenište u Zagrebu

foto: Pia Rabea Vornholt

Od 1998. godine kada je i utemeljio ansambl New Trinity Baroque, Predrag Gosta stekao je reputaciju kao jedan od vodećih specijalista za ranu glazbu u SAD-u. Rođen u Beogradu, Gosta je učio violinu, solo pjevanje i teoriju u muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu. Srednju školu je pohađao u Zagrebu u isusovačkom sjemeništu “Augustin Bea” i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati.

Nakon započetih studija na Muzičkoj akademiji u Beogradu, prebacio se 1996. godine u London na Trinity College of Music gde je diplomirao i završio post-diplomske studije iz solo pjevanja i čembala. Od 1998. godine živi u Atlanti, gde je završio tri mastersa (iz solo pjevanja, zborskog dirigiranaj i orkestralnog dirigiranja) na Državnom svučilištu Georgije. Usavršavao se u Velikoj Britaniji, Rusiji, Bugarskoj, Njemačkoj i SAD radeći sa poznatim specijalistima za ranu glazbu i dirigentima, kao što su Emma Kirkby, Andrew Lawrence-King, Anthony Rooley, Alexander Polyanichko, Gustav Meier, Jorma Panula, Colin Metters i drugi.

Pored New Trinity Baroquea, Gosta je također šef dirigent i muzički ravnatelj orkestra Gwinnett Ballet Theatrea u Atlanti i intendant Nove beogradske opere, gdje je također i umjetnički ravnatelj Festivala rane muzike, osnovanog 1991. godine. Kao gost dirigent ravnao je, među ostalima, Londonskim simfonijskim orkestrom (sa kojima je snimio i CD), Nacionalnom filharmonijom u Washington-u, Ruskim nacionalnim orkestrom, Lüneburgškim simfonijskim orkestrom u Njemačkoj, Beogradskom filharmonijom i Novim simfonijskim orkestrom u Beogradu.

Maestro Gosta je vanredni profesor na Oxford Collegeu Sveučilišta Emory u Atlanti, kao i predsjednik međunarodnog udruženja za ranu glazbu Early Music Network, i Makris Fondacije u Washingtonu. Dobitnik je brojnih nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:45