4 GODIŠNJA DOBA ZA 3 KLAVIRA

POVODOM IZLASKA AMERIČKOG IZDANJA Matej Meštrović u HNK predstavlja svog Vivaldija uz balkanske, romske i jazz ritmove

 Nikša Duper / HANZA MEDIA
 

ZAGREB - Istaknuti hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović predstavit će u nedjelju 15. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu barokno remek-djelo "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija u novoj energičnoj transkripciji za tri klavira u kojoj mu se pridružuju najpoznatiji hrvatski jazz pijanist Matija Dedić te turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker.

Kako se ističe u najavi, riječ je o aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića koji je četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta prilagodio izvedbi za tri klavira, prožimajući ih balkanskim, romskim i jazz ritmovima.

Meštrovićevo novo čitanje Vivaldija pod nazivom "Četiri godišnja doba za tri klavira" izvode tri poznata pijanista, Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, a u zagrebačkom će HNK-u nastupiti u povodu izlaska istoimenog CD-a u distribuciji prestižnoga Naxosa i pod egidom američkog izdavača Navona Recordsa.

"U novoj energičnoj transkripciji koja poput vihora donosi novo čitanje Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba', Meštrović zajedno s Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom na tri klavira (i harmonici), temeljito preispituje Vivaldijeve koncerte, u radikalnoj obradi koja prerasta u gotovo potpuno novo djelo", stoji u najavi.

Kako partitura dopušta i pokoju improvizaciju, tako i svaki od pijanista ima u njoj svoj veliki pijanistički i autorski solo, dodaje se.

Kao poseban gost nastupit će američki pijanist i skladatelj Matthew Mayer, koji će solističkim nastupom uvesti publiku u koncert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:57