MARIZA

Poznata pjevačica fada izvela i hit ‘Chuva‘. Sve ulaznice bile su rasprodane, a tražilo se i mjesto više

Mariza u Dubrovniku

 /Arhiva Dlji
Publici je predstavila album s vlastitim izvedbama pjesma ‘kraljice fada‘ Amálije Rodrigues, odajući time počast svojoj velikoj prethodnici

Glazbena diva Mariza, pjevačica fada iz Portugala sa svjetskom karijerom, održala je 15. srpnja koncert u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Na kamenoj taraci tvrđave Revelin, osvjetljenoj plavim svjetlima koja su tijekom večeri mijenjala boju, nastupila je uz prateći ansambl sastavljen od harmonike (João Frade), akustične i bas gitare (Djamen Cardoso de Farias i Adriano Alves), portugalske gitare (Luís Guerreiro) i bubnjeva (João Freitas). Za dubrovačku publiku izvela je pjesme iz različitih razdoblja svoje dvadeset pet godina duge karijere.

Mariza je nastup otvorila pjesmom "Estranha forma de vida", a tijekom večeri izvedbe pjesama bile su isprepletene s govorenim dijelovima u kojima je pjevačica predstavila sebe kao ličnost te s publikom podijelila vlastita razmišljanja o životu i ljubavi. Izvedbom pjesme "Beijo de saudade", koja žanrovski pripada zelenortskojmorni,ova pjevačica rođena u Mozambiku istaknula je svoje afričko porijeklo i važnu ulogu koji taj dio osobnog nasljeđa ima u njezinu životu i radu.

image

Mariza u Dubrovniku

/Arhiva Dlji
image

Mariza u Dubrovniku

/Arhiva Dlji

Izvedbom pjesama "Cravos de papel" i "Lágrima" Mariza je publici predstavila svoj posljednji album "Mariza canta Amália", snimljen 2020. godine. Na njemu donosi vlastite izvedbe pjesama "kraljice fada"Amálije Rodrigues, odajući time počast svojoj velikoj prethodnici.

Mariza je pripovijedala i o svojim prvim doticajima s fadom kada se kao dijete doselila s roditeljima u Lisabon, o preprekama na koje je nailazila kao pjevačica fada koja nije "u potpunosti" iz Portugala te o prvotnom odustajanju i kasnijem povratku ovoj vrsti glazbe. Govoreći o svojim počecima, otpjevala je pjesmu "Locura", prvu sa svojeg prvog albuma, zatim "Senhorvinho", nazvanu po lokalu u kojemu se nakon dulje stanke ponovno vratila fadu, kao i svoje poznate hitove "Chuva" i "Oh gente da minha terra".

image

Mariza u Dubrovniku

/Arhiva Dlji
image

Mariza u Dubrovniku

/Arhiva Dlji

Marizin scenski nastup zavodljiv je i izazovan, a glas snažan i prodoran, pa su se u ovom relativno malom izvedbenom prostoru posebno istakli dijelovi pjesama koje je Mariza otpjevala bez pomoći mikrofona. Interes publike za koncert ove dive modernog fada bio je iznimno velik. Sve ulaznice bile su rasprodane, a tražilo se i mjesto više. Iako dio publike nije od ranije poznavao rad ove pjevačice, njezin glazbeni i scenski izričaj pristupačan je široj publici pa je atmosfera na koncertu neprestano rasla. Mariza se postepeno sve više povezivala s publikom koja je na kraju i sama ritmiziranim pljeskom sudjelovala u izvedbi njezinih pjesama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:34