SKANDAL NA FESTIVALU

Poznati bariton, ali sa svastikom na prsima, nepoželjan!

Ruski operni bariton Jevgenij Nikitin otkazao je nastup na otvorenju festivala u njemačkom gradu Bayreuthu, gdje je trebao imati glavnu ulogu u Wagnerovoj operi “Ukleti Holandez”, a razlog je prilično iznenadio javnost: naime, organizatori festivala otkrili su da poznati operni pjevač na tijelu ima istetovirane nacističke simbole.

Nakon što je jedna njemačka televizijska kuća emitirala stari spot u kojem Nikitin, gol do pojasa, svira bubnjeve u jednom ruskom heavy metal bendu, pri čemu se vidio kukasti križ istetoviran na njegovu tijelu, izbio je skandal.

Stvar nije smirila ni činjenica da je sporna tetovaža danas prekrivena drugim simbolima. Organizatori festivala odmah su obavijestili Nikitina da u Njemačkoj nacistički simboli spadaju u kazneno djelo pa je operni pjevač sam odlučio odustati od nastupa.

Festivalu u Bayreuthu osnovao je Richard Wagner 1872. godine, a u vrijeme nacističke vlasti o festivalu se brinula supruga sina slavnog kompozitora, godpođa Winifred Wagner, koja se otvoreno divila Adolfu Hitleru. Führer je, kao što je poznato, bio veliki obožavatelj Wagnerove glazbe pa sve to cijelu priču čini još osjetljivijom. Nikitin je u svoju obranu rekao da se istetovirao u mladosti. Svoj je čin nazvao velikom greškom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:20