LISINSKI

PREDSTAVA ZA DJECU Priča o Groznom i Zimi koji pokušavaju pomoći tužnoj djevojčici Mariji

Zagrebačka filharmonija za svoju je mlađu publiku pripremila koncertnu predstavu “Božić kod Zimogroznih”, koja će biti premijerno izvedena 11. prosinca u Lisinskom.

Djecu očekuju, kako se najavljuje, “zanimljiva fabula, pjesma, ples i igra utjelovljeni u likove Zime i Groznog, jele Jelice, ptice Krešimira, djevojčice Marije i njezina oca, umotane u raskošni glazbeni omot tradicionalnih božićnih pjesama i glazbe u izvedbi našeg orkestra, koji pokazuju da Božić nisu samo pokloni i njihovo pomalo zasljepljujuće blještavilo, božićni artikli, svjećice, lampice, slatkiši i adventski šušur”.

Pretjerani ukrasi

Naime, Zima i Grozni likovi su koji ne vole pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germknedle. S druge strane, za oca i kćer koji, od kada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život i kako se ponašati, u božićno vrijeme zajedništva to postaje nekako osobito teško.

Djevojčica Marija piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kao što je bio prije, kad je njezina majka bila tu. Igrom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama - Groznog i tu počinje ledeni zaplet. Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo - zid neispunjenih želja - otvara Marijino pismo posljednje i odljepljuje posljednju markicu, koja se čvrsto drži za kuvertu i ne da da je zalijepi na zid.

Nije razmažena

Zima i Grozni, nakon što pročitaju njeno pismo i shvate da djevojčica nema razmažene želje kao većina, već samo želi da njezin tata spoha piceka kao što je to radila njena mama i da ukrase jelu kao nekad, prisjete se svog djetinjstva i raznježe.

Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića.

Originalnu glazbu, kao i aranžmane tradicionalnih hrvatskih pjesama, potpisuje član Zagrebačke filharmonije i skladatelj Dubravko Palanović u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije pod vodstvom dirigenta Dinka Appelta te znanih glumaca - Hane Hegedušić, Jana Kerekeša, Dražena Bratulića i djevojčica Tie Mikić i Lore Simikić.

Scenografiju i kostime potpisuje Sara Lovrić Caparin, rekvizite Dunja Niemčić, a video projekcije Leonardo Losciale, udaraljkaš Zagrebačke filharmonije i filmski umjetnik Martin Šatović, a uz umjetničko vodstvo pijanista Filipa Faka, produkciju Silvane Bakija Šimić, ravnatelja Mirka Bocha te koreografiju Tihane Strmečki.

Osim 11. prosinca, ostale izvedbe su 18. prosinca u 10 i 12 sati te 19. prosinca u 10 i 12 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:38