LJETNA PONUDA

Predstavljeni programi glazbenih festivala okupljenih oko Pozitivnog ritma

 Josip Bolonić
 

U Pločniku su predstavljeni spektakularni programi glazbenih festivala okupljenih oko Pozitivnog ritma, koji će se ovo ljeto održavati u Šibeniku i Puli.

U Šibeniku će plesna špica biti na Martinskoj, polutoku s kojeg pogled puca ravno na stari grad, koji će biti dom za čak šest festivala - Regius (12.-14. srpnja), Seasplash (18.-21. srpnja), Kanal fest (26.-27. srpnja), Nox (2.-3. kolovoza), Membrain (8.-11. kolovoza) i Blast fest (16.-18. kolovoza) - a uključit će se i Too Loud Music festival, koji će uz svoje standardno izdanje na Ražinama (23.-24. kolovoza) pripremiti cjelodnevni warm-up za Kanal fest dan prije njegova službenog početka.

Martinska je vjerojatno najvažniji korak prema brendiranju Šibenika kao festivalskog grada, a radovi na revitalizaciji bivšeg socijalističkog kampa su u punome jeku, rekao je dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić. Za sada se zna da će kompleks imati dvije pozornice, kamp i drugu infrastrukturu potrebnu za festivale, a s gradom će biti povezan stalnim brodskim linijama. Većina se najavljenih festivala odvija vikendima, no programa na Martinskoj bit će i preko tjedna.

Valja naglasiti da je ovo prvi put da će se Seasplash održati u Šibeniku, u koji se u svojem 17. izdanju seli iz Pule. - Na samome početku Seasplash je bio zamišljen kao festival koji će seliti diljem Jadrana, tako da je odlazak u Šibenik idealna prilika da unesemo malo dinamike i predstavimo drugačiji koncept – rekla je Ines Rakočević iz Pozitivnog ritma, pa iskoristila priliku i da najavi i svojevrsni warm-up za Seasplash: 17. srpnja na Tvrđavu sv. Mihovila dolaze utemeljitelji ska-jazza New York Ska-Jazz Ensemble.

Josip Bolonić

Veliko osvježenje za Šibenik bit će i Nox, nova zvijezda hrvatskog festivalskog neba, kojoj će ovo biti prvo dvodnevno izdanje. U organizaciji ovog na techno orijentiranog festivala sudjeluje i kolektiv RatCat, koji se u posljednjih godinu dana pokazao kao izniman selektor i snaga koja je održala Šibenik itekako budnim i tijekom cijele zime. Uskoro objavljuju drugi val izvođača za Nox.

Ništa manje nisu sjajni ni ostali šibenski festivali, koji se mogu pohvaliti iznimnom žanrovskom raznolikošću. Na Regiusu će se čuti rap, reaggae, dubstep, pa i punk, a već sada je najavljeno 80-ak izvođača. Membrain predstavlja underground bass priču koja je aktualna u metropolama poput Londona, Bristola i Amsterdama, Blast okuplja ljubitelje techna, tech-housea, minimala, pa čak i trancea, dok je Kanal fest orijentiran punku.

U tvrđavi svetog Mihovila za 10. kolovoza najavljen je i veliki live spektakl na kojem će svirati velikani Âme i Hvob, što će sigurno oduševiti sve ljubitelje profinjene elektronike.

Predstavljeni su i programi Dimensionsa (28. kolovoza-2. rujna) i Outlooka (4.-9. rujna), festivala koji više ni ne traže posebnu najavu jer su već godinama autoriteti na svojim područjima. O Dimensionsu je govorio Petar Dundov. - Nije mi prirastao srcu samo zato jer sam tu od početka, nego i zato što se radi o festivalu koji je reprezentativno zastupa detroitski zvuk, koji ima veliki utjecaj na mene od samih početaka karijere – rekao je. Filip Motovunski je, pak, bio ambasador Outlooka. - Baš sam se vratio iz Londona, iz legendarnog Fabrica, gdje je srž ove scene i mogu reći da mi je zadovoljstvo što imamo tako kvalitetnu platformu za dub i u Hrvatskoj – zaključio je.

Iz Pozitivnog ritma su dali i osvrt na to da im je ovo vjerojatno posljednja godina u Puli, što su najavili još s line-upima festivala. - Brexit je nezgodna stvar, funta je pala, populizam jača, a mlade se motivira da ne putuju, zbog čega smo mi organizatori u nezgodnoj poziciji - rekli su, aludirajući da radi političke situacije očekuju manji broj britanskih turista, koji su najvažnija publika. Budućnost je, kažu, neizvjesna, pa ni sami još nemaju informacije o tome što će biti s njihovim festivalima koji svake godine okupljaju tisuće zaljubljenika u glazbu.

Iz Pozitivnog ritma rekli su i da nastavljaju s radionicama i edukacijama preko svoje platforme EduSplash, a obznanili su i partnerstvo s Tabor film festivalom (11.-14. srpnja), za kojeg će odraditi glazbenu selekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:28