KRALJICA COUNTRYJA

Preminula ‘Rudareva kći‘, legendarna country pjevačica i autorica pjesama Loretta Lynn

Loretta Lynn

 Terry Wyatt/Afp
Kao autorica oblikovala je lik snažne i prkosne žene, što je bilo u kontrastu sa stereotipnom slikom većine pjevačica countryja

Loretta Lynn je umrla je u dobi od 90 godina. Bila je kći rudara iz Kentuckyja koju su pjesme o životu i ljubavi izvukle iz siromaštva i učinile je velikom ličnošću američke country scene, piše Yahoo news.

Od obitelji se doznaje da je Loretta umrla u utorak u svom domu u Hurricane Millsu u saveznoj državi Tennessee.

Kao autorica pjesama oblikovala je lik snažne i prkosne žene, što je bilo u kontrastu sa stereotipnom slikom većine pjevačica countryja. Beskompromisno je pisala o seksu i ljubavi, muževima koji varaju supruge, o razvodima i kontracepciji.

Njeni najveći hitovi su se pojavili šezdesetih i sedamdesetih godina, a među njima su “Coal Miner’s Daughter,” “You Ain’t Woman Enough,” “The Pill,” “Don‘t Come Home a Drinkin‘ (With Lovin‘ on Your Mind),” “Rated X” i “You‘re Looking at Country”.

Dugo nakon njenog komercijalnog vrhunca Lynn je 2005. osvojila dva Grammyja za album ‘Van Lear Rose‘.

Njena mlađa sestra Crystal Gayle je također dobitnica Grammyja.

“Coal Miner’s Daughter” je i naziv njene autobiografske knjige koja je izašla 1976., a prema njoj je 1980. snimljen film u kojem je glavnu ulogu igrala Sissy Spacek, koja je za tu ulogu nagrađena Oscarom.

Lynn je 2017. doživjela moždani udar. Njezin suprug i ona su bili u braku skoro 50 godina prije nego je on umro 1996. Imali su šestero djece: Betty, Jacka, Ernesta Claru i blizance Patsy i Peggy, piše Yahoo news.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:45