IZNENADNI ODLAZAK

Preminuo Aki Rahimovski: ‘S neopisivom tugom javljamo da je zauvijek zaspao...‘

Aki Rahimovski

 Bozo Radic/Cropix
Vijest o iznenadnom odlasku pjevača Parnog valjka objavila je grupa na svojoj Facebook stranici

Pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski preminuo je u dobi od 66 godina, objavila je grupa na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

- Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvijek zaspao Aki Rahimovski, napisali su u kratkoj objavi.

Uz objavu su stavili i sljedeće stihove:

“Za malo nježnosti

na sve ću pristati

za malo nježnosti

da mogu zaspati”

Rahimovski je preminuo u Novom Mestu u Sloveniji, nakon što mu je tijekom subotnjeg jutra pozlilo.

Aki je u Sloveniji živio posljednjih godina, a ondje je prije dvije godine postao i otac djevojčice koju je dobio sa Slovenkom Barbarom Vesel.

Parni valjak je u nadolazećem periodu planirao održati deset koncerata, a mini turneja je trebala početi u veljači. Prije četiri godine Aki je pretrpio blaži moždani udar nakon kojeg se oporavio i nastavio nastupati.

Rahimovski se rodio u Nišu 1955. godine. Kao tinejdžer je bio član nekoliko sastava, a 1975. s gitaristom i skladateljem Huseinom Hasanefendićem - Husom, Juricom Pađenom, i u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom, osnivaju "Parni valjak".

Dva braka

Aki je imao dva braka. U prvom je dobio sina Kristijana-Kikija, također pjevača, a u drugom kći Dinu. Veza s drugom suprugom Ingrid trajala je puna četiri desetljeća.

Iako je rođen u Nišu, ubrzo se s obitelji preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Godine 1975. upoznaje gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića-Husa i Juricu Pađena. Te iste 1975. godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog Valjka kao nekakva zagrebačka varijanta Bijelog Dugmeta. Prvu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski (Vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (Solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić - Fuma (bas-gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara). U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, koji je objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Treći studijski album Gradske priče objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom City Kids. Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i prethodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album Vrijeme je na našoj strani. Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam.

Zlatne i platinaste tiraže

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže, a ukupni tiraži već su imali nekoliko milijuna. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom Pokreni se!, a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju na kojem se našao legendarni mega hit "Jesen u meni".

Posljednja se postava sastava počinje okupljati 1988. godine kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma Sjaj u očima sekciju Valjka nadopunjuju basist Zoran Preksavec - Preksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturist Berislav Blažević - Bero. 1990. godine nova postava snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište objavljuje uživo album Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pjesama, a iste godine objavljena je i kompilacija Pusti nek traje.

1992. godine u sastav dolazi i ponajbolji hrvatski gitarist Marijan Brkić - Brk. 1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te definitivno najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM. 1997. Samo snovi teku uzvodno. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine, a četiri godine kasnije, trenutno posljednji album, Pretežno sunčano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:04