IMAO JE 46 GODINA

Preminuo Joey Jordison, bubnjar i suosnivač planetarno popularne metal grupe Slipknot

Joey Jordison tijekom nastupa u mjestu Grand Rapids 1999. godine
 MediaPunch/BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia
Slipknot se vrlo brzo nakon osnivanja počeo isticati po svom agresivnom zvuku koji je bio svojevrsna mješavina death metala i rapa

Američki bubnjar Joey Jordison, suosnivač popularne i hvaljene metal grupe Slipknot te suautor nekih od njezinih najvećih hitova, preminuo je ponedjeljak u dobi od 46 godina, javlja Rolling Stone.

Glasnogovornik Jordisonove obitelji rekao je da je glazbenik preminuo u snu, ali nije rekao razlog smrti.

"Joeyjeva smrt ostavila nas je praznih srdaca i s neopisivom tugom", stoji u izjavi Jordisonove obitelji. "Molimo sve njegove prijatelje i obožavatelje te medije da poštuju našu privatnost u ovom neizmjerno teškom trenutku."

Jordisonova obitelj namjerava održati privatan pogreb.

image
Slipknotova postava s kojom je grupa postigla najveće uspjehe. Slijeva nadesno: Craig Jones, Jim Root, Mick Thomson, Corey Taylor, Paul Gray, Joey Jordison, Sid Wilson, Chris Fehn i Shawn Crahan
MediaPunch/BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia

Jordison je već kao tinejdžer bio među viđenijim članovima metal zajednice u Des Moinesu te je prije stvaranja Slipknota 1995. godine nastupao u brojnim bendovima s glazbenicima koji će kasnije činiti stožerni sastav planetarno popularnog deveteročlanog sastava iz Iowe.

Slipknot se vrlo brzo počeo isticati po svom agresivnom zvuku koji je bio svojevrsna mješavina death metala i rapa te zastrašujućim maskama i opravama koje su njegovi članovi nosili tijekom nastupa uživo.

Debitirali su 1999. godine s albumom "Slipknot", koji se zahvaljujući eksplozivnim nastupima uživo prodao u dva milijuna primjeraka.

Jordison je s udaraljkašem Shawnom Crahanom, basistom Paulom Grayjem te pjevačem Coreyjem Taylorom napisao skoro sve pjesme na albumu, uključujući i hitove "Wait and Bleed", "Surfacing" i "Spit It Out", danas klasike žanra.

Slipknot se s narednim albumima "Iowa" (2001.), "Vol. 3: (The Subliminal Verses)" (2004.), "All Hope Is Gone" (2008.) prometnuo u jednu od najvećih modernih metal skupina, a njihovi nastupi uživo smatraju se ponajboljima u domeni rocka i metala. Iz tog se perioda po uspješnosti ističu pjesme "Left Behind" s "Iowe", "Duality" s "Vol. 3" te "Psychosocial" s "All Hope Is Gone".

U tom su periodu bend činili - Corey Taylor (pjevač), Mick Thomson (gitarist), Jim Root (gitarist), Joey Jordison (bubnjar), Paul Gray (basist), Shawn Crahan (udaraljkaš), Chris Fehn (udaraljkaš), Sid Wilson (DJ) i Craig Jones (samplovi).

Slipknot je 2009. godine u sklopu turneje na kojoj su promovirali album "All Hope Is Gone" uživo nastupio u Maloj dvorani Doma Sportova u Zagrebu.

Jordison je bend napustio 2013. godine zbog "osobnih razloga", a tek je kasnije otkrio da je iz Slipknota izašao jer je obolio od akutnog transverzalnog mijelitisa, upale sive i bijele tvari u jednom ili više susjednih segmenata kralježnične moždine. "Nisam više mogao svirati", rekao je Jordison 2016. godine tijekom dodjele nagrada Metal Hammer Golden Gods Awards.

Jordison je tijekom sviranja u Slipknotu povremeno svirao i u punk bendu Murderdolls, a poslije napuštanja Slipknota osnovao je metal grupe Scar the Martyr, Vimic i Sinsaenum.

Scar the Martyr je istoimeni album izdao 2013. godine, a Sinsaenum je izdao dva albuma - "Echoes of the Tortured" 2016. godine i "Repulsion for Humanity" 2018. godine.

Nijedan od tih bendova nije postigao ni približan uspjeh Slipknotu, koji je svojoj karijeri prodao više od 30 milijuna ploča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:18