TUŽNA VIJEST

Preminuo skladatelj i tekstopisac Jure May Stanić, autor brojnih Oliverovih hitova

Jure Stanić i Oliver Dragojević
 Saša Burić/Cropix
Stanić je autor brojnih hitova poput ‘Božić bijeli‘, ‘Pismo moja‘, ‘Tko sam ja da ti sudim‘, ‘Ajde zbogom‘...

U 66. godini života nakon kratke i teške bolesti preminuo je skladatelj i tekstopisac Jure May Stanić, piše Slobodna Dalmacija.

Tužnu vijest potvrdila nam je glazbenica Lea Dekleva.

Jure je bio jedan od bližih suradnika pokojnog Olivera Dragojevića. Od pjesama koje je za njega napisao izdvajaju se Ispod sunca zlatnoga, Moja tajna ljubavi, Pred tvojim vratima, Tko sam ja da ti sudim, Ajde zbogom, Prije svitanja...

Rođen je u Splitu 4. svibnja 1956. godine gdje je završio gimnaziju i studirao na Pedagoškoj akademiji. Skladati je počeo 1980. godine.

Već iduće godine debitira na Splitskom festivalu sa skladbom Ivane moj koja je osvojila prvo mjesto prema odabiru stručnog žirija. Na Zagrebfestu 1982. osvoja Grand prix zahvaljujući pjesmi Vrijeme je za uspomene.

Oliverova udovica Vesna Dragojević na društvenim se mrežama oprostila od Jure pjesmama Pismo moja i Tristeca napisavši: 'Zbogom Jure'.

- Glazba je za mene zaista igra. Ponekad, kad uđem u svijet ideja, osjećam se kao dijete u sobi punoj igračaka. Postojim samo ja i taj virtualni obećavajući svijet u kojem je sve moguće. Svaki akord ili nasumični hvat ima smisla i potencijal. U karijeri sam surađivao s vrhunskim izvođačima pa mogu kazati da sam 'sretne zvijezde sin'. Nikad nisam bio u nekim glazbenim lobijima i sve se događalo prilično spontano. I iskustva su uglavnom pozitivna. Zaista mogu mirne duše reći da sam imao izuzetne suradnike, kazao je Jure u intervjuu za Cantus.

Skladatelj je posljednjih godina surađivao s mladim Zadraninom, imenjakom Jurom Brkljačom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:05