Organum Histriae

Prepoznajte svoj registar na 22. Međunarodnom orguljskom festivalu koji vas vodi stazama povijesnih orgulja u Istri

Organum Histriae
 Organum Histriae
Glavni festivalski program vodi nas od 1. do 5. rujna 2021. godine kroz nekoliko fantastičnih lokacija

Tijekom više od dva desetljeća djelovanja, festival Organum Histriae realizirao je mnoštvo vrijednih programa s ciljem populariziranja i podizanja svijesti o potrebi zaštite i obnove orguljske baštine važne i za razvoj kulturnog turizma.

Ovogodišnje 22. izdanje atraktivno je započelo 18. kolovoza promotivnim koncertom Batalla Imperial španjolskog orguljaša Victora Baene u Bujama, u Župnoj crkvi Sv. Servula, na orguljama G. Callida starim preko 230 godina!

Glavni festivalski program vodi nas od 1. do 5. rujna 2021. godine kroz nekoliko fantastičnih lokacija. Tako ćemo Festival otvoriti 1. rujna u pulskoj Katedrali uznesenja Blažene djevice Marije uz orgulje Eisenbarth iz 2001.godine programom Musica Aeterna našeg lani osnovanog Ansambla mladih istarskih glazbenika Organum Histriae.

Programom Blossoming Youth pohodit ćemo 3. rujna šarmantni Motovun, gdje već petnaest godina u Crkvi BDM od Servita restaurirane orgulje G. Callida iz 1797.godine čekaju povratak u matičnu crkvu Sv. Stjepana. Dobrim vijestima krila će dati mladi orguljaši Mladen Bonomi i Dubravko Ćepulić Polgar.

Put u središte Istre vodi nas u Pazin gdje ćemo 4. rujna u Župnoj crkvi Sv. Nikole, na orguljama Vegezzi-Bossi iz 1901. uživati uz komorni duo Flûte Harmonique orguljašice Urse Ljuban i flautistice Lucije Rašeljke Petrač.

Koncert zatvaranja održat će se 5. rujna u drevnoj romaničkoj Župnoj crkvi Sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom gdje će na orguljama P. Nakića iz 1735. godine s programom Il vento che diventa voce nastupiti glasoviti talijanski orguljaš Francesco Di Lernia.

Od ovogodišnjih popratnih događanja ističemo izložbu keramičkih skulptura nadahnutih istarskim kraljicama instrumenata, nastalu u suradnji s Art Studiom Pula pod nazivom Zvuci zemlje koja je otvorena 22. kolovoza u Galeriji Placa u Sv. Lovreču Pazenatičkom te traje do 5. rujna.

Četvrtak, 2. rujna rezerviran je za dva vrlo zanimljiva vođena stručna obilaska, s ciljem da takvi obilasci postanu dijelom redovite i uobičajene kulturno turističke ponude Istre.

U suradnji s TZ središnje Istre s početkom u 11 sati bit će održan vođeni obilazak Nakićevih orgulja koje se nalaze unutar župne crkve Sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom. To je najočuvanija romanička bazilika u Istri, koja čuva vrijedne povijesne orgulje slavnog orguljara Petra Nakića iz 1735. godine. One su 2013. godine, uz potporu Ministarstva kulture RH, talijanske regije Veneto i Istarske županije, restaurirane od strane talijanske tvrtke Premiata Fabbrica Organi Cav. Francesco Zanin 2013.godine, te su najstarije, jedine postojeće i funkcionalne orgulje ovog velikog graditelja u hrvatskom dijelu istarskog poluotoka. Nastavno na prošlogodišnje uspješno prvo održano vođeno druženje s kraljicama instrumenata pod geslom 'Prepoznajte svoj registar, postanite orguljaš na pet minuta', ovogodišnji obilazak će započeti na trgu Placa, na kojemu će vodič Ivan Hrastovčak sve prisutne upoznati s poviješću Svetog Lovreča, te se zatim nastavlja u župnoj crkvi u kojoj će grupu voditi magistri orgulja Elena Roce i Krešimir Klarić, članovi tima projekta Organum Histriae.

U drugom dijelu dana u 17.00 sati, u suradnji s TZ Općine Motovun, čekamo vas u Motovunu, pitoresknom srednjovjekovnom dragulju unutrašnjosti Istre. Naime, u crkvi Blažene Djevice Marije od Servita, koja se nalazi na samom ulazu u starogradsku jezgru Motovuna, privremeno se do povratka u matičnu crkvu Sv. Stjepana Prvomučenika čuvaju vrijedne orgulje koje je 1797. godine izradio Gaetano Callido, najpoznatiji učenik utemeljitelja Venecijansko - dalmatinske graditeljske škole orgulja Don Petra Nakića - Pietra Nacchinija. Orgulje su restaurirane 2006. godine kao i one motovunske, u poznatoj radionici Premiata Fabbrica Organi Cav. Francesco Zanin, uz potporu Ministarstva kulture RH, Istarske županije i regije Veneto a nakon obnove pjevališta bit će vraćene na svoju matičnu poziciju. Ovim obilaskom pod nazivom Upoznajte Callidove orgulje iz 1797. godine! TE koncertom 3. rujna želimo poslati poruku o važnosti preseljenja ovog vrijednog instrumenta u matičnu crkvu, na Trg Andrea Antica.

U obilascima može sudjelovati maksimalno 15 osoba te se prijave zaprimaju putem Facebook stranice ili telefonskim putem, na broj + 385 (0) 98 335 416. Obilasci su besplatni, potrebna je vaša dobra volja i radoznalost! Donacije se primaju i bit će usmjerene na projektne troškove održavanja orgulja.

I na koncu, nakon prošlogodišnjeg online kviza "Što znate o orguljama i o projektu Organum Histriae?" koji je privukao nemali broj sudionika iz Hrvatske i inozemstva te se pokazao inovativnim, zabavnim i edukativnim načinom privlačenja nove publike i zaljubljenika u orgulje te poklonika našeg projekta, pripremamo za tajni termin po završetku Festivala novi online kviz koji će ovaj puta biti posvećen prošlogodišnjem i ovogodišnjem program, pa savjetujemo pratiteljima na društvenim mrežama da budno prate informacije koje objavljujemo, a tu su i atraktivne nagrade naših partnera.

Ulaz na sve koncerte je besplatan

Svi koncerti započinju u 20:00 sati, prenose se uživo te su nakon toga dostupni na službenom YouTube kanalu Project Organum Histriae.

Ulaz na sve koncerte je besplatan. Pozivamo posjetitelje da svoja mjesta rezerviraju na vrijeme na 098/335 416 ili popunite rezervacijski obrazac na https://www.organum-histriae.com/hr/program/ za svaku osobu/događaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:47