Još iz 1815.

‘Priče iz bečke šume‘: mlada publika upoznat će valcere i polke obitelji Strauss uz ples i priču o bontonu odijevanja

 /Press
Program organizira Hrvatska glazbena mladež u suradnji s KD Vatroslava Lisinskog, i Zagrebačkom filharmonijom. Koncerti će se održati 29. studenoga

"Priče iz bečke šume" program je Hrvatske glazbene mladeži za mladu publiku koja će 29. studenoga upoznati valcere i polke obitelji Strauss uz ples i priču o bontonu odijevanja. Program obuhvaća dva velika koncerta i likovni natječaj koji će kulminirati izložbom.

Program organizira Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji s KD Vatroslava Lisinskog, i Zagrebačkom filharmonijom. Koncerti će se održati 29. studenoga s početkom u 10:30 sati i 12 sati, a izložba likovnih radova djece netom prije koncertnih izvedbi točnije u 9:30 sati isti dan. Maestro Tonči Bilić dirigirat će Zagrebačkom filharmonijom, modna dizajnerica Martina Vrdoljak Ranilović bit će moderatorica, Jasna Čižmek Tarbuk je umjetnička voditeljica i koordinatorica za ples u suradnji s plesnim odjelom Umjetničke škole Franje Lučića i Umjetničkom plesnom školom Silvije Hercigonje.

Valcer, (njem. Walzer, od walzen: valjati), društveni ples u trodobnoj mjeri i polka, češki narodni ples brza tempa u dvočetvrtinskoj mjeri bit će u središtu pažnje ove glazbene priče, carske i kraljevske monarhije.

Plesovi koji su međunarodni uspjeh postigli još na Bečkom kongresu 1815. godine, povezat će se s kulturom odijevanja. Kultura odijevanja dio je naše svakodnevice. Iako je stil odijevanja izraz naše osobnosti, postoje osnovna pravila dobrog odijevanja. Martina Ranilović Vrdoljak vodit će mladu publiku kroz glazbu obitelji Strauss te će ih upoznati s osnovnim pravilima dobrog odijevanja. Sve to bit će začinjeno koreografijama koji će mladoj publici prirediti polaznici plesnih umjetničkih škola.

Likovni natječaj i izložba

Program prati likovni natječaj "Radost slikanja uz glazbu" gdje mladi slušajući glazbu Johanna Straussa u školi na zadanu temu, kao pripremu za odlazak na koncert, svoje dojmove prikazuju likovnim radom pod mentorstvom svojih pedagoga i nastavnika. Ovaj natječaj HGM pokreće svake godine, a ove godine čak na dva programa, s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi.

Radove će ocjenjivati stručni žiri koji čine Ida Loher i Maja Rožman, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb te Martina Ranilović Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:18