ROTARY CLUB ZAGREB INTERNATIONAL

Prihod koncerta Ane Rucner i kolega usmjeren je na potporu obrazovanju mladih bez adekvatne roditeljske skrbi

Ana Rucner

 Lucija Ocko/Cropix
Koncertom žele skrenuti i pažnju javnosti na djecu koja u dobi od 18 godina ostaju bez bilo koje podrške zajednice

Od osnutka Rotary Club Zagreb International je usmjeren na brigu za mlade osobe bez adekvatne roditeljske skrbi. Kako navode: "Uz sve napore Republike Hrvatske da im se omogući sigurno odrastanje i obrazovanje, osim što su u nepovoljnom položaju bez podrške obitelji, s 18. rođendanom dolaze nove nedaće i zapreke koje čine pronalaženje mjesta u društvenom i ekonomskom životu vrlo teškim a često i nesavladivim. Cilj projekta Opportunity2you (O2Y) upravo je pomoći tim mladima kroz sustav mentorstva i stipendiranja kako bi stekli uvjete za samostalan, pun život prema svojim mogućnostima i željama".

S ciljem osiguranja sredstava za nastavak ovog vrijednog projekta klub, naime, organizira koncert Ane Rucner i njezinih kolega, čiji će prihod u potpunosti biti usmjeren na potporu obrazovanju mladih bez adekvatne roditeljske skrbi. Kako, dalje, navode: "Na dvosatnom događanju koje će biti na otvorenome prostoru "Riverside", očekuje se otprilike 250 gostiju. Na samom početku pozdravit će goste te im predstaviti dvoje najnovijih štićenika i njihov profesionalni razvoj. Naslov "Light up with Ana Rucner" odnosi se na svjetlo i nadu koje klub želi dati štićenicima. Događanje financijski podupiru donacije i sponzorstva prijatelja Rotaryja i klupskih članova."

Humanitarni koncert održat će se 24. svibnja u 19.30 na lokaciji Riverside u Zagrebu.

Podršku i pokroviteljstvo događanja dala je i RH Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Samo Ministarstvo pohvalilo je rad kluba i nastojanja da se problem osvijesti i pomogne u omogućavanju boljeg života tih mladih ljudi.

Koncertom žele skrenuti i pažnju javnosti na djecu koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, koja u dobi od 18 godina ostaju bez bilo koje podrške zajednice. Ta djeca moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu, ostaju na ulici, spavaju u kućama za beskućnike, pronalaze puteve za preživljavenje i često, nažalost, budu prepuštena ulici.

Na dan 31.3.2023. bilo je ukupno 2738 djece na skrbi izvan vlastite obitelji. Od tog broja, njih 1848 je bilo smješteno u udomiteljskim obiteljima, a 890 je imalo priznatu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja u domovima ili kod drugih pružatelja usluga.

Zasad u sklopu projekta Opportunity2you (O2Y) imaju dva stipendista, Matiju koji je student 4. godine kineziologije i Klaru, studenticu 3. godine geodezije na Sveučilištu u Zagrebu. Kako navode: "U kontinuiranom smo kontaktu sa našim steipendistima, pozivamo ih na događanja, pomažemo na razne načine i pratimo ne samo školovanje, nego dajemo podršku kao prijatelji, roditelji i ljudi koji imaju razumjevanja za njihove probleme".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:04