'I NEVER DREAMED'

PRVA DEMO SNIMKA DAVIDA BOWIEJA PRONAĐENA U - KOŠARICI ZA KRUH! Očekuje se da će na aukciji postići cijenu od 10 tisuća funti

David Bowie
 Evening Standard / Getty Images
 

Snimka pjesme "I Never Dreamed" benda The Konrads koju je 1963. godine otpjevao 16-godišnji David Bowie, tada još uvijek poznat kao David Jones, pronađena je košarici za kruh te se očekuje da će na aukciji postići cijenu od 10 tisuća funti, piše The Guardian.

Bowie je u trenutku snimanja vokala za pjesmu "I Never Dreamed" želio postati saksofonist, a snimka je nastala u malom studiju RG Jones na jugu Londona u kvartu Morden.

Diskografska kuća Decca međutim nije vidjela potencijal u bendu The Konrads te je dva puta s bendom odbila potpisati ugovor. Bowie je vrlo brzo nakon toga napustio bend jer nisu imali istu kreativnu viziju.

Bivši bubnjar i menadžer The Konradsa David Hadfield pronašao je snimku u staroj košarici za kruh koja je pripadala njegovom djed prilikom selidbe. Uz snimku u košarici su bili i formulari za angažman benda, fotografije, promotivni crteži, pisma te računi.

Hadfield je kasnije ostvario karijeru u glazbenoj industriji, a rekao je da je njihov agent Eric Easton od benda zatražio da naprave snimku. "Odlučili smo da ćemo napraviti nekoliko instrumentala s gitarama i jednu originalnu pjesmu. Odabrao sam 'I Never Dreamed' jer je bila najsnažnija. Druge dvije koje smo imali bile su slabije. Također sam odlučio da će je (David Bowie) najbolje otpjevati. Tako je to postala prva snimka njegovog pjevanja", rekao je Hadfield.

"Ne postoji niti jedna druga snimka te izvedbe. Decca nas je isprve odbila, međutim kada su nam dali drugu šansu, glavne vokale je pjevao Roger Ferris. David je tada pjevao prateće vokale."

Hadfieldovi suveniri na aukciji će se naći u rujnu ove godine, a prodaju će voditi tvrtka Omega Auctions. Stručnjak za glazbene suvenire Paul Fairweather kaže da je snimka jedinstvena i povijesno važna jer predstavlja prvu snimljenu izvedbu mladog glazbenika koji je postao velika zvijezda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24