MARIN ALSOP

PRVA ŽENA U POVIJESTI NA ČELU SIMFONIJSKOG ORKESTRA U BEČU 'Šokirana sam da u ovom stoljeću još uvijek postoji prvi put na nekom poslu za žene'

 REUTERS

Američka dirigentica Marin Alsop postala je prva žena u povijesti koja je imenovana umjetničkom direktoricom Simfonijskog orkestra Bečkog radija.

Alsop je trenutno jedna od najboljih svjetskih dirigentica, a ova 61-godišnjakinja je, nakon objave imenovanja, rekla kako joj je čast što će ubuduće raditi posao umjetničkog direktora u Beču.

- Počašćena sam činjenicom da sam prva žena koja je imenovana na ovu funkciju, ali sam istovremeno i šokirana da ove godine, u ovom stoljeću, još uvijek postoji prvi put na nekom poslu za žene - rekla je novinarima Alsop.

Bečki muzički svijet često je predmet interesa novinara iz brojnih svjetskih medija, i to ne samo zbog kvalitete glazbe. Često ih se, kritizira zbog njihovih staromodnih pogleda na žene. Tek prije 20 godina Bečka filharmonija popustila je pod pritiskom javnosti i objavila kako će prvi put u povijesti zaposliti glazbenicu.

No, ono što je zapravo još tužnije je činjenica da su oni zapravo već imali zaposlenu jednu glazbenicu - harfisticu Annu Lelkes, koja je kod njih svirala punih 26 godina, no nikad nisu objavili da ona svira u njihovim redovima, a tijekom televizijskih nastupa smjele su se snimiti samo njene ruke dok sviraju, no ne i figura. No, čak i nakon što su postali otvoreni za zapošljavanje žena, svejedno su bili iznimno spori kad ih je trebalo zaposliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:37