INDIE ROCK VETERANI

Prvi izvođač na 3. Terraneu: My Bloody Valentine

Odlaskom Mate Škugora vjerojatno će se štošta promijeniti u koncepciji i organizaciji Terranea, no i idejnom začetniku šibenskog open-air festivala bit će po volji najava prvog headlinera, My Bloody Valentine, jedne od ključnih grupa u razvoju indie-rocka posljednjih četvrt stoljeća koja je objavila 22 godine iščekivani novi album “m b v”.

Hvalospjevi kritike ni ovaj put nisu izostali, a da se nakon desetoljetne diskografske pauze s novim albumom nije vratio David Bowie izvjesno je kako bi spomenuti album My Bloody Valentinea bio označen comebackom godine. Iako “m b v” naizgled ne donosi velike promjene u odnosu na sonični vertigo “Lovelessa” (1991) ili nešto mekši “Isn't Anything” (1988) posljednjim trima skladbama My Bloody Valentine ponovo, i to vrlo hrabro, guraju psihodelični rock do ekstrema.

Duga stanka

Čekanje se definitivno isplatilo iako će poklonici My Bloody Valentinea zauvijek žaliti što je djelovanje grupe obilježeno nepodnošljivo dugom stankom, odnosno potpunim prekidom u radu između 1996. i 2007. godine.

Naime, My Bloody Valentine koncem 80-ih i početkom 90-ih s dvama albumima za Creation vješto i ponosno su se nosili s dosezima ključnih djela The Velvet Undergrounda, The Jesus And Mary Chain, Sonic Youtha, Beach Boysa i Cocteau Twinsa, uspjevši iznijeti novu estetiku rocka i popa, samo što im se nije dogodila popularnost kakva je zadesila Nirvanu. Za utjehu su ostali panegirici kritičara i utjecaj na niz kasnijih izvođača indie-rocka, zahvaljujući osobenoj mješavini gitarističke buke, pahuljastih vokala i hipnotočkih ritmova.

Nepredvidljivi vrtlog

Kako će zvučati na Terraneu teško je reći, no My Bloody Valentine bili su poznati po izuzetno bučnim nastupima, ponekad i s višekratnim produljivanjem skladbi koje publika poznaje u “normalnim” diskografskim verzijama. Upravo ta nepredvidljivost vrtloga psihodelije iz kojeg se i bendu i poklonicima gotovo nemoguće iščupati jedan je od razloga zašto su My Bloody Valentine postali izuzetno cijenjen sastav koji i danas predvodi gitarističko-vokalni dvojac Kevin Shields i Bilinda Butcher.

Premda dolaze 24 godine nakon nastupa na prvom alter-rock izdanju festivala Reading, My Bloody Valentine na šibenski Terraneo ne kasne ni minute. Dapače, jedan su od bendova 2013. godine čijem se gostovanju imamo razloga veseliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:24