‘MOĆ SUDBINE‘

Prvi otkrivamo što vas očekuje za Dan državnosti: ‘U boj, u boj‘, romanca Zrinjskog iz ‘Nikole Šubića Zrinjskog‘...

 Vanesa Pandzic/Cropix
Ove su godine zastupljeni Verdi, Wagner, Strauss, Gotovac, Zajc, Tijardović, a i pleše se, osim što se pjeva

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu četvrtu godinu zaredom nositelj je svečanog koncerta u povodu Dana državnosti 30. svibnja, u izravnom prijenosu na HTV-u, čime je već sigurno oduzelo primat folkloru i tamburama kao prijašnjem ozračju proslave takvih datuma.

Ove godine u koncertu su zastupljeni Verdi, Wagner, Strauss, Gotovac, Zajc, Tijardović, a i pleše se, osim što se pjeva.

Koncert počinje u 20 sati u HNK, dirigent je Ivo Lipanović, koreograf Massimiliano Volpini, zborovođa Luka Vukšić, a sudjeluju, po običaju, neki od najboljih asova zagrebačke Opere: sopranistice Darija Auguštan i Valentina Fijačko Kobić, mezzosopranistice Emilia Rukavina i Dubravka Šeparović Mušović, tenori Domagoj Dorotić i Filip Filipović, baritoni Marin Čargo i Ljubomir Puškarić, bas-bariton Benjamin Šuran, basevi Luciano Batinić i Siniša Štork. nacionalni prvak baleta Tomislav Petranović i solistica Asuka Maruo.

image

Operna pjevačica Dubravka Šeparović Musović, STon

Tonci Plazibat/Cropix
image

Filip Filipović

Vedran Peteh/Cropix
image

HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. Pripreme za Verdijevu operu "Moć sudbine". Na fotografiji: Siniša Štork

Tom Dubravec/Cropix

Napitnica iz Verdija

Na programu su preludij, “Dell’invito trascorsa è già l’ora” i napitnica iz Verdijeve “Traviate”, gdje sudjeluju baletni plesači Darija Auguštan, Emilia Rukavina, Filip Filipović, Marin Čargo, Benjamin Šuran, Siniša Štork i Zbor.

image

Prvaci i solisti opere koji nastupaju za Dan državnosti

Vanesa Pandzic/Cropix

‘Lohengrin’

”Il santo nome. La vergine degli angeli” iz Verdijeve “Moći sudbine” izvode Valentina Fijačko Kobić, Luciano Batinić i Zbor. Slijedi preludij iz trećeg čina Wagnerova “Lohengrina” i arija Sieglinde “Du bist der Lenz” iz Die Walküre, izvodi je Dubravka Šeparović Mušović. Potom je Johann Strauss stariji i Jelačić marš, pa hrvatski skladatelji. Vatroslav Lisinski i opera “Porin”, odnosno molitva Sveslava “Strogi oče na nebesih” koju izvodi Luciano Batinić. “Daleko m’e biser mora” iz Tijardovićeve “Male Floramye” pjeva Valentina Fijačko Kobić, Ivan pl. Zajc i “Domovini i ljubavi”, što pjeva Domagoj Dorotić. Gotovčevu Himnu slobodi izvodi Zbor, romancu Zrinjskog iz “Nikole Šubića Zrinjskog” pjeva Ljubomir Puškarić, a slijedi i finale “U boj, u boj”, peteropjev koji pjevaju Valentina Fijačko Kobić, Domagoj Dorotić, Ljubomir Puškarić i Zbor.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:07