DJELO JOHNA CAGEA

Prvi put u 7 godina izmijenjena nota najduže glazbene izvedbe ikad čiji kraj nećemo dočekati

Orgulje u crkvi St. Burchardi u Halberstadtu
 Youtube
Brojni glazbeni štovatelji pohrlili su u crkvu u Njemačkoj kako bi svjedočili izmjeni akorda u skladbi koja će trajati 639 godina

Brojni glazbeni štovatelji pohrlili su u jednu crkvu u Njemačkoj kako bi svjedočili izmjeni akorda u skladbi koja će trajati 639 godina. Riječ je o prvi izmjeni u tonalitetu djela koje je nazvano 'As Slow as Possible' u sedam godina.

Ovu kompoziciju napisao je avangardni glazbenik John Cage, jedan od pionira eksperimentalne glazbe 1985. godine, koji je umro 1992. godine. Djelo je nazvano Organ²/ASLSP, a skraćenica stoji umjesto engleskog izraza 'As Slow as Possible' ('Sporo koliko god je to moguće'), što bi trebala biti uputa za izvođenje djela.

Originalna verzija skladbe iz 1985. izvodila se na klaviru u trajanju od 20 do 70 minuta. Prije 19 godina je počela izvedba ove kompozicije koja će trajati sve do 2640. godine.

Neobična izvedba čiji kraj nitko od nas neće dočekati izvodi se u crkvi St. Burchardi u Halberstadtu, a izvedba je započela na dan koji bi bio Cageov 89. rođendan. Izvedba je započela tišinom prije stiskanja prve note koja je potrajala oko godinu i pol, a prva nota u kompoziciji je onda bila svirana više od naredne dvije godine. Godine 2013. zadnji put je promijenjena nota.

Skladba se izvodi na način da se na tipke orgulja u spomenutoj crkvi stavljaju utezi, čime se omogućuje orguljama da drže isti ton na neodređeno dugo vremena.

Upravo po tome su orgulje specifične. Naime, ne postoji ograničenje koliko neki ton na njima može trajati prije nego li zamre. Kako se ljude koji posjećuju i borave u crkvi ne bi ometalo zbog neprestanoga brujanja, pronađen je način da se neprekidni zvuk orgulja izolira, bez prekidanja same izvedbe.

Sljedeća promjena akorda dogodit će se 5. veljače 2022. godine.

Najpoznatija skladba Johna Cagea je 4'33", a predviđa da se izvođač suzdrži od sviranja klavira u vremenu određenom naslovom, odnosno četiri minute i 33 minute.

Podsjetimo, John Cage bio je jedna od najvećih zvijezda drugog izdanja zagrebačkog Biennalea 1963. Prije samog nastupa utemeljitelj festivala, Milko Kelemen, navodno je dobio prijetnje od lokalnih vlasti da će bilo kakve iznenadne radnje na pozornici, pa čak i puzanje ispod klavira, izazvati zabranjivanje festivala.

Kelemen je informaciju odmah prenio Cageu, zamolio ga je da obeća da se neće zavući ispod klavira. On se složio s tim, no kada je performans počeo, učinio je suprotno. To je izazvalo oduševljenje publike, Cage je nagrađen velikim aplauzom. U Zagrebu je ponovno bio 1985. godine.

image
John Cage u Zagrebu 1985.
Dubravko Grakalic/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:11