UOČI SLAVLJA U DOMU SPORTOVA

PRVIH 25 GODINA JINXA 'Najveći utjecaj na našu glazbu imao je Tarantino'

 Mare Milin
 

Svojih prvih 25 godina karijere, jedan od najpopularnijih domaćih bendova Jinx proslavit će velikim koncertnim spektaklom 4. svibnja u Domu sportova, gdje će im se na pozornici pridružiti i beogradska grupa Artan Lili, ali i glazbene legende Dubravko Ivaniš Ripper, Davor Gobac, kao i originalni saksofonist Jinxa Jakša Kriletić, te gudački kvartet.

Kako kaže frontmen benda Coco Mosquito, Dom sportova ima svoju težinu, ali i pritisak, no velika pozornica nudi mogućnost da se, u režiji Nore Krstulović, napravi nešto posebno, ali i, kako u šali dodaje, da brojni Jinxi s gostima i fizički stanu na nju.

Yayin vokal

Od samih svojih početaka Jinxi su bili pravo glazbeno osvježenje, uz prepoznatljiv Yayin vokal, izvrsne stihove i potpuno novi i originalni zvuk, no u prvo su vrijeme pjevali na engleskom, a najveći utjecaj na njihovu je glazbu, priznaje Coco, imao kultni redatelj Quentin Tarantino i njegovi filmovi.

- Počinjali smo na engleskom jer se tada nismo vidjeli na hrvatskoj sceni. Nismo bili prepotentni, nego nije nas zanimao dance i takva glazba. I danas, koliko god bili pop bend, bliže smo po filozofiji rokerskoj sceni. Kao i svi drugi koji pjevaju na engleskom, i mi smo imali izgovor da se glazba koju radimo ne da pjevati na hrvatskom.

Poslije, kad mi je konačno krenulo, shvatio sam da je pjevanje na engleskom bilo puno fraza i floskula koje smo čuli sto puta, a na svom jeziku ipak možemo napraviti nešto što će biti autentično. Sad ću napraviti krajnju demistifikaciju. Imao sam tekicu u koju sam bilježio riječi koje dolaze u obzir da budu u Jinx pjesmama poput “recikliranje” - otkriva Coco Mosquito.

U četvrt stoljeća karijere Jinxi su zabilježili brojne uspjehe, no neki momenti ipak će im ostati u posebnom sjećanju.

- Super je bilo tih prvih dana, dok smo još bili u engleskoj fazi, kad smo skužili da funkcioniramo kao bend. Bili smo nesigurni i prvi smo koncert napravili nakon što smo bar godinu dana radili u mom malom demo studiju. Ti prvi koncerti u Saloonu 1994. pokazali su da to sve liči na nešto. To je imalo svoj vrhunac u prosincu ‘95. u Lapidariju. Red je bio do Kamenitih vrata. Nismo mogli vjerovati da su svi oni došli vidjeti Jinxe i to je bio vrhunac prve faze. Idući vrhunac bio je singl “Smijem se”.

Opet je to zakuhao naš menadžer Alen Balen koji je to pustio na radiju na kojem je tada radio i rekao ljudima da zovu i presude je li to hit ili shit. Bilo je tijesno, ali presudilo je u korist hita. I tada je krenula eksplozija s tom pjesmom. Zatekao nas je uspjeh, čudili smo se kad bi nas prepoznali na cesti. To je već bila ozbiljna popularnost. No, to je bilo drugo vrijeme, dva puta si na televiziji i svi te vide. Danas ima 150 programa i teže je postići uspjeh. I u svakom slučaju duže traje - napominje Coco.

Najveći uspjeh

Na vrhuncu slave, Jinxi su se, iznenada, 2001. odlučili razići.

- Nije u pitanju bila svađa, niti je lova bila problem, što su neki mislili. Bio je to zamor, doduše, samo kod nekih. Nakon “Smijem se” imali smo vrlo hektičnih četiri, pet godina unutar kojih smo snimili tri albuma. Svaka tri, četiri mjeseca smo izbacivali singl od kojih je svaki bio hit, iako ne svi kao “Smijem se” i “Tamo gdje je sve po mom”.

Što god napravimo, bilo je prvo mjesto i to nam je izgledalo normalno. Mada nam je najveći komercijalni uspjeh bila “Tamo gdje je sve po mom”, ta je pjesma bila i svojevrsno malo ritualno samoubojstvo benda u tom momentu. No, manje nego što se misli bili smo razdvojeni.

Razlaz i povratak

Zadnji album izašao je 2001., ali nismo se razišli čim je ploča izišla, niti smo se 2007. okupili dan prije nego je objavljen novi album. Pauza je trajala manje od četiri godine.

Sam taj povratak bio je također još jedan od vrhunaca karijere - prisjeća se Coco. Čitav bend je, priznaje, strahovao od povratka na scenu.

- Mislili smo sad ćemo se vratiti i sve upropastiti. I na probama smo govorili što nam je ovo trebalo. No, toga je bilo i prije. Ali, taj povratnički album “Na zapadu” je meni, u autorskom smislu, bio i najjednostavniji zato što sam imao četiri godine pauze. Radio sam i s drugim pjevačima, najeksponiranija je bila Natali Dizdar, ali više sam bio producent i aranžer, a manje autor. Tijekom rada s njom bilo je već jasno da se Jinxi vraćaju - priča Coco.

U svojoj drugoj fazi, Jinxi su se vratili u velikom stilu, no malo su usporili s objavama albuma.

- Usporili smo mi, ali i diskografija. Lani je izašao “Pogrebi & pomiriši” i sigurno idućih tri, četiri godine neće biti novog. Ima veze i s tim da smo zašli u veteransku kategoriju u kojoj se albumi rjeđe događaju, a i nemaju toliku važnost kao na početku karijere. - objašnjava Coco. Nakon slavljeničkog nastupa u Domu sportova Jinxe očekuju brojni koncerti po regiji i poprilično radno ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:02