STREAM OTKRIĆE

R‘n‘B pjevačica Amber Mark vješto balansira između ljubavnih i spiritualnih tema

Amber Mark tijekom nastupa na glazbenom festivali ACL Music Festival

 SUZANNE CORDEIRO/AFP
Počnite s albumom "Three Dimensions Deep" jer je on svojevrsna sinteza svih ideja koje je Mark istraživala na prethodnim izdanjima

Početkom 21. stoljeća, dok se internet još nije sasvim razmahao, američke serije, osobito one koje su se bavile životima tinejdžera, često su nam znale otkrivati nove izvođače i pjesme. No, kako je rastao utjecaj blogova i portala te društvenih mreža i streaming platformi, tako je jenjavala moć serija. Sve donedavno, ne mogu se uopće sjetiti kad mi je neka serija otkrila novoga glazbenika ili bend.

Onda sam počeo gledati HBO-ovu "Euforiju" i upoznao R'n'B kantautoricu i pjevačicu Amber Mark. Njezina pjesma "Love Me Right" odmah mi je ušla u uho pa sam se dao u istraživanje.

Mark, dijete Jamajčanina i Njemice, rođena je 29. prosinca 1993. u američkoj saveznoj države Tennessee. Obitelj Mark živjela je u Miamiju i New Yorku, u samostanu u indijskom gradu Darjeelingu te u Berlinu. Mark je svoju prvu gitaru dobila od svoje majke Mije, koja je preminula kad je Amber bilo 20 godina. Amber Mark pjesme je počela objavljivati 2016., što kao singlove, što kao kratke albume, a debitantski dugosvirajući album "Three Dimensions Deep" objavila je 28. siječnja 2022. S obzirom na to da streaming platforme dopuštaju objavljivanje pojedinačnih pjesama, Mark je neke od singlova poslije stavljala na svoje kratke albume.

Amerikankin R'n'B nije žanrovski čist, odnosno ona ga obogaćuje elementima soula, hip-hopa i bossa nove. Neke kombinacije spomenutih žanrova bolje sjedaju od drugih, no činjenicu da je spremna eksperimentirati kako bi se istaknula, svakako treba pohvaliti. U tome joj pomaže prilično specifičan glas, koji su neki novinari dobronamjerno uspoređivali sa slavnom britanskom pjevačicom nigerijskog podrijetla Sade.

U pjesmama balansira između ljubavnih i spiritualnih tema. Kad pjeva o ljubavi, nježna je, ali samopouzdana i ne boji se muškarcima reći što od njih traži. Kad Mark hrabri sebe, hrabri i slušatelja. Njezine pjesme nose feministički pečat, a u jednoj od njih otvoreno napada muškarce koji ne znaju što je ljubav. Vrlo je vješta s riječima, pjesme su joj životne te pune detalja koje ih čine uvjerljivima.

Počnite s "Three Dimensions Deep" jer je on svojevrsna sinteza svih glazbenih ideja koje je istraživala na prethodnim izdanjima. Odlične su i "S P A C E" i "Lose My Cool" s EP-ja "3:33 AM" te spomenuta "Love Me Right" i "Conexão" s EP-ja "Conexão". Svakako poslušajte i njezine obrade Sisqova hita "Thong Song" te Nirvanina klasika "Heart-Shaped Box".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:10