MIRKO BOCH

RAVNATELJ ZAGREBAČKE FILHARMONIJE OTKRIVA Moj plan da postanemo jedan od najboljih orkestara u Europi

 Damir Krajač / CROPIX
I sam akademski glazbenik, čelni čovjek ustanove s dugom tradicijom, otkriva kako izgleda radni tjedan filharmoničara, koje koncerte uskoro pripremaju te kako misli osvojiti inozemnu scenu

“Biti filharmoničar znači biti najbolji glazbenik. To vrlo vjerojatno znači da ćete u dobi od četiri ili pet godina dobiti instrument i s njime živjeti, što bi se reklo, do kraja svijeta i vijeka”, kaže Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, koji u sljedećoj sezoni ulazi u treću godinu mandata na čelu ustanove koju je još od 1871.osnovao Ivan pl. Zajc.

U Filharmoniji se do visokih standarda postavljenih još u vrijeme Zajca itekako drži, ali tradicija Bochu u vrijeme kad je došao na poziciju ravnatelja nije bila prioritet. Filharmoniju je odlučio približiti mladima; pokrenuo je OFF ciklus, u kojem se klasična spaja s pop i filmskom glazbom, izveo je Filharmoniju iz Lisinskog među građane, inicirao Dan odškrinutih vrata Zagrebačke filharmonije.

I sam akademski glazbenik, koji ima gotovo dva desetljeća iskustva u glazbenim školama, Boch kaže da mu je poznavanje glazbeničkog sentimenta uvelike pomoglo u izvršavanju dužnosti ravnatelja: “Filharmonija je dio mene, ja sam dio njih. Vrlo se dobro razumijemo. U poziciji sam da mogu shvatiti da je iznimno zahtjevno baviti se glazbom. Filharmoničari na probama, a pogotovo na koncertima, predaju svoje osjećaje. Koliko god bio glamurozan, posao profesionalnog glazbenika istovremeno je izrazito zahtjevan”.

Doista, filharmoničari imaju prilično popunjen tjedni raspored; probe se održavaju od ponedjeljka do petka u 9.30 i 12.30, a ponekad i na večer od 19 do 22 sata. Nije ništa neobično da glazbenik nakon proba još vježba i kod kuće. Petkom sviraju koncert, koji je svaki put drukčiji, a ukupno imaju oko 50 programa.

Visoki kriteriji

Poput tjednog rasporeda, u Filharmoniji su jasno definirani i kriteriji koje glazbenik mora dosegnuti da bi ušao u orkestar. Audicija se odvija u više krugova; u prvom glazbenik svira iza paravana i, da bi prošao, mora dobiti glasove 50 posto orkestra. Uspije li, prolazi u idući krug u kojem dobije zadana djela koje treba izvesti, a tad se gledaju tri glasa - glas šefa dirigenta, orkestra i dionice (ako je, na primjer, audicija za prvu violinu, gleda se glas prve violine koja je već u orkestru).

Na posljednjoj audiciji Filharmonije, koja je bila organizirana prije dvadesetak dana, za jedno se mjesto prijavilo 15 kandidata, ali nitko od njih nije odabran. “Prisustvovao sam desetak audicija Filharmonije, što kao ravnatelj, što na drugim funkcijama, i mogu reći da je orkestar tu prilično korektan. Na posljednjim dvjema audicijama nisu nikoga primili jer su kriteriji stvarno visoki, ali u studenome će biti organizirana nova audicija za sedam mjesta, pa se nadamo da ćemo tada uz postojećih 114 članova dobiti nove,” kaže Boch.

Zakon o Filharmoniji

Nova sezona 2017./2018. bit će otvorena 21. rujna, koncertom Filharmonije pod ravnanjem dugogodišnjeg suradnika Filharmonije, maestra Dimitrija Kitajenka, i uz solisticu Yeol Eum Son na klaviru. Prijateljstvo Kitajenka i orkestra u to će vrijeme biti obilježeno na još jedan način - filmom. Naime, na jesen će izaći dugo najavljivan dokumentarac o Zagrebačkoj filharmoniji, koji će prepričavati njezinu povijest kroz priče o njezinim šefovima dirigentima. U fokusu će biti maestro Kitajenko, koji je posljednjih godina obilježio orkestar. S njime će Filharmonija snimiti i svoj prvi inozemni CD, koji će im biti osobna karta za svijet, objašnjava Boch.

“Snimit ćemo djela Stravinskog. S takvim CD-om moći ćemo se predstaviti i u inozemstvu. To je jedan od koraka kojima Zagrebačka filharmonija ide prema postajanju jednim od deset najboljih orkestara u Europi.”

Na početku ravnateljskog mandata, Boch je isticao želju za sastavljanjem Zakona o Zagrebačkoj filharmoniji. Iako prijedlog zakona još nije gotov, u pripremi je, kaže Boch: “Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom kulture i vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme dobiti prijedlog. Zakon bi, prije svega, uredio autonomiju Filharmonije. Kao što, na primjer, u sportu imate reprezentaciju Hrvatske, to je u glazbi Zagrebačka filharmonija. To bi nam uvelike olakšalo napredak i poslovanje”.

Prije dva tjedna orkestar je dobio Nagradu grada Zagreba, a ovih dana pripremaju se za put u Argentinu, što će im biti prvi put da svoj rad predstavljaju u tom dijelu svijeta. Uskoro sviraju na Tuškancu s Vannom, Petrom Grašom i Ninom Badrić, a nakon toga, najavljuju koncertni spektakl na Tomislavcu s Robyjem Lakatosem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:33