NAKON KONCERTA RAZGOVOR

Razgovori o suvremenoj glazbi u MSU

ZAGREB - U subotu u podne u Muzeju suvremene umjetnosti skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk održat će koncert na kojem će predstaviti svoj novoosnovani ansambl Fronesis. Bit će to prvi od tri za ovu sezonu predviđena koncerta na kojima se neće samo svirati, nego će se i razgovarati o glazbi općenito, a osobito o novoj glazbi i suvremenoj umjetnosti.

Domaći autori

U koncipiranju ciklusa Tarbuku je, kako sam kaže, veliku pomoć pružio muzikolog i akademik Nikša Gligo koji će i voditi razgovore, te publici biti najkompetentniji mogući vodič kroz glazbena djela koja će se izvoditi.

Na programu prvog koncerta skladbe su suvremenih domaćih autora za gudački ansambl: “Bez sunca” Frana Đurovića, “Lacrimae” Krešimira Seletkovića, “Chronostasis” Vjekoslava Nježića, “Play” za klavir i gudače Berislava Šipuša (za klavirom Danijela Petrić) te “Bruno furioso” samog Tarbuka.

Grčki razum

Tarbuk, inače, svoj glazbenički sastav naziva “ansamblom za novo, razumno doba”, pa odatle i ime Fronesis iskovano prema grčkoj riječi kojom su još Aristotel i Platon nazivali razum.

Sljedeći program bavit će se počecima i razlozima nastanka američkog minimalizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:49